Lajkó – ezúttal bandával

Nem először lép fel a Zeneakadémián, megjelenése mégis eseményszámba megy: Lajkó Félix hegedűvirtuóz szabadkai bandája társaságában vár minket ma este a Zeneakadémia nagytermében. Ez a koncert egyben lemezbemutató is lesz, legutóbb három éve a bőgős Lőrinczky Attilával jelent meg közös hanghordozója, az új opuszt most a szabadkaiakkal együtt jegyzi.

Lajkó istenadta tehetség, sorsa mégis – vagy tán épp ezért – kiszámíthatatlan. Évekkel ezelőtt írtam róla: talán világsztár lesz belőle, talán semmire sem viszi. A lehetőség mindkét esetre benne van. A helyzet azóta sem változott sokat, ma sem jár előrébb, ma sincs igazán elveszve.

A legenda szerint annak idején eltanácsolták a zenei középiskolából: a tanárok nem értették, miért gondol minduntalan mást egy-egy zenei tételről, készít belőlük apró variációkat, Félix meg a tanárokat nem értette, miért kell mindig mindent szabályok között tartani. Ettől kezdve a maga útját járta, a hazai nagyközönség előtt először Dresch Mihály zenekarában tűnt fel, úgy 1993 táján, akkori ténykedését egyetlen nagylemez (Zeng a lélek, Adyton, 1994) őrzi. Aztán jött az Egyetemi Színpad, bandával és anélkül, eredményeként egy összecsapott, általa visszavont, fű alatt ezer példányban mégis eladott lemez. Első, igazán a sajátjának nevezhető munkája 1997-ben született meg, dizájnos tokba csomagolva, rajta (benne) hat kompozíció hatvan percben elővezetve. Rövidebb-hosszabb szünetek után tavaly 1999-ban a bőgős Lőrinczky Attilával jelent meg közös hanghordozója, rajta az egy évvel korábbi zeneakadémiai koncert kivonata. Majd újabb eltűnések és újabb felbukkanások váltogatták egymást, tavaly többször is hallhattuk a szerb Boban Markovics és rezesbandája társaságában, majd újabb csönd, most pedig ezzel a lemezzel ismét visszatér.

De bármennyire is jó az elmúlt évek közönség és sajtóvisszhangja, számomra Félix jobbára egy helyben toporgott. Gyakorta kerül szerepzavarba, intim, érzelmileg rendkívül széles spektrumú muzsikája a zsúfolt, nagy légterű csarnokokban nehezen él meg. Időnként érezhetően próbál átlépni önnön árnyékán, mostanság a tűzből és robbanékonyságból jócskán visszavett, illetve belső energiává alakította azt. Legújabb lemezét egyik kedvenc helyén, a palicsi erdőben vette fel, sok-sok muzsikustárssal, és ezúttal nemcsak hegedül, néhány szerzeményben énekel is. A korong címe egyszerűen Lajkó Félix és bandája, a dalok meg csak sorszámmal ellátva, mondva, mindegyikről mindenkinek más jut az eszébe. Ismerős melódiák, ismerős dallamok, kicsit másképpen előadva. Többedszeri nekirugaszkodásra persze sokkal árnyaltabbá válik a kép, előjönnek benne az érzékibb színek, a finomabb megoldások, az összkép azonban mégsem módosul: az a bizonyos szükséges plusz, valamely irányba lépés változatlanul hiányzik belőle. Tehetsége vitathatatlan, akárcsak utánozhatatlan vonókezelése, de a tehetség önmagában nem mentség. Még Lajkó Félixnek sem.

J.B.SZ.

2001. november 30.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster