Cypress Hill

"...belefáradtam a hip hopba."

A Los Angeles-i, spanyol bevándorlókból alakult Cypress Hillt minden, a zenével valaha is kapcsolatba került ismerheti, ha másról nem, B-Real jellegzetes orrhangja hallattán biztos beugrik, hogy azok a buggyos gatyás, horgászkalapos, Lenin-szakállas, fűről danolászó fickókról van szó, akik a kilencvenes évek elején kezdték pályafutásukat, és a Black Sunday című, második nagylemeztükkel rögtön a csúcsra jutottak. A napokban a boltokba kerülő, ötödik sorlemezük,a dupla Skull and Bones kapcsán, valahonnan Németországból hívta szerkesztőségünket Sen Dog.

Rockinform - Kaptunk egy kilencszámos, előzetes CD-t, állítólag hosszabb lesz az anyag, mit kell a Skull and Bonesról tudni?

Sen Dog: Azt, hogy eddig hiphopban utaztunk, most azonban, előszőr életünkben, igazi hangszerekkel, dobbal,gitárral, bőgővel, élőben vettük fel az új számokat. Tizenhél, vagy tizennyolc számos lesz, még nem dőlt el.

R.I.- A lemezen rengeteg közreműködő szerepel, hogyan jöttetek össze velük?

S.D. - Egyszerűen. A barátainkkal otthon együtt lógunk. Két számot írtak a másik bandám, az SX-10 tagjai, Maya, Zambrano, Jeremy Filiner, de a Fear Factory-s Dino és Christian, Brad, a Rage Against Íthe Machine dobosa, és a downset egyik oszlopa. Roy Lazano is itt van.

R.I. - Hogyan születtek a dalok? Mennyit próbáltatok mondjuk egy héten?

S.D.- Sehányat, ilyenre nem volt szükség. Spontán dolog volt, csak bementünk a stúdióba,és már nyomtuk is. Ott írtunk mindent, nem volt küszködés, szöszmötölés, minden nagyon gyorsan zajlott, a számírás, és a felvétel is. A végeredmény sem rossz.

R.I. - Néhány szám a manapság nagyon divatos rap-metal vonalon mozog, nem túl merész vállalkozás előrukkolni egy ilyennel 2000-ben, amikor nincs topon a dolog?

S.D. - De abszolút. MIi mindenkit megelőzve, 92-93 környékén kisérleteztünk már ilyennel. Mivel rengeteg negatív tapasztalatot szereztünk a hip hopban,a rock and rollban kerestünk menedéket....Tudod, a Rage Against The Machine, a Kom, a Kid Rock mind-mind másról szól, nem jelentenek komoly konkurenciát.

R.I.- MI újság a projektekkel?

S.D. Hogy DJ Muggs folytatja-e Trickyvel, azt nem tudom, viszont mi, az SX-10-nel már dolgozunk a lemezen, amely az új Cypress Hill anyag után jelenik meg. Az SX-10 egy igazi hardcore, rap, funk, rock és punk egyveleg.

R.I.- Főbb zenei hatások? MI volt az első kedvenc bandád?

S.D. Az Experience, Jimi Hendrix zenekara, aztán következett a Doors, a Led Zeppelin, a Black Sabbath, a Thin Lizzy, Alice Cooper, Ted Nugent, a Sex Pistols, a Clash, a Bad Brains és a többi, és a többi. Nekem tök mindegy volt, mikor mi jött ki, mindent beszereztem, mivel nyitott vagyok, nem zárkózok el semmi elől.

R.I. - Az öt kedvenc lemezed?

S.D. - Oké, komoly leszek...Led Zeppelin - IV, Black Sabbath - Masters Of Reality, Cypress Hill -I....Na, lássuk mi lehet még? Megvan, Doors - I, Public Enemy - I.

R.I. - Más. A "stoner" zenék hogy tetszenek?

S.D. Nagyon jók, bejönnek. A Kyuss király, a Fu Manchu-val játszottunk, a Spirit Caravant pedig láttam élőben. Tudod, sok új zene, egy új név alatt, szeretem a változatosságot.

R.I. - Gyakran dobálóznak ezzel az elnevezéssel, pedig Ti vagytrok a világ legnagyobb "stoner" bandája.

S.D. Igen, ez így van. Tudod ez az egész 90-91 körül kezdődött, amikor a lemezkiadók még nem láttak benne nagy üzletet, amikor még senki sem csinált hasonlót. Mert csak sokkal később, a sikerünk után jöttek rá, mekkora pénz rejlik a dologban, és hogy ezzel nagyot kaszálhatnak, aztán sok csapatot szerződtettek, manapság pedig mindenki a ganjaról, a szívásról beszél.

R.I. - Mi volt a 95-98 közti nagy csend oka?

S.D. Csak a saját véleményemet mondhatom el. Szóval, belefáradtam a hip hopba, nem akartam többé ilyet csinálni, inkább valami olyasmit, amin felnőttem, ezért kezdtem projectezni.96-97 között rengeteg, vaskos punk számot írtunk, ahol az éneklés helyett csak szövegelünk.

R.I. - A Los Grandes Exitos En Espanol-t a dél-amerikai rajongólknak csináltátok?

S.D. - Igen. Jártunk ott párszor, az ottaniak rajongótáborunk jelentős részét képezik, jók a visszajelzések, veszik a lemezeinket, milliókat adunk el. A probléma csak az, hogy aa srácok nagy része nem beszél angolul, nem érti a szövegeinket, az üzenetet, hogy megtudják, miről is van szó, megcsináltuk az ő verziójukat, ezzel rójuk le tiszteletünket, hajtunk fejet előttük, mert eljönnek a koncertjeinkre, mert megveszik a lemezeinket.

R.I. - Koncertek? Kik játszanak veletek a turnén?

S.D. Most a downset-es Roy Lazano gitározik, a haverom. Tonny Loya basszusgitározik, Eric Bobo, a dobos, az ütős. A nyári turnénk júliusban indul, úgy tudom, megyünk olyan helyekre, ahol azelőtt még nem fordultunk meg, szóval biztos találkozunk.

R-I. - Kivel volna célszerű útnak indulni?

S.D. Bárkivel. Tudod, játszottam a Pearl Jammel, a Rage Against The Machine-nel, a Sonic Youth-tal, a Soundgardennel, a Red Hot Cili Peppers-szel, a Beastie Boys-zal, szóval sok mindenkivel, úgy hogy nem izgat a dolog, viszont a 108-tel jó volna egyet bulizni.

Rockinform, 82. szám

- Mária Huána -

2000. szeptember 1.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster