Missy Elliott

Missy Elliot Military

Missy Elliott mindig kész arra, hogy meglepjen bennünket, zenei fegyvereinek tárháza kimeríthetetlennek látszik. Könnyedén nevezhetjük műfajának egyik legmeghatározóbb egyéniségének is, hisz alig akad ma olyan előadó az r'n'b - hip-hop - rap szcénában, akivel ő ne dolgozott volna együtt. Ha egyszer végre igazán felismerik jelentőségét, és Grammy-t kap, meglehetősen hosszú státust kell majd neve után írni, valami ilyesmit: művész, producer, író, hangszerelő, rapper, énekesnő. Missy Elliott.

Új albumán, a Miss E.So Addictive-en lazán ötvözi a popot a hip-hoppal, a hyper kinetikus R&B-t a szexi elektró funk-kal. A lemez felénél járva eszmél rá az ember, hogy Missy harmadik szóló próbálkozása az, ahol igazán szabadjára engedhette alkotói fantáziáját és a női hip-hop kimagasló anyagát rakta az asztalra. Olyan szupersztárok működtek közre önként és dalolva, mint Redman, Method Man, Ginuwine, Eve, Ludacris valamint Jay-Z.

"Sokkal nyugisabb voltam. - mondja - Elmentem L.A.-be, ahol mindig kellemes meleg van, és ott vettem fel a dalokat. Nem akartam, hogy bármilyen súly nehezedjék a vállamra."

Missy Elliot Cover
Bevallja, hogy 1999-ben, a Da Real World készítésekor sarokba szorítottnak érezte magát: "Tudod, mindenki szétizgulja magát a második lemez kiadásakor." A körömrágás felesleges volt, hisz az album rövidesen elérte a platina státust, a művésznőt pedig a szupersztárok közé emelte. A kis pihenő, mely a promóciót követte, elég volt arra, hogy jobban megfigyelhesse a zeneipar kerekeit: "Rájöttem, hogy voltak "nyomd a lét" lemezek, voltak "utállak" albumok, és voltak "én csinálom a bizniszt" anyagok. Itt volt az ideje, hogy valami igazán szexiset is összehozzunk. Tudod, olyan Marvin stílusú cuccot. Át akartam törni a korlátokon, és nem tiszteltem a határokat. Nem akartam ugyanazt játszani, amit mindenki más is."

Missy és Timbaland team-je legendássá nőtte ki magát. Annak idején, amikor első szerződését megkapta az Elektrától, nem gondolta volna, hogy saját anyagai a fiókba kerülnek, helyettük másoknak fog producerkedni. Nem biztos, hogy rosszul járt vele, hisz rengeteget tanult, amikor a Jodeci és Aalyah albumain bábáskodott. Nemsokára saját labelt alapított, a The Goldmind Inc.-et, ahol végre kiadhatta a Supa Dupa Fly-t, mely a mai napig a legmagasabb pozícióban debütált női hip hop lemez (#3). Lassan megjelentek az ő stílusát másolók, de Missy hagyta őket találgatni, és zenebirodalmat épített labelje köré. Whitney Houston, Paula Cole, a Destiny's Child és Christina Aguilera - csak néhány név azok közül, akik invitálták, hogy működjön közre albumaikon.

Missy Elliot 26
1999-ben megjelent a Da Real World, mely egyáltalán nem tükrözte az épp uralkodó "kövesd a vezetőket" mentalitást. Trükkösen kikerült mindenkit, és meglepte közönségét az arcbamászó She's a Bitch-csel. Provokatív szövegek, pengeéles ütemek, igazi csemege a hip hop rajongóinak.

Idővel a kritikusok is megbékéltek vele, kislemezeiről elismerően írt az összes szaklap. Nem is lehetett másképp, hisz nem mást, mint Puff Daddy-t ütötte ki a Billboard slágerlista elejéről.

Egy évvel később újra stúdióba vonult, testben és lélekben is felfrissülve. "Nagyon jól érzem magam. - mosolyog - Szerencsésnek érzem magam, és nagyon sokat tanultam. Csak egy olyan albumot akartam készíteni, amely elfeledteti az emberekkel a gondokat."

Azt mesélik, a harmadik lemez felvétele előtt sokáig nem hallgatott rádiót, csak azért, hogy tiszta fejjel tudjon alkotni és ne befolyásolják az aktuális trendek.

Helyettük ő alakított ki egy sajátot.

2001. június 21.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster