MTV- Viva vetélkedés a nézőkért

Bekövetkezett az, amire kevesen számítottak. Az MTV júliusban - a nézettség tekintetében - túlszárnyalta a Viva-t. A felmérések szerint a patinás zeneadót naponta 4,54 millió német nézte a nyári hónapban, mig a Viva-nak meg kellett elégednie a napi 4,37 millió nézővel, s hat év után előszőr szorult a második helyre.

A történéseket és a kis különbséget kár volna lebecsülni, hiszen ha a német adatokhoz hozzávesszük, hogy az MTV Ausztriában is a konkurense fölébe kerekedett, akkor elmondhatjuk, hogy az MTV-nek az európai poppiac egyik legmarkánsabb és leginkább vélemény-és piacformáló területén sikerült az élre ugornia. S ezen a tényen még az sem változtat, hogy az MTV-t jelenleg 31,1 millió háztartásban foghatják, mig a Viva adása csak 23 millió háztartásba jut el. Ahogy Dieter Gorny, a Viva igazgatója fogalmazott, valóban nagyon vékony jégen járnak az élen haladók, mindez azonban mit sem von le Christiane zu Salm, az MTV 33 éves igazgatónőjének az érdemeiből, aki az MTV-t az élre vezényelte, s akit ezért mostanában a szakmában csak "pophercegnőként" emlegetnek.

Christiane zu Salm véleménye szerint az MTV sikerében döntő szerepe van annak, hogy a cégnél időben felismerték az internet jelentőségét, s azt, hogy az új médián belül is a tizenéves korosztály az egyik legkönnyebben és leghatásosabbn megcélozható felhasználói csoport. A Viva-nál viszont "elaludták" a kedvező pillanatot, s így most kapaszkodhatnak az éllovas után. Gorny azonban egy pillanatig sem kételkedik abban, hogy legkésőbb jövő év első felében visszaszerzik a piacvezető poziciójukat. A Viva ugyanis szintén csatlakozik az Astra műholdhoz, ami ugyanazokat a technikai feltételeket és elérhetőséget biztosítja az adó számára, mint napjainkban az MTV-nek. Gorny ezenkivül az augusztusi Telemesse-n szeretné egyértleművé tenni ország-világ előtt, hogy a Viva egy fejlődőképes adó. Gorny nem titkolt célja, hogy az internet-televizió fúzió révén hódítsa vissza a nézőket, s ennek érdekében teljesen új médiastrukturát dolgoztatott ki a munkatársaival. Mint nyilatkozta, magát a programot nem szeretné különösebben megreformálni, hiszen erre nincs is különösebb ok.

Az MTV viszont az elmúlt másfél évben háromszor is "újított", ami - Gorny szerint - nem feltétlenül a siker jele, hiszen akkor miért volt szükség az állandó változtatásokra?

Az MTV-n belül persze mindezt másként látják. Szerintük ez az állandó változtatás a dinamika, a rugalmasság, a kreativitás jele, s mivel nagyon felpörgött körülöttünk a világ,ennek a pörgésnek a programokban is teret kell kapnia.

S ez a jövőben is folytatódik. Az MTV-ben kidolgozott tervek szerint ősztől indul a Control című új program, amelynek során a nézők interneten keresztül beleszólhatnak a videoklipek szerkesztésébe.A Top Selection című műsorban pedig a nézőknek a webkamerák segítségével lehetősége lesz a show alakítására is - a bemondók instruálásától kezdve a háttérzenék megválasztásáig. További újítás lesz, hogy a kvizműsorok egyidejüleg futnak majd a kamerák előtt és az interneten.

A tervekben az is szerepel, hogy az MTV bekapcsolódik a filmüzletbe, s elsőként a Love Parade-ről sugároznak bemutatót, közvetlenül a mozipremier után.

A két nagy közötti harc még számos egyéb ujdonsággal is szolgál majd a nézőknek. S nemcsak a német nyelvterületen, mert mindkét adó szeretne terjeszkedni Európában. A nyári hónapokban Lengyelországban /Viva Polska/ és Svájcban/Viva Swizz/ már beindult az adás, amit hamarosan a holland, a spanyol és az olasz adás is követ. S nem elképzelhetetléen, hogy a Viva megveti a lábát az amerikai kontinensen is. De hasonló terveket fontolgat az MTV is, amely Hollandiában és Spanyolországban indítja be az adásokat.

Gorny, az expanzióhoz illetve a versenyhez szükséges pénzeket - közel 300 millió dollárt - a befektetőktől reméli, hiszen július 19-től a Viva-t már a börzén is jegyzik. Gorny úgy véli, hogy a kedvezőtlen európai pénzügyi helyzet ellenére a Viva papírjai kelendők lesznek a befektetők körében, s a vállalkozás hamarosan a jelenlegi többszörösét éri.

2000. július 22.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster