Az EMI Magyarországon

EMI logo
Az EMI ma a világ egyik legnagyobb lemezkiadója és a középkori zenétől egészen a legmodernebb popig terjedő zenei katalógussal büszkélkedhet. A kiadó története egészen 1897-ig nyúlik vissza, amikor megalapították a Gramophone Company Ltd.-t és a Columbia Gramophone Company Ltd.-t. E két cég összeolvadásából született 1931-ben az Electric And Musical Industries Ltd., azaz az EMI.

Ez a különleges családfa az EMI-t kiemeli az összes ma létező lemeztársaság közül, hiszen bizonyítja kapcsolatát a lemezipar 19. századi amerikai alapítóival, különös tekintettel Emile Berlinerre, a gramofon feltalálójára, valamint Alexander Graham Bellre, Chichester A. Bellre és Charles Sumnerre, a gramofon fejlesztőire.

Egy gramofont hallgató fox-terrier képe - az egyik legrégebbi és egyben legismertebb védjegy a zeneiparban. Nippert, a kóbor kutyust, Francis Barraud festőművész bátyja, Mark találta 1884-ben. Amikor Mark három évvel később meghalt, Nippert Francis örökölte. A kép valamikor 1899 táján készült, bár az eredetin a kutya egy fonográfra bámult, ugyanazzal az intelligens, töprengő tekintettel. Barraud "A gazdi hangja" (His Master's Voice) címet adta a képnek, és több kiadónak és fonográf-kereskedőnek is megpróbálta eladni, sikertelenül. Egyik barátja javaslatára később a fonográfot egy réztölcséres gramofonra cserélte, és ellátogatott a képpel a Gramophone Company-ba. Sajnos Nipper ekkor már nem élt.

William Barry Owen, a Gramophone Company igazgatója megvásárolta a képet. Ötven fontért a reprodukciós jogokat vette meg, másik ötven fontért pedig a teljes szerzői jogot. 1900-ban Emile Berliner bejegyeztette a képet védjegyként az Egyesült Államokban és Kanadában. Egy évvel később, a védjegy joga a Victor Talking Machine Company-é lett, melynek vezetői kiterjesztették azt Közép- és Dél-Amerikára, a Távol-Keletre és Japánra. És mindez a mai napig így maradt.

Az EMI egyéb lehetőségeiről, a működés egyedi sajátosságairól, és a kiadó felépítéséről faggattam Lengyel Attilát, az EMI promóciós igazgatóját.

Mióta létezik hazánkban a kiadó és milyen módon került Magyarországra?

Amikor a vasfüggöny eltűnt, az összes nagy lemezkiadó cég elkezdett érdeklődni a Kelet-Európai régió iránt. Itt léteztek már kiadók, mint pl. a Hungaroton, amelynek a felszámolása után sok apró kiadó kapott teret itthon. Ezek között volt a Quint nevű label (amelyet Bors Jenő alapitott), amelyben előbb az EMI csak résztulajdonos volt, majd később (két évvel ezelőtt) pedig a teljes részt kivásárolta. Az itthoni EMI-Quint leányvállalatként működik.

Ez a tény meghatározza a kiadói politikát?

Az anyacégünk, az angol EMI, zenei témákban mindent megszab, de ez csak az egész világon terjesztésre kerülő projektekre érvényes. Nekünk vannak saját előadóink, mint minden más kiadónak. Ezeket a saját A & R (Artist & Repertoire) osztályunk menedzseli, ami azt jelenti, hogy a felkereséstől kezdve (amennyiben így kerül be hozzánk az előadó) a lemez megjelenéséig mindent ez az osztály csinál. De mivel itt is pénzről van szó, ezeket is figyelemme követik, és ha fantáziát (értsd: pénzt) látnak benne, akkor kiemelten támogatják.

Hogyan zajlik a tehetséggondozás nálatok?

Ez Benda Gergely feladata nálunk (művészeti igazgató). Ez egyébként az A&R osztály elsőrendű tevékenységei közé tartozik.

A felfezedés-ill. tehetség gondozás többféle módon zajlik. Legismertebb az a módszer, amikor valamilyen előadót mi látunk-hallunk, vagy Ő maga jelentkezik az anyagával. A legtöbbet előforduló eset az, hogy valaki már kész lemezt/demofelvételt hoz be a kiadóhoz, és ez alapján vesszük föl vele a kapcsolatot. A harmadik lehetőség pedig az, hogy egy menedzsment/menedzser/producer képviseli az érdekeit, mi ővele tárgyalunk, és így kerül be hozzánk az előadó.

Van arra is lehetőség, hogy demofelvételt is készítsünk, ilyenkor a menedzsmenttel karöltve dolgozunk, illetve költségmegosztás is van, ami nagy könnyebbséget jelent mind a két fél számára. A legjobb példa arra, amikor mi veszünk föl valakit, az az In Flagranti.

Átlagosan mennyi felvételt kap a kiadó hetente?

Ez idényfüggő, átlag heti 10 darabot.

Ha kiválasztottatok egy felvételt a felkínáltak közül, akkor azzal mi történik?

Először meg kell határozni, hogy milyen stílusú előadóról, zenéről van szó, illetve azt, hogy milyen image-e legyen a művésznek. Ha már ezek adottak, akkor egyszerű a feladat, hiszen erre kicsit rádolgozunk, és máris készen van az új image. Ha stúdiófelvételt is kell készíteni (mert még nincs az előadónak ilyen), akkor zenészeket kell keresnünk, vagy a hangszerelésen kell alakítanunk, vagyis van azért munka elég. Ezután a stúdióban való feléneklés küvetkezik, és kvázi készen van az album (amennyiben több felvétel van, mint a lemez anyaga, akkor kiválogatjuk a korongra kerülő felvételeket). Ha ez elkészült - persze közben zajlik a borítótervezés, a fotózás, az image teljes és végleges kialakítása, hiszen a promóciós osztálynak már nagyban dolgoznia kell azon, hogy hogyan ismertessék meg az előadót a nagyközönséggel és a médiával - akkor kitaláljuk, hogy az első kislemezen mely számok jelenjenek meg. Ehhez készül egy videoklipp, elindulnak a forgatási munkálatok.

A Beatles az EMI-nál
Az EMI-nál vannak olyan munkatársak, akik azzal azzal foglalkoznak, hogy remixeket készítenek?

Kimondottan ilyen belső munkatársak nincsenek, de igen kiterjedt kapcsolatrendszerünk van, jó néhány olyan, már régen nekünk dolgozó ember van, akire ilyenkor számíthatunk.

Ez ugyanígy igaz a videoklip rendezőkre is.

Mindehhez az a legfontosabb, hogy legyen egy jó dal, amit elkezdenek játszani a rádiók, majd a televíziók, és legvégül az írott sajtó is "felkapja", és elkezd foglalkozni vele.

Az album elkészülte után az eladás és a reklám az elsődleges feladatunk. A megjelenés előtt és alatt zajlik a marketing terv kidolgozása, a promóciós tervvel együtt. E két kampány együttesen próbálja a köztudatba "bevezetni" az albumot.

Az EMI-nak van saját hangstúdiója?

Nincs, bérelni szoktunk. Ákos pl. csak a saját stúdiójában dolgozik, beleszólásunk sincs, hogy hol készítse el a lemezét.

A magyar előadók nemzetközi promotálása hogyan zajlik (mint pl. a Ghymes együttes, Neo, Sterbinszky)?

A mi kiadványainkból kapnak az anyacég munkatársai, az A&R munkatársak, akik kfigyelemmel követik a hazai repertoárt.

Nekünk rengeteg rábeszélés, munka van azzal, hogy egy magyar előadót külföldön tudjunk futtatni. A Neo "Pink Panther" című slágerét pl. kivittük Angliába (nekünk a legfontosabb partnerünk a szigetország), és nagyon kedvező visszajelzéseket kaptunk, ennek ellenére az utolsó pillanatban kiderült, hogy mégsem fog megjelenni a kislemez. A Ghymes esetében más taktikát alkalmazott a cég - s ez egyelőre beválni látszik - először a keleti és az északi régiót célozta meg - eleddig sikerrel. Magyarországról nagyon nehéz befutni előadóként külföldön.

Milyen kisebb label-ekkel foglalkozik az EMI?

Az EMI tulajdonában van a Virgin Records (7 évvel ezelőtt megvásároltuk).

Ilyenkor fontos dolog az, hogy megmaradjon az identitása a kiadónak (esetünkben a Virgin-nek), és ez a mai napig így is van.

A Mute Records egy angol kiadó (a Depeche Mode, az Erasure, Nick Cave kiadója többek között) szintén hozzánk tartozik.

Az EMI Classics a világon a legnagyobb klasszikus zenei kiadó, ami szintén nagyon fontos nekünk.

Magyarországon vannak-e ehhez hasonlóan társult label-ek?

Az egyik a KO Records, náluk a Hooligans található meg és más projektek, és a Fekete Vonat kapcsolható még hozzánk, velük is label szerződést kötöttünk, mert ők a saját kiadójukon, az Equinoxon keresztül készítették el a legutóbbi lemezüket.

A teljes EMI hálózat hogyan épül föl? A magyarországi divízió kinek tartozik elsősorban beszámolási kötelezettséggel?

Mi a Kelet-Európai régióban vagyunk, amelynek a központja Berlinben van (azért Berlinben, mert közelebb van hozzánk, mint London). Itt található egy regionális iroda, és nekik tartozunk először beszámolási kötelezettséggel. Londonban található a nemzetközi központ, viszont a napi ügyekkel egy Dublin-ban található irodát kell keresnünk, annak ellenére, hogy a EMI Eastern Europe Berlinben van. Egyébként nagyon megkönnyíti a munkánkat, hogy létezik egy intranet hálózat a különböző EMI-divíziók között, és biztosítja a gyors információáramlást.

Az elkövetkezendő öt évet illetőleg várható-e valami nagyobb változás az EMI-nál?

Ezt nem lehet előre tudni. Lemezkiadóknál a legizgalmasabb dolog az összefonódás más ilyen jellegű cégekkel (legutóbbi ilyen nagyobb dolog lett volna a Warner-EMI fúzió, amelyben a Warner 51%-os résztulajdont szerzett volna az EMI-ban, de ez nem jött létre), de ilyesmiről nincs tudomásom.

Az EMI-nak mi a véleménye az Mp3 formátumú zene terjedéséről?

Egyáltalán nem megállíthatatlan folyamat, erre a legjobb példa a Napster-ügy lezárása. Nem hiábavaló az a próbálkozás, hogy a jogtalan mp3 terjesztést megállítsuk, mert vannak nagyon pozitív törekvések arra, hogy megoldást találjanak erre a problémára.

Balogh Tibor

2001. június 22.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster