Ice T

A hip hop ismét életre kelt

Ice T nagy
A gangsta rap kultikus figurájából internet - vállalkozó lett. Fiatal előadók dalait adja ki,s egyáltalán nem fél, hogy vége volna a hiphop kulturának. Bár néhány évvel ezelőtt annak halálát jósolta, szerinte a rap feltámadt tetszhalál állapotából.

- Önt az úgynevezett gangsta rap kitalálójaként emlegetik. Ma viszont internet - vállalkozóról beszélnek, ha a neve szóba kerül. Ön elsőként invesztált az mp3-ba, miért?

Ice T: Van egy kiadóm a weben, ahol új előadók dalait lehet hallgatni, s CD-ket lehet rendelni. Ez a jövő. Ez egy óriási üzlet. A saját lemezemből már a hivatalos megjelenési időpont előtt 120000 darabot töltöttek le.

- Nem fél, hogy saját magának csinál konkurenciát, mert hogy a rajongók az albumot a hálón hallgatják, ahelyett, hogy megvásárolnák?

Ice T: Az emberek birtokolni akarják a CD-t, amit az autóikban akarnak hallgatni.

- A legutolsó albumának az a címe: The 7th Deadly Sin /A hetedik halálos bűn/. Miért ezt a bibliai címet választotta?

Ice T: Ez a hetedik albumom. Ez sugallta az ötletet. S a hardcore rap, amit én csinálok, mindig a bűnökről szól. Ha valaki egy szép autót akar - ellopja. Ha nőt is akar hozzá -megszerzi. A többiek pedig irigykednek miatta. Azt gondolom, hogy az emberek élete 90 százalékban bűnökből áll, a többi pedig káosz és zavarodottság.

- Ön csak negatív emberi tulajdonságokról beszél. Miként látja a szerelmet, a reményt, a hitet? Ezekről nincs véleménye?

Ice T: Próbáljuk meg. A hit - ellene van a logikának és az igazságnak. A vallásos hit megfélemlít, akárcsak a más emberekben való vakhit. Erről az albumon is beszélek: kiben bizhatok? Csak magamban bizhatok.

- S mi a véleménye a reményről?

Ice T: Ha nincs többé reményed, akkor veszélyessé válhatsz.

- Nem inkább kétségbeesetté?

Ice T: A kétségbeeséstől a veszélyességig egy lépés a határ...

- Önnek vannak-e a személyes reményei?

Ice T
Ice T: /hosszabb szünet után/ Remélem, hogy a gyerekemmel nem történik semmi baj. Meg kell ismernie az életet, ki kell élveznie a lehetőségeket, s ő ezt is teszi.A szülők a gyerekeikbe vetik a reményüket. Különben nem mondom azt, hogy pesszimista, de cinikus vagyok, ami az emberi természetet illeti. A reményeim nem abba az irányba mutatnak, hogy egyszer megszűnik a rasszizmus, vagy az emberek többé nem bánnak embertelenül egymással. Én csak egészen egyszerű dolgokban hiszek. Például, hogy holnap nem késem le a repülőgépet.

- Mi a véleménye a szerelemről?

Ice T: Jó dolog. Nagyon erős érzés, amely meg tud változtatni. A szenvedély az valami más. Az ember szenvedély nélkül is szerethet valakit.De akkor ellaposodik a kapcsolat, mert nem a szerelem, hanem a szenvedély kapcsol össze igazán férfit és nőt. Az ember a kutyáját szereti. Az anyját szereti. Ez valami más érzés.

Az emberek ezt a fogalmat rosszul használják. A féltékenység vagy az irigység esetében hasonlóképpen. A féltékenység az érzelmi válasz a férfi és nő közötti szerelemre. Az irigység annak kivánsága, hogy birtokoljunk valamit, ami a másé. A hiphopban ezt player hate-nek nevezzük. Az ember irigykedik a más csajára. Vagy az autójára.

- Ön mikor, és kire volt irigy utoljára?

Ice T: Nekem ellenőrzés alatt kell tartanom ezeket az érzéseimet.Az irigység hozzátartozik az ember természetéhez, de a személyiség képes az irigységet pozítiv érzelemmé átalakítani: például a szellemiek terén próbáljuk meg elsajátítani mindazt, amivel a másik rendelkezik.

- Néhány évvel ezelőtt azt nyíilatkozta, hogy a hip hop halott. A tények ennek ellentmondanak.

Ice T: A hip hop ismét életre kelt. Volt idő, amikor a kiadók nem akartak több hiphop művésszel foglalkozni. De az energia ismét itt van. Tupac és Biggie Smalls meggyilkolása után az emberek rátaláltak,s azt mondták: mégsem erről szól ez a dolog. Nem az egymás elleni harcról szól. Van egy kulturánk, erről szól. Az öltözködési stílusról, a graffitiról, a breakdance-ről - s ennek a kulturának más elemeiről. A hip hop napjainkban nagyon sokrétű. S mindegyik forma nagyon népszerű. S az, aki hardcore-t csinál, mint én, ennek ellenére kedvelheti Will Smith-t. Mindenki teszi a maga dolgát.

-Németországban vagy Franciaországban is önálló hip hop kultura jött létre...

Ice T: 12 éve jövök Németországba. Jó hely: Az emberekj angolul beszélnek velünk. Ez jó dolog, elvégre nem kellene tenniük. Olaszországban például mindenki csak a hangos olasz nyelvet beszéli.

- Mi különbözteti meg Európát az USA-tól

Ice T: Európában kevesebb tv-program van, kevesebb gyorsétterem. Európa egy kicsit lassubb. Ez az oka, hogy itt miért olyan sikeresek a koncertjeim. Azt gondolom, az USA-ban az emberek többet láthatnak a világból. Persze sokkal több szar dolgot is.

- 1992 - a provokáló Cop Killer - óta Ön híres-hirhedt az USA-ban Mit jelent Önnek az Egyesült Államok?

Ice T: Számomra az USA olyan, mint egy apartmanház. Benne élsz, de nem a tiéd. Akár egész nap szidhatnám Amerikát, de tudja, én sokat utazom.S látom, hogy mindenki a maga kormányát szidja.

Ezért is volt olyan sikeres a Cop Killer. A zsaruk a kormánynak dolgoznak. Észak-Írországban, Koreában, Japánban, Ausztráliában is felléptem. S nagyon örültem volna, ha olyan országba érkezem, ahol az emberek azt mondják: van egy rendes kormányunk. Nem lopnak, s jó viszonyt alakitottak ki az emberekkel. De ilyen helyen még nem jártam.

2000. szeptember 2.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster