Run DMC - Crown Royal

Run DMC 1
A trió, akiket a rap háromkirályaként szoktak emlegetni. Először akkor hallottam róluk, amikor az Aerosmith-szel közösen 1986-ban valami olyat alkottak, amely később trenddé vált, sőt, manapság külön stílusba sorolják követőiket.

A rap és a rock ötvözését kétségtelenül ők kezdték el.

Ők voltak az elsők, akik rap előadó létükre arany, platina majd többszörös platinalemezt készítettek, az első rapperek, akik Grammy-t nyertek, az elsők, akik a Billboard Top 10-be kerültek, és élen jártak a faji korlátok áttörésében is, az MTV sem hagyhatta őket észrevétlenül.

Persze a zenebiznisz ma nem igazán arról szól, hogy ki mit tett le évekkel ezelőtt az asztalra, a közönség könnyen felejt, pláne akkor, amikor a Run DMC hét éve nem adott ki új anyagot.

Run DMC 2
A trió, amely Queens Hollis kerületét a térképre rajzolta, most végre újra robbant a Crown Royal című koronggal, melyen nem bíznak semmit a véletlenre. A rímek keményen a helyükön vannak, jöhetnek-mehetnek stílusok, az igazi, az old skool rapet akkor is ezek a fickók nyomják. Az alapok kicsit rockosabbak lettek, hiába, be kell pótolni az elmarad éveket, be kell keményíteni egy cseppet.

Nézzük a közreműködőket, akikért máris érdemes sorbanállni a lemezért: Kid Rock, Fred Durst és DJ Lethal a Limp Bizkitből, Everlast, Sugar Ray, Method Man, a Third Eye Blind frontembere, Stephan Jenkins, Nas, Jermaine Dupri, a Mobb Deep-es Prodigy, a Jagged Edge, valamint a Adam Horowitz a Beastie Boys-ból. Nem piskóta, ugye?

Run DMC 4
Nem véletlen, hogy ezek a sztárok boldogan vállalták az együttműködést a DMC-vel. Két évig tartottak a munkálatok, nehéz szülés volt, jópárszor halasztották, áthelyezték, megváltoztatták a megjelenés időpontját, a helyzetet nagyon megnehezítette, hogy a közreműködők lemezcégeitől meg kellett kérni a szükséges engedélyeket. Grrrr bürokrácia.

Darryl "D.M.C." McDaniels általános boldogtalansága és elégedetlensége a dolgok menetével

újabb akadály volt, ám kollégái, Joseph "Run" Simmons és Jason "Jam Master Jay" Mizell addig kavarták a dalokat, amíg végül mindenkinek megfelelt az eredmény.

Run DMC Crown Royal
Sokakban felmerülhet a kérdés: ezzel próbálják meg újra piacképessé tenni a Run DMC-t?

Run nem szégyenli - nincs is mit szégyellni rajta - és bevallja, szereti a kihívást, és benne van mindenféle megmérettetésben. Hiszi, hogy nyerni tudnak, kiáll bárki ellen és szívesen tanul az újoncoktól.

"Meg akarom tanulni az új technikákat, hogy mit, miért és hogyan csinálják. Szeretem a stílusukat, élvezem az újdonságokat. Csinálni akarom én is, mert buli. Mindig is a topon voltam, a Nr. 1 MC, mit kellene csinálnom, ülni a fotelemben és picsogni, mint egy öreg fing, hogy "ezek a mai fiatalok"? Számomra az egyenlő lenne a halállal."

Jam Master Jay: "Tudom, hogy Run akkor írta a szövegek nagy részét, amikor kiakasztották. 2000-hez közeledve egy csomó helyen csináltak sikerlistákat, hogy ki volt az évszázad legjobb MC-je, és azok után, amit az évek alatt elért, csak a 7.-11. helyekre tették, nem a dobogóra. Pocsék érzés lehetett és meg akarta mutatni, hogy rossz irányba haladnak a dolgok."

Nem aggódtatok, hogy a csapat elveszti a saját identitását, amikor ilyen sok vendéget szerepeltettetek a lemezen?

Jam Master Jay: Nem, mert egy olyan világban élünk, ahol Dr Dre egy király, és az ő szárnyai alól is olyan különböző karakterek bújnak elő, hogy élvezet hallgatni. Mindenki hozzáad valamit, de a gerinc ugyanaz marad, simán meg lehet ismerni, hogy a dolgok hátterében ott ál Dre. Mi is így voltunk, amikor meghívtuk a közreműködőket. Lehet, hogy Jermaine Dupri énekli a refrént, de a szám egy vérbeli Run DMC dal marad.

Óriási nevekkel dolgoztatok együtt, hogy a fenébe van, hogy mind szívesen álltak rendelkezésetekre?

Jam Master Jay: Úgy, hogy mindig pozitívan álltunk hozzá mindenkihez és nagyon sokat dolgoztunk, még akkor is, ha nem voltunk a reflektorfényben. Az emberek ezt szeretik és respektálják. Mindenki üdvözölte, hogy visszatértünk.

Hogyan jött a képbe Kid Rock?

Run: Kid rock az én emberem, akár be is állhatna közénk, úgy öltözik mint mi, kalapot visel, azt az old skool adidast hordja, amit mi hoztunk divatba. Egyszer azt mondta, ha a Run DMC és az Aerosmith házasságából gyerek születne, az lenne ő. Láttuk őt egy párszor élőben játszani, lógtunk együtt egy csomót, és meghívtuk, rappeljen velünk a lemezen. Elmentünk a házába, ahol a pincében van egy kis stúdiója, ott dolgozgattunk. Összedobtuk az ötleteket, állati jó volt.

És mi a véleményetek az új generációról, például Eminemről?

Run: Eminem óriási. Ő Pete Maravich, a fehér fickó, aki a feketék játékába csöppent, áttaposott egy páron, ellopta tőlük a labdát. Semmi rosszat nem tudok róla mondani. Nagyszerű MC, legalább annyira jó, mint a feketék, van, hogy még jobb is. Komédiás. Egy kicsit ugyan őrült, de nem hiszem, hogy veszélyes lenne. Túllihegik a meleg témában elhangzott kijelentéseit. Szerintem egy nagyon jó rapper.

Volt valamilyen irány, amit követtetek az album elkészítésekor?

Jam Master Jay: Alapjában véve egyszerűen azt adtuk, ami belőlünk jött. Lazának akartuk megcsinálni, minden szempontból. Az igazi önmagunkat akartuk megmutatni a rajongóknak, akik az évek során mindig mellettünk álltak és támogattak. Az volt a cél, hogy egy igaz albumot készítsünk, nem egy piacképes, jól eladható valamit.


Kapcsolódó linkek:

http://www.arista.com/aristaweb/RunDMC/main2.html

2001. május 2.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster