HÍREK -


Elhunyt Pery Heath
Elhunyt az egyik legnagyobb amerikai jazz zenész Percy Heath, aki pályafutása során Charlie Parkerrel, Miles Davissel és a modern jazz legnagyobbjaival több, mint 300 lemezt készített el. A sajnálatos eseményről a rajongók a New York Times egyik számából értesülhettek, amelyből kiderült, hogy a 81 esztendős sztár csontrákban szenvedett. Heath igazából Modern Jazz Quartetjével szerzett magának hírnevet, akikkel közel 4 évtizeden át szórakoztatta a műfajt kedvelő közönséget.


Ray Charles múzeumot kapott
Abban a Los Angelesi stúdióban, ahol a soul királya többek között „Georgia on my mind” című világhírű slágerét elkészítette, nyílik meg az első és talán egyetlen Ray Charles múzeum. Az épületet a legenda 2004. június 10-i halálát követően azonnal műemlékvédelem alá helyezték, most pedig kibővítve szeretnék azt a rajongók rendelkezésére bocsátani. A három emeletesre tervezett épületben várhatóan továbbra is működik majd a stúdió, illetve a múzeumba, eddig még nem látott, a sztártól származó személyes tárgyak, valamint egyéb a művésszel kapcsolatos emlékek lesznek majd láthatók. A múzeum a tervek szerint 2007-re készül el.


Click to Visit


Meghalt a jazz trombitás Bennie Bailey
79 éves korában amszterdami otthonában hunyt el Bennie Bailey. A legendás jazz trombitás, aki többek között Dizzy Gilespie-al is fellépett, állítólag már április 14-én meghalt, de halálhírét a sajtó csak most közölte. A zenész igazi hírnevet az 1970-es években, leginkább a „Swiss Movement” című album elkészítésében való részvételnek köszönhetően szerzett. Bailey Hollandián kívül Németországban és Amerikában élt hosszabb ideig, és egészen néhány évvel ezelőttig aktív részese volt a zenei életnek.

AJÁNLÓ

Cornelio Tutu Band - Keep Playing
A Cornelio Tutu Band első,'Keep Playing' című albumával bebizonyította, hogy még mindig lehet meglepetést okozni a hazai könnyűzenei életben. Az albumot a latin-pop-jazz zenei irány, a dallamos zenei témák, a hangszerelés és a zenekar tagjainak egyéni, magasszintű, könnyeden virtuóz játéka egyedülállóvá teszi nemcsak a magyar, hanem - remélhetőleg nemsokára – a nemzetközi könnyűzenei világban is.

ÚJDONSÁG

Muddy Shoes - Cool
Az albumon számos híres jazz és blues előadó műve található remix változatban, és természetesen a zenekar saját dalai is...


Jamie Cullum – twentysomething
Cullum ezúttal is jazz sztenderdekhez nyúlt, olyan örökzöldek szerepelnek a lemezén, mint a „Singin’ in the rain”, a „What a difference a day made” vagy az „I get a kick out of you”, de néhány saját szerzemény is található rajta, melyeket bátyjával, Bennel együtt írt.

Click to Visit

AKTUÁLIS

Dave Brubeck
Az elsősorban komponista és csak másodsorban hangszeres Brubeck saját szólóiban arra törekedett, hogy fejlessze képességeit a komplex, gyakorta aszimmetrikus ütemnemek területén való munkában. Kompozíciós területen számos jazzstandard-et, két balettzenét, egy musical-t egy misét, televíziós és filmzenéket, egy oratóriumot és két kantátát alkotott. Brubecket mindezek ellenére elsősorban klasszikus quartettjének felvételeiről ismerik, amelyeken Paul Desmond is játszott, illetve részben azonosítják a Take Five-val is.

The King
Azon túl, hogy a legsikeresebb dalainak előadásával tiszteleg Elvis emléke előtt, tovább is építi legendáját. Nem másolta, hanem megtanulta az előadásmódot. A hétköznapi imitátorok tükröt tartanak, ő azonban egyszerűen Elvis-szé vált. Minden gesztus, mozdulat és hangjának árnyalat is a legtisztább Presley, és annyira természetes, hogy Kinget nézve elfelejtkezünk róla, hogy nem magát Elvis-t látjuk.

INTERJÚK

A dal szüli énekesét
A kilátástalannak tűnő, szürke hetvenes évek elején egyszer csak feltűnt egy gitáros énekes, Cseh Tamás. Dalai, egész megjelenése különbözött az addigi dalnokokétól. Nem volt egyszerű megmondani, ez a fiú mitől más, mint a többi, de egyértelmű volt, hogy a hangja egyfajta dacos, ellenzéki hangulatot áraszt.

Ötvenéves lenne a dzsessz fenegyereke
Jaco Pastoriusról beszél Peter Erskine

Jaco Pastorius fénylő üstökösként robbant be a zenei életbe a hetvenes években, és kiégve tűnt el a nyolcvanas évek második felére. Amit ez alatt a rövid idő alatt alkotott, alapjaiban változtatta meg a basszusgitárjátékot.

AKTUÁLIS

Tíz éve hunyt el „Mr. Dob”
Kovács Gyula (1929-1992) korának legkiemelkedőbb, legvirtuózabb magyar dzsessz-dobosa volt. A hazai dzsesszélet összes legendás alakjával játszott együtt, részt vett külföldi fesztiválokon, tanítványai között volt több mai élvonalbeli zenész is. Őszintesége, mókázásai, hangoskodásai, bolondozásai (majdnem) mindenki barátjává tették.

Mélyebbre a gyökerekhez
A magányos Binder. Bő húszévi pályafutása alatt több mint harminc nagylemezen szerepelt, általában zenekarvezetőként vagy meghatározó személyiségként. Zeneszerző, zongoraművész, több nemzetközi díj birtokosa, tizenhárom éve tanít a dzsessztanszakon.

KONCERTEK

ÚJ ARCOK

Váczi EszterA Szörp és a Lányok
Ismerik Önök a Szörpöt? Persze nem a magas cukortartalmú, néha ragadós, ezerféle ízű, hígítandó koncetrátumról van szó, hanem Magyarország legjobb acid jazz csapatáról.

Szucs GaborPure blues
Tavaly szeptemberben a Spoo-dee-O-dee zenekar zenészei körében jelentős változásokat foganatosított a zenekarvezető Szabó Tamás és a gitáron közreműködő Szűcs Gábor...Click to Visit
FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster