Sub Bass Monster

Sub Bass Monster Cover
Az egész még a nyolcvanas évek végén a break-kel kezdődött: a fura emberkékkel, akik őrült figurákat nyomtak...

Ez a történet 1991-ben indult. A legkisebb fiú gondolt egy nagyot, és elhatározta, hogy valami nem hétköznapit fog alkotni. Ekkor jelent meg az első Naughty by Nature-album. Máté Szabolcs érezte, ez kell neki ! Treach (a frontember) rappelése igazán célba talált.

1994-ben egy jó baráttal megalakítják a Hemapopu-t, és három évig csak gyűlnek, gyűlnek a dalok, miközben Szabi már Dj-ként nyomja.

1997 közepe környékén, a rádióban elhangzó felhívásra beküldenek egy - saját bevallásuk szerint - borzasztó minőségű demót, amely az elődöntőn magával hozta az első (élő!) Hemapopu fellépést.

A végeredmény csodálatos: III. helyezés, ami hatalmas elismerés. Aztán, mint egy álom: egy dal a Rap Jam válogatáson és fellépések országszerte. A Hemapopu azonban mégis feloszlott.

A következő fontos állomás a Fila Rap Jam II, ahol Szabi már szólóban lép a világot jelentő deszkákra Sub Bass Monster néven. A név utal a zenei műfajra, a "mély" növésére, a szörny pedig egyfajta vicces utalás saját magára (ezen aztán lehet gondolkodni.).

A II. Fila Rap happeningen előnyös helyezést ér el a "Nincs nő, nincs sírás" című dallal, és egyszerre az országos hírnév tetejére ülteti Szabolcsot a siker. Ezután sorban jönnek a megszokott állomások: dalok írása, lemezszerződés.

Máté Szabolcs a Fila Rap Jam legsokatígérőbb felfedezettje.

Sub Bass Monster 1
1999-et írunk. Túl az árvízen, de még Orbán Viktor gyermekén innen.

Januárban boltokba kerül az első Sub Bass-maxi, a már addigra jól ismert Nincs nő, nics sírás slágerrel, 3 remix-szel, és két új dallal.

Júniusban a boltok polcaira kerül az első nagylemez Félre az útból címmel, szeptemberben jön a második single, a Gyulafirátót (ami azonnal híressé tette Szabi kis szülőfaluját, és annak a klipben szereplő számtalan lakóját).

Amint leesett az első hó, decemberben megjelent a második maxi 4 ütem címmel. Tartsunk itt egy szusszanásnyi szünetet. A dal témája, szövegvilága a négyütemű gépjármű motorok működésének analógiájára építi fel azt, hogy hogyan célszerű "eldurrantani egy joint-ot", akkor és ott, ahol Közép-Kelet-Európa legszigorúbb drogtörvényét vezették be. Nem vagyok hivatott társadalomszociológiai értekezést írni a témában, de Sub Bass Szabi érdemei ebben az országban elévülhetlenek lettek a 4 ütemmel.

Szabolcs az évezred végének nagy honi befutója. Dalai "magától értetődő természetességgel" belülről fakadnak, és ezek a szövegek rendkívül szellemes formában szólnak mindarról, ami korosztályát foglalkoztatja az új évezred küszöbén.

Sub Bass Monster 22
2001 áprilisában jelenik meg a Tovább is van, mondjam még ? című második album, amit hatalmas várakozás előz meg. Hogy ez a várakozás könyebb legyen, ugyanezen év márciusában a mozikba kerülő, Jancsó Miklós rendezésében készült Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél című remekmű, amelyben Szabolcs élőben szerepel két dallal (és amely forgatáson jó barátságba került a világhírű rendezővel). A lemez egyik dala ("Visszaszámlálás") az album sikervárományosa, és megjelenik maxin is ("Időhúzás").

Sub Bass Monster, a művész részére ugyanolyan fontos a közönség elismerése, mint a szakmai elismerés. A 2000. évben az összes létező szakmai elismerést Ő kapja, amelyek számítanak Magyarországon a hip-hop-ot illetőleg:

    • Mahasz Arany Zsiráf-díj: Az év felfedezettje
    • IM díj: Az év felfedezettje, Az év férfi előadója
    • Z+ klipfesztivál közönségdíj

A gyulafirátóti születésű rapper számára az egyik legfontosabb elismerés volt, hogy szülőfaluja is felismerte szülöttének tehetségét. Ennek elismeréseképpen 2000. nyarán Sub Bass Monster-t Veszprém város polgármestere - kiemelkedő kulturális munkájáért - díszpolgárrá avatta.

Balogh Tibor

2001. május 24.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster