I.M. Jim Morrison

Egy holt költő társasága

A piac sohasem szűkölködött olyan írókban, akik a Nagy Jim Morrisonról és bandájáról írtak könyvet, amiben kiteregették a szennyest. Lois Wilson viszont arra a felfedezésre jutott, hogy a Doors-ról szóló könyvállomány minőségét tekintve meglehetősen heterogén.

NO ONE HERE GETS OUT ALIVE

Jerry Hopkins és Danny Sugerman könyve

"Én személy szerint egy istennek tartottam Jim Morrisont. Lehetséges, hogy néhányotok túlontúl extravagánsnak tartja ezen kijelentésemet, vagy legalábbis valamilyen különc dolognak. Természetesen maga Jim Morrison is ragaszkodott ahhoz az elképzeléshez, hogy mindannyian istenek vagyunk, akik a kezükben tartják saját végzetüket. Csak annyit akartam mondani, hogy Jim Morrison valamiféle modern istenség volt, egy mindenható úr." A legkelendőbb bestsellerek körében számon tartott könyv hihetetlen vonzerejét feltehetőleg a társszerző, Danny Sugerman Morrison iránt érzett imádatának köszönheti. A jó sztorit nem terhelik agyon száraz tények áradatával, sőt a könyv olyan célzásoknak is helyt ad, miszerint Jim még mindig életben van. Dan és Jerry igazán kitesznek magukért; ivászatokról, zsarukról, gruppenekről és drogokról anekdotáznak, amivel a Morrison mítoszt gazdagítják. Homályos, befüvezett éjszakák emlékei derengenek, majd egy összezördülés Alice Cooperrel. Egyszerűen varázslatos!

WILD CHILD: LIFE WITH JIM MORRISON

Linda Ashcroft

Hodder & Stoughton

"Hirtelen egy prérifarkas cikázott át az arizonai Scottsdale peremvidékét átszelő négysávos úton. Közben fogadtam magammal, ha a farkas sikeresen átér a túloldalra, akkor írok egy könyvet Jimről." A farkas végrehajtotta kamikáze kísérletét, tehát Ashcroft nekiállt és megírta könyvét a The Doors frontemberéről, akivel 15 évesen találkozott először, miközben naplóját írta egy kávéházban. A könyv olyan, mintha egy rajongó álmaiba nyernénk bepillantást, a párról azonban nincs olyan fénykép, ahol együtt szerepelnének. A nő szinte már a csúcsokba magasztalja Jimet, akit némi túlzással a múzsájának nevez. Lehetséges, hogy Jim elvitte magával a The Cabinet Of Dr. Caligari-ra, vagy éppenséggel kölcsönadta neki saját különbejáratú On The Road lemezét…de mindez kit érdekel? A Wild Child legkevésbé a valóságon alapul.

LIGHT MY FIRE: MY LIFE WITH THE DOORS

Ray Manzarek

Arrow

A könyv egyenesen a tűzközelből származik, amit a The Doors orgonistája vetett papírra. A mű középpontjában a Jimbo előtti, "alatti" és a halálát követő időszak áll, melyről őszinteséggel, szenvedéllyel és szeretettel dúsított Kerouac-féle tudatfolyam elbeszélőtechnikával számol be a szerző. Manzarek előkaparja az emlékeit, attól kezdve, hogy mikor találkozott először Morrisonnal, amikor ő a kaliforniai egyetem filmszakját végezte. Majd előkerülnek a kezdeti barátság emlékképei is, amikor pl. a velencei tengerparton töltötték idejük nagy részét, felelevenednek Andy Warhol elvadult party-jai is. A szerző emlékei kétségtelenül lebilincselőek, elgondolkodtatóak és nem utolsó sorban szórakoztatóak is. Rendkívüli kötet.

THE COMPLETE GUIDE TO THE MUSIC OF THE DOORS

Peter K. Hogan

Omnibus Press

Amint azt a könyv címe is sugallja, Hogan 112 oldalas, CD méretű kalauza a The Doors zenéjének egy rendkívül olvasmányos és velős kritikai interpretációját nyújtja. A banda történetének vázát albumról albumra haladva építi föl a szerző; a kezdetek kezdetétől egészen az LA Woman-ig bezárólag, ami gyakorlatilag egy teljes diszkográfiát ad. Jóllehet a szöveg nagy része régebbi interjúkon alapul, rengeteg ritkaság, posztumusz és szóló felvétel, élő koncertek, a Best Of-ok újrakiadási és filmslágerek is gazdagítják az anyagot. Mindenképpen ideális kiindulópont.

THE ULTIMATE DOORS COMPANION

Doug Sundling

Sanctuary

Sundling úgy állítja be a The Doorst, mint egy tudományt, melyet alaposan kell tanulmányozni. A jelen alkotás a szerző korábbi, 1996-os The Doors: Artistic Vision című könyvének tömörebb változata, amiben két fő összetevőre bontva elemzi a zenekart. Az első részben Sundling a The Doors stúdió albumjait boncolgatja, mégpedig felvételről felvételre minden egyes dalt brutális aprólékossággal analizál, majd az eredményt a hozzáillő szociális, gazdasági és politikai környezetbe illeszti be. A könyv további része Morrison dalszövegeit szedi ízekre, mely során a szerző párhuzamot von a szövegek és bizonyos akkori kortárs könyvek, filmek, dalok, rajzfilmek és televíziós programok között. Lenyűgöző.

THE END: THE DEATH OF JIM MORRISON

Bob Seymorf

Omnibus Press

A Sam Spade féle puhakalapban és detektív szerepben tündöklő fotós, Bob Seymorf arra kardinális kérdésre keresi a választ, vajon tényleg meghalt-e Jim? Rendőrségi aktákat, törvényszéki tudósításokat, újságkivágásokat gyűjt össze, végeláthatatlan telefonbeszélgetésekbe bonyolódik mindenféle boncnokkal és láss csodát, a nyolcvan oldalas könyv végén levonja a következtetést: igen, Jim valóban halott. De azon túl, hogy Seymorf alaposan belemerül Jim utolsó napjainak részleteibe, drogfüggőségébe, gyomorfekélyébe, majd temetésébe, soha nem válaszolja meg az egyetlen és igazán kardinális kérdést: mégis hogyan történt meg a dolog.

STRANGE DAYS: MY LIFE WITH AND WITHOUT JIM MORRISON

Patricia Kennealy-Morrison

Harper Collins

"Ez nem egy életrajz…Nem szól arról, hogy mit gondoltak Jimről a zenésztársai, sem arról, hogy mi történt, amikor a The Doors eljátszotta a Saratogá-t…" Amit valójában e könyvből megtudhatunk, az annyi, hogyan szeretett Pat és Jim egymásba, hogyan esküdtek össze egy kelta rituálé keretében 1970 szentivánéjén, illetve hogyan koronázta nejét Lizard Queen-né. Morrison itt összetett, karizmatikus figuraként szerepel, aki udvarias, visszafogott és meglehetősen szellemes volt.

A felsoroltakon kívül keresd:

Doug Sundling The Doors And The ‘60s Press című magánkiadását, melyben 200 oldalnyi újságkivágásokat találsz.

Greg Shaw 1972-es The Doors: On The Road-A Front Row seat To All Their Shows című munkája az együttes színpadi karrierjének történetét örökíti meg.

E. Wincensten Images Of Jim Morrison című 1991-es könyvét.

Craig Kee Strete Burn Down The Night című életrajzi jellegű alkotását 1982-ből, melyben a szerző Jim képzeletbeli barátja, aki mindenhová elkíséri a legendás énekest.

Jerry Prochnicky és Joe Russo1972-es Jim Morrison: My Eyes Have Seen You című könyvét, melyben ritka fotókat találsz az 1961-1971 közti időszakból.

...és ha nagyon szerencsés vagy, rábukkanhatsz:

THE LORDS

James Douglas Morrison

Magánkiadásként jelent meg 1969-ben korlátozott példányszámban, mindössze 100 példányban.

THE NEW CREATURES

James Douglas Morrison

Magánkiadásként jelent meg 1969-ben korlátozott példányszámban, mindössze 100 példányban.

AN AMERICAN PRAYER

James Douglas Morrison

Magánkiadásként jelent meg 1970-ben korlátozott példányszámban. Ez volt Morrison harmadik, egyben utolsó könyve.

THE LORDS AND THE NEW CREATURES

James Douglas Morrison

Simon & Schuster adta ki 1970-ben, ez volt Morrison első két könyvének első gyűjteményes kiadása.

JIM MORRISON AND THE DOORS

Mike Jahn

Grosset & Dunlap adta ki 1969-ben. A The Doors-ról írt első könyv fűzött kiadása.

THE DOORS: OPEN+CLOSED

Steve Connor

Magánúton kinyomtatva 1981-ben, mindössze 75 példányban megjelent limitált kiadás.

Végül valami, amit viszont messziről kerülj el:

THE LIZARD KING: THE ESSENTIAL JIM MORRISON

Jerry Hopkins

Plexus

A No One Here Gets Out Alive társszerzője immáron egyedül adja közre a korábbi, klasszisokkal jobban sikerült kooprodukció (Danny Sugerman-nel közös munka) tömör változatát. Hokins sajnos nélkülözi egykori társának örömteli lelkesedését, könyve felületesen összecsapott, ámde behízelgő. Morrisont mégis egy önző, harcos modorú iszákosnak láttatja, aki zenésztársait patronálta. Ami viszont érdekes lehet, hogy itt láthatjuk először az ezidáig publikálatlan John Carpenter interjút 1968-ból a Los Angeles Free Pressben.


Kapcsolódó linkek:

www.beatbooks.com

2001. június 11.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster