Outkast - Szürreális pszichedelikus-funk

Outkast 11
Antwan 'Big Boi' Patton és Andre 'Dre' Benjamin Atlantából olyan duót alkot, amely újszerűen és utánozhatatlanul ötvözi a rapet a rockkal, a funkot a fülbemászó dallamokkal, a hip hop-ot a hagyományos hangszerek megszólalásával.

Új lemezük, a Stankonia hallgatása közben olyan nevek jutnak az ember eszébe, mint Sly Stone, Jimi Hendrix, George Clinton, Prince. és igen, Billy Ocean is.

"Anyám hatása, ő hallgatott ilyesmiket, amikor kölyök voltam." - mondja Dre.

A Stankonia három hónap alatt hárommillió példányban fogyott világszerte, és a sláger Ms Jacksonnak köszönhetően (ami lassan a csapból is folyik) feltehetően ez a szám még ugrásszerűen növekedni fog. Nem jött ennyire hirtelen a siker, a két funker lassan építette fel saját stílusát, első három albumukról nem igen hallhattunk.

Outkast 2b
A duó - jelenleg 25 évesek - a középiskolában barátkozott össze, mindketten kilógtak a sorból fura ötleteikkel és stílusukkal, és már 16 éves korukban rendszeresen a közeli stúdióban molyoltak. Egy évvel azután, hogy komolyan kezdték venni a zenélést, rájuk mosolygott a szerencse, és LA Reid, zenebiznisz mogul meghallgatta őket, majd szerződést ajánlott.

Első komolyabb sikerüket a Player's Ball-lal érték el, mely a rap lista csúcsát is meghódította.

Albumaikon végig keverednek a strici dumák a szociális eszmefuttatásokkal, szürreális viccekkel és George Clinton stílusú kirándulásokkal, melyeket space-rock szintetizátor hangok kísérnek.

Népszerűségükkel egyenes arányban növekedtek bajos ügyeik is, harmadik lemezük sikerdalával az emberi jogok harcosa, Rosa Parks előtt próbáltak tisztelegni, ám az nem vette jó néven, hogy niggerek és szukák között emlegetik nevét, és perelt.

Időközben Benjamin viszonyt kezdett a soul hercegnő Erykah Baduval, megérkezett gyermekük, Seven Sirius Benjamin, ám a románc nem tartott sokáig, és nagyon is publikussá vált részleteit épp a napokban futtatott Ms Jackson című számukban mondják el.

Outkast Stankonia Cover
A két tag között feszülő különbségek egyértelműek. Amíg Big Boi nők iránti lelkesedése nem titok (házának pincéjében sztriptíz klubot nyitott, a The Boom Boom-ot, ahol egy óriási akvárium, tele gyilkos halakkal a terem dísze), addig Dre szigorú vegetáriánus.

Ugye azt várnánk, hogy ez a két ürge James Bown-t, Spoonie Gee-t vagy George Clintont jelölje meg, mint nagy elődöt. hát nem így van. Big Boi óriási Billy Ocean rajongó, ki tudja mennyire komolyan, de tervezgeti egy tribute lemez elkészítését is.

Jó kis kavarodás.

"Nem értünk mindenben egyet. - mondja Dre - Amíg ezen az albumon dolgoztunk, minden eddiginél többször feszültünk egymásnak, de nagyon sok kreatív energiánk szabadult fel, úgyhogy megérte. Amikor vitatkoztunk, nagyon komolynak tűnt a dolog, de Big Boi olyan, mintha a testvérem lenne, még akkor is, ha nagyon sokban különbözünk."

Más szóval: addig kapd el az Outkast-et, amíg lehet, az olyan duók, mint ők, nem szoktak sokáig együtt maradni.


Kapcsolódó linkek:

Az Outkast hivatalos honlapja

2001. április 5.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster