Koponya és csontok

A Cypress Hill meglengeti a kalóz zászlót

Cypress Hill 1
Azt gondolnád, a Cypress Hill elérkezett karrierjének arra a pontjára, amikor azt csinálnak, amit akarnak, akár el is zavarhatják a hülye kérdésekkel csipkelődő riportert. ("Közönségetek nagy része füvezik. Ti is? Ezért csináltátok meg a zenekart?") B-Real és Eric azonban türelmesen válaszolgatnak az idióta kérdésekre is. Lehet, hogy szimplán csak unatkoznak, viszont minden egyes mondatukat jól meggondolják, komolyan veszik, amit mondanak.

Új lemezük, a Sull & Bones kapcsán a legtöbb sajtóvisszhangot az a kijelentésük okozta, miszerint a céljuk az, hogy eltöröljék az összes határt a hip-hop és a rock között, és ez az album hallgatása során úgy tűnik, sikerült is nekik. A Cypress Hill jelen pillanatban inkább fúziós csapatnak tartja magát, mintsem hip-hop-nak.

"Nem arról van szó, hogy leromboljuk a tradíciókat, inkább új dolgokat adunk hozzá. Mindenfélét hallgatunk és ezek hatással vannak ránk. Roni Size, Crystal Method, The Chemical Brothers, mind mind jók, ki nem szarja le, hogy minek hívod, a zenének kell uralkodnia, nem a kategóriáknak, stílusoknak. A keveredés úgyis elkerülhetetlen." - mondja B-Real, majd folytatja: - "Sokan rettegnek attól, hogy a hip hop el fog veszni a mixben, és nem szabadna összerázni más műfajokkal. Szerintünk ez nem lehet probléma, 1993-ban, amikor a Judgement Night filmzene albumon kipróbáltuk, forradalmi változásoknak lehettünk szem és fültanúi. Manapság ez már elfogadott dolog. Számunkra ez mindig logikus volt, de mások felfújták."

Cypress Hill 2
Nem igazán foglalkoznak azzal, hogy forradalmasítsák a zenét, egyszerűen ez jön belőlük. Annál inkább leteszik a voksot a zeneipar megváltoztatása mellett, és ennek fényes bizonyítéka, hogy tavaly a Limp Bizkittel együtt egy egy hónapos ingyenes turnéra mentek, hogy ezzel is jelezzék, támogatják a Napstert.

"Csak sodródtunk az árral. Nem igazán vagyunk boldogok attól, hogy a zenénket ingyen szerzik be, de a rajongóink lojálisak. Ha azért töltesz le egy számot, hogy meghallgasd, mielőtt fizetnél érte, akkor rendben van. Ha azért nem veszik meg az albumainkat, mert már belehallgattak és nem tetszett, az nem azért van, mert a Napster rossz dolog, hanem azért, mert mi szart csináltunk. Úgyhogy nem aggódunk."

Cypress Hill 3
És az eladási statisztikák is őket igazolják. A Skull & Bones rövid idő alatt platina lett.

"Nem fogunk rajongókat elveszteni, mert az emberek az egész csomagot akarják: a műanyag dobozt, a lemezborítót, és a színes CD-t, úgyhogy nem hiszem, hogy annyira nagy baj lenne, mint ahogyan azt állítják." - mondja a csendesebb Eric.

"Lehet, hogy ez a legjobb dolog, ami a zenével, a zenészekkel és a rajongókkal történhet, hisz az Interneten nincsenek határok, viszont az tény, hogy szinte lehetetlen kontrollálni."

B-Real tisztában van azzal, hogy rengeteg munka van még addig, amíg tisztázzák a szabályozást: "De ez egyáltalán nem a művész dolga, a Napster meg a lemezkiadók majd lerendezik egymás között."

Talán furcsa, de elismeri, hogy a Metallicának minden joga megvan arra, hogy dühös legyen:

"A Metallica ügye el van b-va. Lars előállt ezzel a 'le a Napsterrel' szarsággal, és szerintem többet ártott maguknak, mint használt, rengeteg potenciális rajongót vesztettek el, de emellett még mindig 10 millió lemezt adnak el, úgyhogy nem hiszem, hogy hosszútávon bármi gondjuk is lesz."

B-Real hozzáteszi: "Elég régóta vagyunk már a zenebizniszben ahhoz, hogy tudjuk, az egész a rajongókról szól. Nem akarod, hogy ingyen szedjék le a számaidat, de ki a francot érdekel, ha úgyis meg tudsz belőle élni? Amikor elindultunk arra a turnéra a Bizkittel, sokan szerették volna, ha megbukunk. Semmit nem kerestünk rajta, éppen csak hogy meg tudtunk belőle élni, mégis nagyon sokat nyertünk és győztesen jöttünk ki belőle. Buliztunk egy hónapig, promótáltuk a zenénket, volt egy pár őrült show-nk, ennyi. Nem hiszem, hogy bárki előttünk csinált volna ilyet. Egy ingyen koncertet itt és ott, talán, de nem egy egész ingyenes turnét, két rohadt jó csapattal.

Ebben az elsők vagyunk."


Kapcsolódó linkek:

http://www.cypressonline.com/

2001. június 7.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster