Rockinform 2000. szeptember

"Ebben a lemezben tagadhatatlanul benne van a világszínvonal."  

FreshFabrik

A kishazánk aktuális büszkeségeivé előrelépett FreshFabrik egy újabb nagy dobásra készül. A napokban kerül kereskedelmi forgalomba második albumuk, s ennek az apropójából beszélgettünk a csapat két szószólójával a felvételek helyszínéül szolgáló Aquarium Stúdióban. Legutóbbi beszélgetésünket azzal fejeztük be, hogy januárban a "Nerve" album megjelent Ausztráliában is....

Barabás Béci: Azóta voltam kint megint. Április 7-én játszottunk Debrecenben,a következő napon pedig már repülőn ültem, s egy hónapra rá jöttem vissza.Tárgyaltam a Warnerrel, ez már kicsit olajozottabban ment, mint a múltkor - bemutattam a demot, érdeklődtem, hogy mik az elképzelések. Jelen pillanatban úgy állunk az ausztrál lemezkiadással, hogy ha nem akarnak pénzt fektetni abba, hogy megfelelő promocióval támogassák az új album megjelenését, akkor nem nagyon fogjuk erőltetni az ottani kiadást, hanem egy másik földrészre koncentrálunk majd. Ámbár az utolsó visszajelzések egészen pozitívak voltak, várják a végleges anyagot. Ha ezt meghalljájk, akkor nem lesz kétség a megjelenéssel kapcsolatban. Illetve az már most sincs, a kérdés az, hogy támogatják-e anyagilag az ottani promóciónkat.

R.I. - Értesüléseink szerint ugyanakkor az amerikai vonalra is koncentrálni kívántok?

Béci: Ez az amerikai vonal ugyanaz lesz, mint az ausztrál, vagyis odamegyünk, felveszük a kapcsolatokat a Warner érdekeltségü kiadókkal és megpróbáljuk keresztülverekedni, hogy ott is megjelenhessen ez a lemez. Ebben nagy segítségünkre lesz azért az is, hogy egy amerikai hangmérnök, illetve egy amerikai master társul az albumhioz, ez pedig mind a minőségét, mind a referenciáját erősíti az anyagnak.

R.I.- Milyen megfontolásból és hogyan vettétek fel a kapcsolatot egy amerikai hangmérnökkel?

Kovács Levente: Már az elejétől úgy terveztük, hogy vagy külföldön vesszük fel az anyagot, vagy egy külföldi szakemberrel kevertetjük meg. Előszőr úgy tünt, hogy ki tudunk menni Butch Vig producerhez, aki annak idején a Nirvana Nevermind lemezét csinálta. Felvettük velük a kapcsoaltot, szívesen láttak volna minket, de olyan horribilis összegbe került volna a zenekar kiutaztatása, hogy ezt nem tudtuk megoldani. Mivel Pásztor László, a Warnertől nagyon támogatta az aquariumi- felvételeket, amellett döntöttünk, hogy idehozunk valakit. A Vig-féle Smart Studió - az amerikai Warneren keresztül - ajánlott különböző producereket, küldtek referencia listákat, s Doug volt az, aki számunkra a legmértékadóbb nevekkel dolgozott együtt. Felvettük vele a kapcsolatot, volt egy kis huzavona, mert elég drága fazon, és a pénzt nyilván elég nehéz volt előteremteni, de Pásztor László rengeteget segített, százszázalékos anyagi és erkölcsi támogatással állt a zenekar mögé. Ez pedig nagyon sokat jelent, különösen a mi műfajunkban.

R.I.- Azt tudjuk, hogy július 3. és 31. között dolgoztatok a stúdióban, de azt nem, hogy milyen koncepciókat beszéltetek meg Doug-gal?

Levi: Azt mondta, hogy ha bárminemű kérésünk, kérdésünk van, nyugodtan beszéljük meg vele, mert szereti, ha tippeket kap, de mi abszolut rábíztunk mindent,. s mivelhogy nem produicerként kapta a fizetést, hanem keverőként, nem is szólt bele annyira a munkába. De már maga az, ahogy szakmailag hozzáállt a keveréshez, abban már dimenzióbeli különbségek voltak. Az amerikai hangzás totálisan különbözik. Mi azért is hoztuk Doug-ot, mert a piacra kifejezetten ez a hangzás kellett...

R.I. - A megjelenést mikorra tervezitek?

Béci: - A szerződésben szeptember elseje áll, de ez a masterektől függ. Egyébként a mű munkacíme: Drive My Hand, ez egyben az egyik nóta címe is, elképzelhető, hogy megtartjuk, mert mind maga a jelentése, mind a szám, mind amit képvisel, fekszik a zenekarnak...

R.I.- Megvan szerintetek a lehetősége annak, hogy ezzel az albummal áttörjétek a mostani falakat?

Levi: Itthon az lenne a célunk, hogy nyilván az eddiginél több emberhez jusson el ez az anyag, ez reméljük működni fog. Megdöbbentő, de ez tényleg a lemezboltosokon múlik. Az album egyébiránt olyan lesz, ami a közönség tetszését is elnyerheti, meg azokét is, akik arról döntenek, hogy a médiában mennyire lehet jelen a zenekar. Semmilyen kompromisszumot nem kötöttünk az eladhatóság érdekében. Változtatásokat azért eszközöltünk. mert egyszerűen ilyennek szerettük volna.

R.I. - Mennyire állhatja meg a helyét ezen albumotok a nemzetközi piacon?

Béci:Ebben a lemezben tagadhatatlanul benne van a világszínvonal, de én, mondjuk független vagyok, mert nem én írtam, hanem Levi. Az tény, hogy a nagyvilágban - ebben a műfajban - sok csapat dolgozik, azonban mi rendelkezünk a szükséges átütő erővel és energiával, amit magunk teszünk bele ebbe az egészbe. A lehetőség benne van, de ehhez olyan feltételrendszer csoportoknak kell passzolnia, amiket innen nagyon nehéz megszervezni. De van egy pont, ami felett már nem rajtunk múlik a történet.

Levi:- Minél könnyebben működik itthon a dolog, annál jobban tudunk kifelé is gondolkodni...

R.I. - Az album megjelentetésével jár általában a turnézás is. Benneteket ismerve erről biztosan nem mondotok le...

Levi: - A szeptemberi turnét másfél hónaposra tervezzük, de ezuttal nagyon kis helyekre nem fogunk tudni elmenni, mert ahova nem lehet rendes hangosítást magunkkal vinni, oda nem megyünk.

R.I. - A szakma, illetve a közönség hogyan viszonyul ahhoz, hogy ilyen eredményeket értetek el Ausztráliában?

Béci: Van, aki irigyel - ez egyáltalán nem érdekel bennünket, s van, aki a lehető legjobb indulattal viseltetik az eredményeink iránt. Black-Outék, Tankcsapdáék például abszolut pozitívan állnak hozzá, stílustól függetlenül. Akiket jó együttesnek tartunk, azok reagáltak a legjobban. Továbbá annyi változott még, hogy érezhetően fajsúlyosabb lett a zenekar, de nem gondolom, hogy a FreshFabrik ettől több lenne. Ez mindössze egy lépés az úton, megyünk tovább, s amig itthon ilyen a közönség, és ezt kapjuk tőlük, amit kapunk, addig semmi gond nem lesz. Ez egy olyan támogatás, olyan háttér, amire lehet építeni.

B. Ákos-Paya

2000. szeptember 1.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster