Mod: A Very British

Phenomenon

Terry Rawlings

Ez a hatalmas formátumú kiadvány, mely a Mod ‘60-as évekbeli létrejöttétől kezdve a poszt-Weller újjászületésen át végigjárja a jelenség életútját. A gazdagon illusztrált könyv bár első kézből származó, eredeti anekdotákat közöl a ‘60-as évekből,mégis a szövegezése meglehetősen szegényes. A mod stílust követő fiatal életének négy alapköve a zene, a ruhák, a drogok és a motorok voltak. Ezzel nem is lett volna semmi gond egészen 1964-ig, amikor a modok és több motoros rocker egy táskalopási heccbe bonyolódott az amúgy csendes tengerparti városkába, Clactonban. A sajtó lázadást és bűntettet olvasott a fiúk fejére. Az "underground" mod mozgalom pedig lassacskán nemzeti jelenséggé nőtte ki magát, ami elrettentő volt a felnőttek számára, de annál inkább "baró" a tinédzsereknek.

Rawlings ezzel a közhittel ellentétben kijelenti, hogy a mod eredendően békés megmozdulás volt. Azonban kicsit később azt is megjegyzi, hogy mennyire féltek az emberek az ún. east end modoktól.

Rawlings ezek után felületesen végigpásztázza az idevágó sztorikat – ilyenek a Who, a Small Faces, az Action, a Creation, a Birds legendái –, majd az afro-amerikai soul zenéről értekezik. Könyvét végül egy jól megírt, motorokról és a ‘70-es évekbeli megújhodási hullámról szóló fejezettel zárja.

2001. április 9.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster