Chicago Blues

Raeburn Flerlage

Elmúlt már az az időszak, amikor csupán 78-as fordulatszámú sercegő és öreg felvételek jelentették a blues zenét. Azóta számos olyan sebtiben összehozott illusztrált könyv jelent meg a témával kapcsolatban, amely elhomályosította a zene képiségben rejlő lényegét. Ezt cáfolta most meg a chicagói veterán, Flerlage, hiszen műve a blues műfajról alkotott eddigi legjobb vizuális esszé.

Néhány fotó – Wolf zenélés közben, Junior Wells, Otis Spann, Muddy és Hooker – ismerősnek tűnhet a blues rajongótáborának két generációja számára. Azonban a képek többsége először kerül nyomtatásba és látszik rajtuk, hogy egy olyan ember foglalkozott velük lelkesen, aki mindig is tisztában volt azzal, hogy mondania kell valamit a többieknek. A portrékon az ő gitáros haverjai, mint pl. Magic Sam, vagy a kilenc húrt pengető Big Joe Williams szerepelnek, illetve olyan legendás helyek, mint a Smitty Corner. Az alagsori próbáktól kezdve a legnagyobb szabású Trianon Ballroom-beli fellépéseken át rengeteg minden szerepel a fényképeken. A könyv Flerlage megkapó önéletrajzával indul, amely a Nagy Világválság korszakának sajátos dokumentarista fényképészeti stílusából táplálkozott olyan mesterek nyomán, mint Walker Evans, Dorothea Lange és Eugene Smith. Egy fehér ember, aki a legnagyobb rasszizmus idején afro-amerikai lányt vett feleségül, csak úgy illeszkedhetett be közvetlen környezetébe, ha maga is szinte négerré vált.

A most 80-as éveiben járó szerzőt képei már mintegy 50 éve kísérik a pályán. Flerlage ezen kívül tagja a People’s Song nevű szervezetnek, mely a nép ügyeit igyekszik keresztülvinni a népzene médiumát felhasználva. A szerény fotós és bölcs "jegyző" így egy vizuális kontinuumba helyezi a blues zenét, ezzel is kihangsúlyozva annak meghatározó erejét.

Flerlage dokumentumainak eredetiségét és őszinteségét kevés kívülálló lenne képes utánozni. Olyan őszintén mondja el a blues történetét, hogy mindenki csak annyit mondhat: ez igen!

2001. április 18.



Click to Visit

Schmidt Vera játék


Játssz velünk és nyerd meg Schmidt Vera csodálatos debütáló albumát!

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster