The Essential Jazz Records

Vol. 1: Max Harrison, Charles Fox, Eric Thacker: A ragtime-tól a swingig.
Vol. 2: Max Harrison, Charles Fox, Stuart Nicholson: A modernizmustól a posztmodernizmusig
(Mansell kiadó)

Amikor Coleman Hawkins 1939 októberében, hosszú európai tartózkodás után belépett egy New York-i stúdióba, olyan remekművet készített, amelyet máig tanulmányoznak: a Body and Soul a legnagyszerűbb jazz lemezek egyike. Ma, 60 évvel később még mindig hallgatjuk, most már CD-n megtisztogatva; ez a könyv pedig segítségünkre lehet abban, hogy megértsük, hogyan is születhetett meg egy ilyen csodálatos alkotás. Hawkins nagy elődök lába nyomán járt, és ezekkel az elődökkel is találkozhatunk itt szép sorban: Charlie Parker, a zongorista Art Tatum vagy a blues-zenész Lonnie Johnson, mind megjelennek előttünk. Még olyan kevéssé elterjedt történeteket is megismerhetünk, mint Sheila Jordané, aki irodai állása mellett szakított időt arra, hogy olyan nagy improvizatív zenész váljék belőle, akire a Blue Note lemezcég fölfigyel, holott ők épp arról voltak híresek, hogy nem foglalkoztak fehér muzsikusokkal.

A nagy újításokban sokszor épp az egyszerűségük a legfantasztikusabb: ilyen például a "Kind of blue", John Coltrane vagy Ornette Coleman.

Aki szereti a jazzt, vagy csak egy kicsit is esélyt ad neki, feltétlenül el kell olvassa ezt a könyvet; nélkülözhetetlen testi és lelki táplálék.

2001. március 12.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster