Hírek

DVD: B.B King: Live at Montreux 1993

B.B King az 1949 ota tartó pályafutása meghatározó volt a blues zene történetében.Több mint 50 lemezével, ő az egyik legelismertebb zenész a szórakoztatás minden terültén, neve garancia a minőségre. Tinédzserként stoppolva jutott el Memphisbe ahol unkatestvére tanította, a blues legenda Bukka White. Miután Sonny Boy Williamson elindította a pályafutását egy rádiónál, B.B végig turnézta az USA déli részét.Az első slágere a "Three O'Clock Blues" volt, ezt népszerűsítve 1956-ban 342(!!!) egy-estés koncertet adott. B.B King 19 alkalommal lépett fel a Montreux Jazz Fesztiválon. A DVD 99 percében 17 számot hallhatunk a 68 éves "Mississippi Blues Boy"-tól.

2009. június 28.

Aretha Franklin NAACP díjat kap

Aretha Franklin hamarosan megkapja a Vanguard díjat a 39. Annual Image Awards-on, amelyet a National Association for the Advancement of Colored People (Színesbőrű Emberek Haladásáért Nemzeti Egyesület) tart. Ezt a díjat azok kapják akik tevékenységükkel jelentősen növelik az érzékenységünket és megértésünket a különböző faji és szociális kérdések iránt. Korábban olyanok kapták meg a díjat mint Prince, vagy Steven Spielberg. A díjátadón, amely február 14-én lesz a Los Angeles-i Shrine Auditorium-ban, Aretha Franklin mellett Stevie Wondert is kitüntetik aki így bekerül a szervezet “Hall of Fame” - csarnokába

2008. január 31.

Country Van Morrison-tól

Van Morrison-tól soha sem állt távol a félrelépés, mármint ami a zenét illeti. A blues legnagyobb ír képviselője több stílussal megpróbálkozott már és munkájában eddig gyakorlatilag semmi kivetnivaló nem volt. A népszerű zenész új próbálkozása a „Pay The Devil” című márciusban megjelenő album lesz, amely elsősorban a country zene elemeire épül. A korong összesen 15 felvételt tartalmaz, amelyek közül mindössze csak három származik Morrison-tól a többi pedig más sztárok szerzeménye.

2005. december 30.

Berlinben mutatja be új albumát Marla Glen

Berlinben mutatja be új albumát az ismert amerikai énekesnő, Marle Glen. A 45 esztendős sztár most először készített live albumot, amely 'Greatest Hits Live” címmel szeptember 23-án jelenik meg. A chicagói születésű, Luxemburgban élő Marla rajongói tábora főleg az európai országokból kerültek ki, szülőhazájában az Amerikai Egyesült Államokban csak kisebb sikereket ért el. Európai áttörését 12 évvel ezelőtti „Believer” című kislemezének köszönheti, amely debütáló albuma ('This is Marla Glen') egyik legnagyobb slágere volt.

2005. szeptember 16.

B.B. King: születésnapi album

Szeptember 16-án ünnepli 80. születésnapját a blues királya, B.B. King. A kiváló zenész kerek évfordulója alkalmából éppen ezen a napon jelenik meg a „B.B. King & Friends -80” című album, amelyen a mester és több nagyszerű zenésztársa hallható. A tizenkét duett sora Van Morrison-nal, Billy F Gibbons-szal és Eric Clapton-nal kezdődik, akivel a király Grammy-díjas sikerfelvételét a „The Thrill is Gone”-t vette fel újra. A női előadók közül Sheryl Crow és Gloria Estefan járultak hozzá a lemez sikeréhez, mindketten egy-egy dalt énekeltek el.

2005. szeptember 16.

Keys szeptemberben támad fel

Alicia Keys kedvenc évszaka az ősz, ilyenkor pezseg a vére és alkotói tehetsége is leginkább ebben az időszakban tud kiteljesedni. A nyarat legtöbbször semmittevéssel és pihenéssel tölti, a meleg miatt általában egyáltalán nem tud dolgozni, a szeptember beköszöntével viszont mintha feltámadna. Keys kisasszony ezzel idén sincs másképp. Élete néhány nappal ezelőtt megint fellendült, rengeteg új terve és elképzelése van, amiket lehetőség szerint még az újabb meleg időszak beköszönte előtt szeretne megvalósítani.

2005. szeptember 8.

D'Angelo: visszatérés

Friss híresztelések szerint visszatér a soul és r'n'b egyik szexi pasija, azaz új szerződést írt alá D'Angelo. Az énekes állítólag régi kiadóját, a Virgin Records-ot elhagyva, a J-Records-hoz szerződött, amit minden bizonnyal egy vadonatúj nagylemez követ majd. D'Angelo első és ezidáig egyetlen albuma (Voodoo) 9 évvel ezelőtt jelent meg, a sztár azóta nem hallatott magáról. Az LP, illetve a hatalmas slágerré lett „Brown Sugar” című kislemez 1,7 millió példányban kelt világszerte, rajongói pedig azóta türelmetlen várnak a folytatásra.

2005. július 29.

Színpadon és filmen kel életre Janis Joplin

35 évvel Janis Joplin halála után újraéled a legendás énekesnő története. A kábítószer és a magány által tönkretett énekesnő életét eddig csak egyszer, 1979-ben elevenítették fel, azóta pedig senki sem foglalkozott újra vele. A tétlenség azonban most véget ér, hiszen Massimo Cotto zenetudós monodrámát írt Joplin utolsó éjszakájáról. Szintén mostanában készülőben van két másik projekt, két film is, amelyekben Renée Zellweger, illetve Pink bújik majd az énekesnő bőrébe.

2005. július 28.

Befejeződött a Montreux-i Jazz Fesztivál

A jazz legenda Oscar Peterson bámulatos fellépésével ért véget a 39. Jazz Fesztivál, amelyet Montreux-ban rendeztek meg. A néhány nappal ezelőtt lezárult rendezvénysorozat július 1-től nyújtott kitűnő szórakozást az érdeklődőknek és neve ellenére a jazz, a rock, a soul, a reggae, a salsa és az elektronikus zene több képviselőjét is felvonultatta. A helyszínen felállított színpadokon összesen 250 banda fordult meg, fellépett többek között a Soulwax, a Death in Las Vegas és Ray Barretto is.

2005. július 21.

Joss Stone &Amp Fiddler

Joss Stone és Amp Fiddler neve nem egy lángra lobbanó szerelem kapcsán, hanem egy közös németországi turné miatt került egy lapra. A fiatal soul szenzáció, aki még idén augusztusban új albummal ajándékozza meg a rajongóit, Amp társaságában három német nagyvárosban is színpadra lép. Az első fellépésre augusztus 10-én Bonnban kerül sor, ezt két nappal később egy berlini show követi, majd pedig Hamburg közönsége élvezheti az újdonsült sztár műsorát. Joss színpadi partnere egyébként szintén nemrégiben debütált „Waltz of a Ghetto Fly” című lemeze hatalmas sikert aratott.

2005. július 21.

Nem tárgyalta a bíróság James Brown ügyét

James Brown 1988-as ügyét nem tárgyalta a bíróság, mondván, hogy a nemi erőszakos feljelentés két éves elévülési ideje már igencsak lejárt. A legendás zenészt idén januárban egykori szóvivője jelentette fel, aki azt állította, hogy a zenész 17 évvel ezelőtt megerőszakolta Jacue Hollander-t. Hollander a korábban átélt szenvedések miatt, a hatósághoz benyújtott papírok szerint, 100 millió dolláros fájdalomdíjat követelt. A vádló a harcot valószínűleg nem adja fel és addig küzd, amíg nem adnak neki igazat.

2005. július 12.

Rajongók és barátok búcsúztak el Luther Vandross-tól

Az E!Online információi szerint barátok és rajongók százai vettek végső búcsút Luther Vandross-tól a New York-i kápolnában. Ezt követően egy megemlékezésre is sor került, ahol a sztárvilág nagyjai többek között Stevie Wonder, Eddie Murhpy és Aretha Franklin is tiszteletét tette . Az egy héttel ezelőtt elhunyt zenész temetését az amerikai New Jersey államban, július 8-án rendezték, ahol Vandross-t szintén közeli barátai, illetve a rajongók egy csoportja kísérte végső nyughelyére.

2005. július 11.

A napokban ünnepelte születésnapját Jeremy Spencer

Július 4-én ünnepelte 57. születésnapját az egykori híres blueszenekar a Fleetwood Mac gitárosa. Az angliai születésű Jeremy Spencer kilencévesen kezdett zongorázni, 15 éves korában pedig megkapta első gitárját, amire mindig is vágyott. Sikereit leginkább a bandában eltöltött éveknek köszönheti, két szólólemeze ugyanis egyáltalán nem keltett feltűnést a zenekedvelők körében. Szintén a Fleetwood Mac-nek köszönhetően 1998. január 12-én a zenekar többi tagjával együtt a Rock and Roll Hall of Fame tagja lett. A megtisztelő kitüntetés óta Spencer csak egyszer, a 2000-res Jazz Yatra Nemzetközi Jazz Fesztiválon való részvételével került ismét a figyelem középpontjába.

2005. július 8.

Alicia Unplugged

Alig egy hónap múlva jelenik meg Alicia Keys új albuma, ami a számok felhozatalát illetően nem is lesz egészen ismeretlen. A korong ugyanis számos korábbi slágert tartalmaz, amiket az énekesnő itt-ott átalakítva vett fel újra. A számok között fellelhető továbbá néhány vadonatúj felvétel is, ezekről Alicia csak a következőket mondta: „Mindegyik dal egy külön hangulatvilágot képvisel és valahogy mind mégis tipikusan én vagyok.” A CD nem csak az új és régi dalok keverése miatt, hanem a különböző stílusok váltakozása következtében is érdekesnek ígérkezik: a fiatal sztár a blues-ba, a rock-ba és soul-ba is belekóstolt.

2005. július 6.

A Back II Black is fellép a paksi Blues Fesztiválon

Július 10-én Pakson egy rendhagyónak ígérkező blues fesztiválon a Back II Black is fellép. Hazánk kedvenc funky csapata ezúttal nem saját számokat, hanem ismert blues klasszikusokat ad majd elő kicsit visszafogottabb előadásmódban. A fiúkon kívül természetesen már hazai híresség is műsort ad. Műsorral készül többek között Ferenczi György és a Herfli Davidson, Takáts Tamás és a Dirty Blues Band és a Visegrád Blues Band is. Az idei év sztárvendége pedig a Manfred Mann's Earth Band lesz.

2005. július 6.

JazzAscona – túl kevés résztvevő

Július 3-án túl kevés résztvevőre panaszkodva zárták le az idei Ascona-i Jazz fesztivált a szervezők. A június 24-től, összesen 10 napon át tartó zenei rendezvényen ugyanis csak 75 000-en voltak, ami azt jelenti, hogy a létszám pontosan 5000 látogatóval volt kevesebb, mint az a tavalyi évben. A szervezők a megcsappant részvételt elsősorban a szeszélyes időjárással magyarázzák, hiszen a több, mint egy hét alatt óriási viharból és hőségből sem volt hiány. A svájci fesztivál további számadatai: 200 koncert, 250 előadó a Dixieland, a Swing és egyéb rokon műfajok köréből. Egyszóval a műsorkínálattal nem volt gond.

2005. július 5.

Elhunyt Luther Vandross

Néhány nappal ezelőtt 54 éves korában elhunyt Luther Vandross. A népszerű amerikai r'n'b énekes élete 2003 tavaszán vett szerencsétlen fordulatot, amikor is a sztárt agyvérzéssel kórházba kellett szállítani. A zenész akkor orvosainak köszönhetően csodálatos módon alig pár hét alatt felépült, olyannyira, hogy a 2004-es Grammy díjátadón látszólag egészségesen vett át egy újabb díjat. Vandross életében összesen 8 Grammy-díjat és számos más elismerést szerzett, karrierje pedig 1969-től, egészen mostanáig szinte töretlen volt.

2005. július 5.

Sikeres volt a Dixieland Fesztivál

Idén is sikeresen, nagy érdeklődés mellett zajlott le a miskolci Dixieland Fesztivál, amely most 21. alkalommal került megrendezésre. A július 1. és 3. közötti eseményen a műfaj legnagyobb hazai képviselői mellett néhány külföldi előadó is műsort adott. A stílus kedvelői több helyszínen a Vigadóban, az ifjúsági házban, a Miskolci Galériában, valamint a diósgyőri várban hódolhattak a zenének. A fesztivál keretein belül idén egy díjátadásra is sor került: Miskolc polgármestere Pro Urbe díjat nyújtott át a világhírű Benkó Dixieland Band-nek.

2005. július 5.

Craig David ismét a láthatáron

Craig David utolsó életjele a 2003-as 'Rise & Fall' volt, az a hatalmas sikerré vált sláger, amelyet a sztár Sting-gel közösen készített. A fiatal r'n'b csillag most végre újra hallat magáról és soron következő harmadik albumával készül visszatérni. A korong „The Story Goes” címmel augusztusban jelenik meg, az első szám pedig a napokban mutatkozott be a BBC-rádióban. A zenész vadonatúj kislemeze „All the way” címmel szintén augusztusban, néhány héttel az LP felbukkanása előtt kerül a forgalomba.

2005. június 29.

Jazzfesztivál Bánkon

Budapesttől 60 kilométerre Bánkon június 24-25-én kerül megrendezésre a II. Louis Armstrong Jazzfesztivál. A péntek-szombatra eső esemény változatos zenei programot kínál a minőségi zene kedvelőinek, amelynek színvonalán a Börzsöny és Cserhát lábánál található település festői szépsége még inkább emel. A kétnapos rendezvény ideje alatt műsort ad a Nothing But Swing Quintet , a Bolyki Brothers, a Jazz Steps, a lengyel Jazz Band Ball és a Budapest Ragtime Band. is.

2005. június 23.

Steps Ahead Magyarországon

Az idei év minden kétséget kizáróan egyik legkiemelkedőbb eseménye a Steps Ahead együttes magyarországi koncertje. A különleges jazz koncert július 6-án a Művészetek Palotájában kerül megrendezésre, amikor is a nyolcvanas évek supergroupjaként nyilvántartott zenekar átalakult felállásban lép majd fel. Az eredeti tagok (Michael Brecker, Mike Stern, Mike Mainieri, Steve Smith) mellé Richard Bona basszusgitáros csatlakozott, akinek hírneve hazánkban sem idegen. A csapat igazán 2004 óta van újra jelen a zenei életben, azóta többnyire koncertekkel járják a világot.

2005. június 23.

Left Eye mamája perli a Mitsubishi-t

4 évvel Lisa 'Left Eye' Lopes halálos autóbalesete után az énekesnő édesanyja beperelte a Mitsubishi céget. Wanda Lopes állítása szerint a fiatal sztár haláláért a cég felelős, illetve az a Mitsubishi Montero, amelyben Lisa a balesetet elszenvedte. Mivel az r'n'b csillag annak idején éppen egy az életéről szóló DVD-t készített, a balesetet részben kamera is rögzített, amelyből jól kivehető, hogy a csakis a kocsi tehető felelőssé a történtekért. Az anya most kártérítést követel, amelynek összegét egyelőre még nem hozták nyilvánosságra.

2005. június 23.

Charlotte Church & Usher

Charlotte Church néhány napja elárulta, hogy egyszer majdnem ő is bedőlt Usher szövegének. A szívtipró hírében álló szépfiú Charlotte elmondása szerint egy buliban tapadt rá, majd le is szólította és szemmel láthatólag többet is akart az énekesnőnél, mint egy kedves mosoly. A fiatal lány a “nyomulásban” igazából csak azt látta, hogy egy tökéletes külsejű férfi próbálja megfűzni, így hát inkább jó kislányos figurával védte ki a továbblépést. Charlotte egyébként abszolút hűséges típusnak tartja magát és még egy olyan pasi kedvéért, mint Usher sem hagyná el szerelmét.

2005. június 23.

Usher: divattippek Beckham-től

Az R'n'B sztár Usher nemrégiben elárulta, hogy a divat terén számára egyetlen példakép, mégpedig David Beckham létezik. Az énekes véleménye szerint a focista egy igazi stílus-guru, akinek hibátlan külsejéhez mindig hibátlanul kiválogatott ruhák társulnak. Szerinte a fiataloknak pontosan ilyen példára van szükségük, hogy stílusos felnőtté váljanak és nem pedig laza, igénytelen figurákra, akik ráadásul rossz útra térítik őket. Usher egyébként saját magát is a stílusos kategóriába sorolja, de mint elmondta neki azért még van min javítani.

2005. június 17.

35 éves Mungo Jerry legendás száma

A legendás Mungo Jerry szám, az „In the Summertime” idén 35 éves, de még ma is a legkedveltebb slágerek egyike. A szám, amelyet az eredetileg egy óragyárban dolgozó Jerry egy éjszakai műszak alatt írt meg, jelenleg egy Japánban sugárzott reklámban tűnt fel újra, amelynek kapcsán újra előkerült a nagy sikerű muzsika története is. Az 1970-es felvétel eddig körülbelül 40 millió lemezen kapott helyet, többen átdolgozták, de persze az eredeti mindig is túltett az utánzatokon. Az „In the Summertime”-ról egyesek úgy tartják, hogy nincs a földön olyan ember, aki ne ismerné.

2005. június 15.

B.B. King nyáron Európában koncertezik

A blues királyának is nevezett B.B.King idén végre európai rajongóinak is eleget tesz és az Egyesült Államokban adott számos koncert után a mi kontinensünkön is fellép. A 79 éves zenész európai turnéjának első állomása a hollandiai Groningen lesz, ahol június 23-án lép színpadra. Ezt követően még összesen 16 helyszínen ad koncertet, többek között Hamburgban, Bonnban, Rotterdamban, Brüsszelben, Berlinben, Treviso-ban és Udine-ban is. Az utolsó koncertre pedig Rómában kerül sor, ami július 14-én zárja majd a turnét.

2005. június 9.

Május végén elhunyt Oscar Brown

Egy héttel ezelőtt, május végén elhunyt a legendás amerikai zeneszerző és dalszövegíró Oscar Brown. A 78 esztendős zenész először április közepén került kórházba, amikor is az orvosok egy súlyos fertőzés terjedését próbálták megállítani gerincének alsó részén. Brown a műtétet követően hazamehetett, de két hete ismét fájdalmai támadtak és ez utóbbi kórházi tartózkodása sajnos már nem zárult pozitív eredménnyel. A világhírű művész munkássága alatt több hatalmas jazz sztárral, többek között Dizzy Gillespie-al és Miles Davis-szel is együtt dolgozott, nevéhez pedig olyan nagy sikerű számok köthetők, mint a The Snake vagy a Signifyn Monkey.

2005. június 7.

Lady Soul visszatér a gospelhez

Az idei New York-i gospel találkozón különleges vendégszereplésnek lehetett tanúja a közönség. A rendezvény egyik vendégművésze Lady Soul, azaz Aretha Franklin volt, aki kitűnően érezte magát és boldogan mondott igent a szereplésre. Az énekesnőtől természetesen nem áll távol a műfaj, hiszen édesapja híres lelkész volt Detroit-ban és zenei pályafutása igazából mellette kezdődött meg. Aretha első lemezei is inkább vallásos jellegűek voltak, majd a későbbiek folyamán egyre inkább átpártolt a blueshoz és a soul-hoz.

2005. június 6.

Usher kontra MTV

Usher egész egyszerűen hülyeségnek tartja az MTV csatorna 'I Want A Famous Face' című műsorát, amelyben a jelentkezőket plasztikai beavatkozással kedvenc sztárjuk képére próbálják formálni. Az r'n'b sztár úgy véli, hogy az effajta műsorok még inkább leépítik az amúgy is elégedetlen fiatalok önbizalmát, ami előbb-utóbb odáig fog fajulni, hogy senki sem marad természetes, mindenki megpróbál majd egy másik bőrbe, másik szerepbe bújni, ami talán nem is való neki. Az énekes szerint egy tévécsatornának és a sajtónak pont ennek az ellenkezőjére kellene felhívni a figyelmet, mégpedig arra, hogy ha valaki egyéniség az mindennél többet ér.

2005. június 2.

Usher és Naomi csak barátok

A híres r'n'b sztár, Usher a minap erősen cáfolta, hogy bármilyen intim kapcsolat lett volna valaha közte és Naomi Campbell között. Az énekes az ügy egyszer s mindenkorra történő lezárása érdekében fordult a sajtóhoz és elmondta, hogy ő és a modell csak és kizárólag barátok. Kettejük között soha nem volt semmi, még csak meg sem fordult a fejükben, hogy randizzanak egymással. Usher állításai alapján ők pont így érzik jól magukat, gyakran szerveznek közös programot, nagyokat beszélgetnek és van, hogy tanácsot is adnak egymásnak szívügyekben.

2005. május 31.

Usher: mégis lesz új lemez?

Úgy tűnik, hogy Usher idén mégis csak új albumot dob a piacra. A sztár, aki nemrég még azt mondta, hogy 2005-ben nem tervez már lemezt, pár napja nyilvánosságra hozta, hogy sajnálatos módon megint stúdióba vonult. A sajnos jelzőt persze nem azért használta, mert már unja az egészet, hanem mert tisztában van vele, hogy már igencsak ráférne egy hosszabb pihenés. A vadonatúj korong Usher filmjének a „Dying for Dolly”-nak a hanganyagát rögzíti, ami várhatóan a film megjelenésével egy időben, azaz november elején kerül a forgalomba.

2005. május 21.

JAZZTAVASZ 2005

Május 16-án vette kezdetét a JAZZTAVASZ elnevezésű nagyszabású jazz fesztivál, amelyet a Művészetek Palotájában rendeznek. Az esemény, amely május 23-ig tart külföldi és hazai művészeket egyaránt felvonultat. A külföldi fellépők között van többek között Ron McClure, Adam Nussbaum, Tony Lakatos, Michael Erian és Agostiono di Giorgio. A hazai jazzéletet pedig olyan nevek képviselik, mint László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Balázs Elemér és Dés László. A szervezők célja a nyolcnapos fesztivállal nem más, mint a jazz még szélesebb körben történő megismertetése, illetve a stílus sokszínűségének, változatosságának bebizonyítása.

2005. május 20.

George Benson Szegeden

Július 22-nek nemcsak Szeged, hanem az egész ország örülhet, hiszen George Benson nyolcszoros Grammy-díjas zenész hozzánk látogat. A Magyarországon első ízben fellépő sztár a Szegedi Szabadtéri Színpadon ad koncertet. Benson, aki a soul és a jazz világában kimagaslóan magas népszerűségnek örvend, többszörös platinalemezekkel illetve számtalan zenei elismeréssel rendelkezik. Számai közül talán az On The Broadwas, a Give me the Night és a This Masquerade a legismertebbek.

2005. május 19.

Faith Evans egy albumon foglalta össze eddigi életét

Faith Evans elvesztette a férjét, drogtartás és annak fogyasztása miatt már letartóztatták, illetve túl van több drogelvonón is. Ezeket a tapasztalatokat az énekesnő szükségesnek érzi megosztani a világgal, ezért ebből az apropóból új albumot készített, ami a „The First Lady” címet viseli. A korong a rengeteg szomorú motívum ellenére érzelmesre és ritmusosra sikerült, de igazán táncos szám csak egy található rajta. A „Going Out” viszont egyedülállóan fergeteges hangulatot teremt, úgyhogy érdemes mielőbb szert tenni rá.

2005. május 18.

Jamelia nem híve a gyors fogyásnak

Az r'n'b sztár Jamelia eddig sem volt híve a gyors és hirtelen fogyásnak, most pedig, hogy babát vár még inkább ellenzi a sok sztár által tanúsított magatartást. A 24 esztendős leendő édesanya úgy véli, hogy a szülés után hirtelen csont soványan felbukkanó hírességek rendkívül rossz példát mutatnak a fiatalságnak és arra buzdítják őket, hogy mindenféle anyai teendőket félretéve alakjuk rendbehozatalára fordítsák a legnagyobb figyelmet. Jamelia, aki mindig is nagy gondot fordított a fiatalság problémáira, ellenpéldát szeretne statuálni, mégpedig azzal, hogy a szülést követően egyáltalán nem foglalkozik majd a külsejével. Szeretné bebizonyítani, hogy egy édesanya a baba ellátása mellett is lehet csinos, még akkor is, ha itt-ott néhány kiló felesleg van is rajta.

2005. május 16.

Nálunk is kapható Katie Melua lemeze

Katie Melua több országban népszerű lemeze végre hazánkban is megjelent. A jazz és blues hangzásvilágába kalauzoló korong „Call Off The Search” címmel még 2004-ben látott napvilágot, de Angliát, Németországot, Hollandiát valamit Finnországot követően hozzánk sajnos csak most jutott el. A 20 éves énekesnő számai leginkább Norah Jones zenéjével hozhatók kapcsolatba, bár a fiatal sztár szerint semmi kapcsolat sincs kettejük között. Ő legalábbis nem akart senkit sem utánozni, hanem egész egyszerűen stílusa ilyenre sikeredett.

2005. május 16.

Jazz fesztivál Füreden

Idén június 9. és 11. között kerül megrendezésre a Balatonfüredi Jazz Fesztivál, amely a koncertek és előadások mellett más programokat is tartogat a látogatók számára. A háromnapos rendezvény során fellép többek között az Azuma Clan, a Kovács Linda Quartet, a Dreamsville, illetve műsort ad még a Mainstream Jazz Quintet, Copacobana Bossa-nova Quartet és a Diamond Trio is. Az esemény helyszíne a Balaton Szabadidő és Konferencia Központ a fellépéseken kívül otthont ad még egy fotó-, plakát-, és festménykiállításnak, valamint egy cd-, és bakelitvásárnak. A három nap alatt lesz továbbá hangszer- és hangtechnika kiállítás és filmvetítés is.

2005. május 16.

Usher, mint koreográfus

Koreográfus szerepben tűnik majd fel Usher a filmvásznon. Az r'n'b sztár már alá is írta a szerződést a Dreamgirls című mozi férfi főszerepére. A produkció, amelyet várhatóan 2006 elejétől kezdenek forgatni, további világsztárokat is felvonultat. A film másik főszerepét Beyoncé Knowles kapta, aki a forgatókönyv szerint egy énekesnőt alakít; illetve nagy valószínűséggel az Oscar díjas Jamie Foxx is szerephez jut, de az ő részvételét még nem erősítették meg hivatalosan. A történet a 60-as években játszódik és központi témája mi más is lehetne, mint a zene.

2005. május 13.

Szerencsétlen körülmények közt meghalt Monica Zetterlund

A média információi szerint a svéd jazz énekesnő, Monica Zetterlund szerencsétlen körülmények között, egy a lakásában támad tűz áldozatául esett. A stockholmi „Expressen” című lap értesülései alapján a helyszínre érkező tűzoltók a tűz eloltását követően ágyában holtan találtak rá a 67 éves sztárra. A vizsgálatok jelenleg azt valószínűsítik, hogy a tűzet egy égő cigaretta okozta, ami minden bizonnyal magától az énekesnőtől származott. Zetterlund, aki egyébként egy ideje súlyos hátpanaszai miatt tolókocsiba kényszerült, a 70-es évek közepe óta számít az egyik legnagyobb nemzetközi jazz csillagnak.

2005. május 13.

Jazz Festival Moers 2005

Idén 34. alkalommal rendezik meg a németországi Moersban az ország egyik legjelentősebb jazz fesztiválját. A május 12-től egészen Pünkösd hétfőig tartó rendezvény azért is érdekes, mert idén utolsó alkalommal felel Burkhard Hennen a fesztivál alapítója a koncertek gördülékeny megtartásáért. A továbbiakban Reiner Michalke veszi át a vezetést, aki természetesen évek óta aktívan részt vett a munkában. A mostani rendezvényre 19 országból összesen 20 formáció érkezik. Fellép többek között az angliai Colin Towns Mask kórus, valamint a japán Shimbus Shirazu, illetve a belga DJ Bigband is. A nyitóest stílusosan egy eddig még Európában soha nem szereplő csapaté, mégpedig az amerikai-finn kvartetté, a KTU-é.

2005. május 12.

Nemzetközi Dixieland Fesztivál 2005

Május 7-én este óriási gospel koncerttel vette kezdetét az idei Nemzetközi Dixieland Fesztivál, amelynek a németországi Drezda ad otthont. Az egészen május 16-ig tartó rendezvénysorozaton a világ 13 országából érkezett 46 együttes gondoskodik a kifogástalan hangulatról, ami még pontosabban azt jelenti, hogy a közönség körülbelül 300 órányi oldtime-jazz fültanúja lehet. A hallgatóság összetételét tekintve szintén vegyes a felhozatal: Európától kezdve egészen az Egyesült Államokig és Ausztráliáig szinte minden nemzet érdeklődést mutatott a fesztivál iránt. A 990 000 eurós összköltségű rendezvényt a jegyeladásból és szponzori pénzekből finanszírozták a szervezők.

2005. május 10.

Meghalt a jazz trombitás Bennie Bailey

79 éves korában amszterdami otthonában hunyt el Bennie Bailey. A legendás jazz trombitás, aki többek között Dizzy Gilespie-al is fellépett, állítólag már április 14-én meghalt, de halálhírét a sajtó csak most közölte. A zenész igazi hírnevet az 1970-es években, leginkább a „Swiss Movement” című album elkészítésében való részvételnek köszönhetően szerzett. Bailey Hollandián kívül Németországban és Amerikában élt hosszabb ideig, és egészen néhány évvel ezelőttig aktív részese volt a zenei életnek.

2005. május 5.

Elhunyt Percy Heath

Elhunyt az egyik legnagyobb amerikai jazz zenész Percy Heath, aki pályafutása során Charlie Parkerrel, Miles Davissel és a modern jazz legnagyobbjaival több, mint 300 lemezt készített el. A sajnálatos eseményről a rajongók a New York Times egyik számából értesülhettek, amelyből kiderült, hogy a 81 esztendős sztár csontrákban szenvedett. Heath igazából Modern Jazz Quartetjével szerzett magának hírnevet, akikkel közel 4 évtizeden át szórakoztatta a műfajt kedvelő közönséget.

2005. május 4.

Akon megtalálta álmai nőjét

Kezdetben csak a bulvársajtó, most pedig már több szavahihetőbb magazin is beszámolt arról, hogy a szenegáli születésű Akon megtalálta álmai nőjét. Az amerikai r'n'b sztár a hírek szerint Németországban talált rá a szerelemre. Szerencsés választottja az egykori pornósztár Gina Wild, alias Michaela Schaffrath, akivel a zenész már hetek óta e-mailezget, illetve hosszú, forró telefonbeszélgetést folytat. A kapcsolatról Michaela állítólag már nyilatkozott is, amikor is elmondta, hogy ő már akkor tudta, hogy Akon egy igazán különleges ember, amikor először meghallotta a zenéjét.

2005. május 3.

Alicia Keys millió dologról énekelne

Az r'n'b egyik koronázatlan királynője, Alicia Keys saját bevallása szerint először számai címét írja meg, a dalszöveg pedig csak ezek után születik meg. Az énekesnőnek jelenleg 1 millió lehetséges papírra vetett címe van, amelyeket előbb-utóbb mindenképp szeretne dalba önteni. A fiatal sztár, aki harmadik albumán dolgozik nagyon sok időt tölt elmélyülve, minden külső befolyástól távol, mivel véleménye szerint csak így lehet igazán jól alkotni. A legnagyobb számai általában teljes csendben és nyugalomban születnek, amikor csak a gondolatokra és azok leírására kell koncentrálnia.

2005. április 28.

Alicia Keys önéletrajzi könyvet ír

Alicia Keys fiatal kora ellenére önéletrajzi könyvet ír. A 24 éves énekesnő a nehéz gyermekkoráról összeszedett gondolatokkal szeretne még közelebb kerülni rajongóihoz, illetve megmutatni nekik életének azt a részét, amiről eddig még nem igazán beszélt. A r'n'b sztár úgy véli, hogy dalai és mentalitása megértéséhez szükség van némi háttérinformációra, amelyhez a manhattani gyerekkorról szóló beszámoló nagyon jó alapot szolgáltat. A könyv továbbá bemutatja Alicia nehezen induló karrierjét és az énekléshez vezető, hosszú és akadályoktól egyáltalán nem mentes útját is.

2005. április 28.

Jamelia ideiglenesen visszavonul

Csakúgy, mint előző gyermeke születése után, Jamelia most is ideiglenesen visszavonulást tervez. Az énekesnő, aki néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy ismét babát vár és már a harmadik hónapban van, a gyermek világra jötte után szeretne minél több időt családja körében tölteni és persze ott lenni a csöppség legszebb pillanatainál. A 24 éves sztár úgy gondolja, hogy a kihagyás után nem lesz nehéz a visszatérés, hiszen előző hosszú hallgatását követően is sikerült újra berobbannia a köztudatba és gyakorlatilag ott folytatta, ahol abbahagyta.

2005. április 22.

Queen Latifah keresi a nagy Őt

Queen Latifah már nagyon szeretné megtalálni a nagy Őt. Ennek oka nem az, hogy nagyon magányos, hanem, hogy biológiai órája vészesen ketyeg és minél előbb szeretne egy kisbabát. Az énekesnő persze egy társra is vágyik, de mint elmondta a legfőbb vágya most egy gyerek, akit természetesen a nagy Ő-vel közösen szeretne felnevelni. Latifah eddigi tapasztalatai alapján úgy gondolja, hogy nem egyszerű rábukkanni arra a férfira, aki mellett le lehet élni egy életet, de mivel ő alapvetően optimista gondolkodású bízik benne, hogy ez a „nemes célra” való tekintettel nagyon hamar sikerül.

2005. április 21.

Ushert meglopták

Usher a minap olcsó trükk áldozatává vált. Az r'n'b sztár egy drága csomagját egy New York-i hotelban ellopták, mialatt ő mit sem sejtve már szobájában várakozott. A szállodába éppen bejelentkező énekes a csomagjait a recepciónál hagyta, ahonnan azokat kollégája vitték volna fel a szobába. Az első állítólagos kolléga röviddel ezután meg is érkezett és a recepciósok természetesen megengedték, hogy elvigye az első bőröndöt. Csak néhány perc múlva, az igazi kollégák megjelenésekor derült ki, hogy az előző férfi átverte őket. A hotel személyzete utólag elnézést kért a történtek miatt, Ushernek azonban ez sovány vigasz, hiszen rengeteg személyes tárgya volt az aljas módon lenyúlt csomagban.

2005. április 21.

Ray Charles múzeumot kapott

Abban a Los Angelesi stúdióban, ahol a soul királya többek között „Georgia on my mind” című világhírű slágerét elkészítette, nyílik meg az első és talán egyetlen Ray Charles múzeum. Az épületet a legenda 2004. június 10-i halálát követően azonnal műemlékvédelem alá helyezték, most pedig kibővítve szeretnék azt a rajongók rendelkezésére bocsátani. A három emeletesre tervezett épületben várhatóan továbbra is működik majd a stúdió, illetve a múzeumba, eddig még nem látott, a sztártól származó személyes tárgyak, valamint egyéb a művésszel kapcsolatos emlékek lesznek majd láthatók. A múzeum a tervek szerint 2007-re készül el.

2005. április 12.

Queen Latifah: meztelen igazság

Queen Latifah szó szerint szembesült a meztelen igazsággal, amikor egy forgatása során ellátogatott egy cseh masszázsszalonba. Az énekesnő új filmjének, a „Last Holiday”-nek a forgatási szünetében lazításként akarta megmasszíroztatni magát, amikor is számára igen szokatlan dolgot tapasztalt. Az amerikai masszázsszalonokkal ellentétben Prágában teljesen meztelenül kerül az ágyra az alany. Ez egy meghitt, diszkrét környezetben nem is lett volna annyira borzasztó, Prágában viszont az ajtók nyitva maradtak. Így boldog boldogtalan betekintést nyerhetett az éppen masszírozott páciens intim szférájába, amiből Latifah köszöni szépen inkább nem kért.

2005. április 5.

Jamelia: bűnöző család

A szimpatikus énekesnő és gondoskodó anya mindez idáig hallgatott családjáról, most azonban hirtelen kitárulkozott a világ előtt. Jamelia elsősorban testvéreiről, Tumbi és Don'tey Beckfordról mesélt az egyik zenei magazinnak, akikről túl sok jót nem lehetett elmondani. A sztár, mint elmondta rendkívüli módon szégyenli, hogy mindkét testvérének volt már dolga a rendőrséggel, de ennek ellenére mégis a bátyjai maradnak. Tumbi 2003-ban egy tinédzser lőtt agyon, Don'tey pedig szintén résztvevője volt egy lövöldözésnek.

2005. április 5.

Jamelia lesz az új Bond-lány

Jamelia tesz kísérletet Halle Berry túlszárnyalására az új James Bond filmben. Az énekesnő, akinek ez az első filmes szerepe izgatottan várja, hogy a forgatás elkezdődjön, aminek mindössze annyi az akadálya, hogy még nincs meg a film férfi főszereplője. Ilyen se volt még, hogy minden fordítva történik, és, hogy a Bond-lány mellé keresnek James Bond-ot, de mivel Pierce Brosnan már nem vállalta a felkérést, a rendezőnek új sztár után kellett néznie. A lehetséges jelöltek kilétét illetően egyelőre még nincs információ, de a filmesek azt ígérik, hogy rövid időn belül az új Bond is meglesz.

2005. április 5.

Cullum kapcsolata rámegy a sikerre?

Jamie Cullum nagy sikereket aratott Angliában, de a felhajtás miatt igencsak megromlott kapcsolata a barátnőjével. A 25 éves énekes, aki idén megkapta a legjobb jazz előadónak járó díjat a MOBO awardson, szakított kedvesével, Isabellával. A brazil ügyvédnő állítólag nem bírta elviselni, hogy kedvese csak nagyon ritkán tartózkodik otthon, és alig látja Jamie-t. Cullum egyelőre úgy gondolja, hogy a viszonyuk még helyrehozható, és harcol, hogy visszanyerje barátnője bizalmát.

Szurkolunk neki!

2004. november 12.

Mr Lassúkéz gyorsan hajtott

Lehet, hogy Mr Lassúkéznek hívják, de vezetni, azt gyorsan szokott Eric Clapton. A sztárt a minap Franciaországban, Dijon környékén kapcsolták le gyorshajtásért. Clapton Porsche 911 Turbójával jócskán átlépte a megengedett sebességet, így a rendőrök azonnal elvették a jogosítványát, és francia honban már biztos, hogy egy jó darabig nem ülhet volán mögé. A zenész együttműködött az intézkedőkkel, sőt, mosolyogva pózolt velük egy fotó erejéig. A törvények szerint Angliában vezethet, de jogosítványát diplomáciai úton lesz kénytelen visszaszerezni.

2004. október 15.

Zenésztársai tisztelegnek Ray Charles emléke előtt

Ray Charles halála előtt B.B. Kinggel dolgozott új dalokon. A legendás zenész sajnos nem tudta befejezni a felvételeket, de társai számára egyértelmű volt, hogy nem hagyhatják veszni az anyagot, és közösen láttak munkához. A napokban megjelenő „Genius Loves Company” című nagylemezen olyan sztárvendégek hallhatók, mint Norah Jones, Diana Krall vagy Johnny Mathis, de természetesen Charles jóbarátja, King is hallható. John Burk producer szerint az idős muzsikus mindig is szeretett volna egy duett lemezt készíteni, de ez sajnálatos módon csak a halála után sikerült.

2004. augusztus 31.

Santana rasszizmussal vádolja a médiát

Carlos Santana rasszizmussal vádolja a sajtót, amiért nem szenteltek elég nagy figyelmet a nemrég elhunyt legendás jazz énekes halálhírének közlésére. A gitáros szerint a 76 éves Elvin Jones sokkal többet érdemelt volna, és szerinte csak azért nem foglalkoztak vele többet, mert színesbőrű volt. „Szégyennek tartom, hogy a jelentősebb tévéállomások és magazinok szinte meg sem említették Elvint, és közben olyan nevetséges fehér sztárokat erőltetnek a közönségre, mint Ozzy Osbourne. Szégyenlem magam, hogy ebben az országban élek.” – nyilatkozta Santana.

2004. június 23.

Meghalt Ray Charles

Tegnap 11 óra 35 perckor meghalt Ray Charles. A 73 éves zenész az utóbbi időben egyre súlyosbodó akut máj-betegséggel küszködött, és legyengült szervezete feladta a harcot.

Charles 7 éves korában megvakult, 15 évesen árván maradt, ám sohasem adta fel, és óriási tehetségét már korán felismerték. Kiváló zongorista és szaxofonos volt, szerzeményeivel a zenei stílusok határait feszegette. R&B, soul, rock n roll, country, jazz, big band és blues keveredett dalaiban. „Charles volt az első muzsikus, aki fogta a gospelt, és ördögi szavakkal fűszerezte.” – nyilatkozta róla a legendás producer, Jerry Wexler.

Az elmúlt évben többször is beteget jelentett, nemrég csípőműtéten esett át, de amint lehetett, újra dolgozni kezdett. „Előfordult néhányszor, hogy be kellett vallanom, hogy nem érzem jól magam, de mindig hozzátettem, hogy csak egy kicsit kifújom magam, és visszatérek.” – nyilatkozta nemrég.

Ray Charles legutóbb április 30-án mutatkozott nyilvánosság előtt Clint Eastwood társaságában, amikor Los Angeles vezetősége a zenész 40 évvel ezelőtt épült stúdióját a város fontos látványosságának nyilvánította.

2004. június 11.

Nagyszabású jótékonysági koncerten lép fel Eric Clapton

Nagyszabású jótékonysági koncert-sorozatra készül Eric Clapton Dallasban. A sztár a világ legjobb gitárosait nyerte meg az ügynek, amely egy antigua-i drog- és alkohol rehabilitációs klinika számára igyekszik pénzt gyűjteni. BB King, Carlos Santana és James Taylor örömmel fogadták a meghívást, és a fellépők listájáról nyilatkozó turnémenedzser a „gitáros ünnep”-ként aposztrofálta az eseményt. Peter Jackson és Clapton már két évvel ezelőtt elkezdte a szervezést, és a három napos rendezvény most végre összeállt.

Mr Lassúkéz a 70-es években maga is megküzdött a drogokkal és az alkohollal, azóta rendkívül sokat tett a hasonló gondokkal küszködőkért.

2004. június 3.

Elsodorta a Duna a Muddy Shoes frontemberét

Kedden a délutáni órákban vették fel a Muddy Shoes „Cool” című lemezéhez készülő videóklip utolsó kockáit Budapesten, a Kopaszi-gát bejáratánál. A zenekar vezetőjének, Fekete Jenőnek a 15 Celsius-fokos Dunába kellett alámerülnie, hogy rögzíthessék, amint, majd az „Úton” című dal zenéjére arca kiemelkedik a habokból. „Black Eugene” dolgát a jéghideg vízen kívül az is nehezítette, hogy a folyó igen sebes áramlása minduntalan magával sodorta. Megoldásként a rendező-operatőrnek, Garai Gábornak kellett a segítségére sietnie. GG térdig begázolt a vízbe, és Jenő az ő lábszárába kapaszkodva, háton fekve merült a víz alá. Sajnos a körülmények nem voltak ideálisak, ezért valószínű, hogy a felvett anyagot nem vágják be a videóklipbe.

2004. május 28.

Eladja kaliforniai házát Eric Clapton

Négy évig élt Kaliforniában Eric Clapton, és úgy látszik, elég is volt ennyi a napfényes partból, a sztár ugyanis eladja a Venice Beach-en lévő házát, és egyelőre nem tervezi, hogy újabbat vásárol. Az épület egyébként nem túl nagy, és az ingatlan-szakértő szerint gyorsan gazdára talál majd, mert meglehetősen közel van a strandhoz, és mert a kert is nagyon szépen gondozott.

Clapton természetesen nem válik hajléktalanná, hiszen további három háza van, többek között Angliában és Franciaországban is.

2004. május 19.

Gyilkossággal vádolják Muddy Waters lányát

Letartóztatták Muddy Waters lányát. Rosalino Moranfield-et azzal vádolják, hogy 1996-ban egy drogügylet bonyolítása közben pisztolyt rántott, és lelőtt egy embert. A 34 éves nő feladta magát a rendőrségen, amint kiderült, hogy ő az elsőszámú gyanúsított az ügyben.

Timothy Harrington akkoriban csak 19 éves volt, és 1,36 kilogramm marijuanát akart pénzzé tenni, amikor meggyilkolták. Holttestét csak négy évvel később, 2000-ben találták meg. Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy vajon mi vezette őket a blues legenda lányához, aki akár halálbüntetést is kaphat, ha nem tudja bizonyítani ártatlanságát.

2004. március 16.

Mr Lassúkéz kéz problémái

Kezelések sorozatát alkalmazza Eric Clapton, hogy a közelgő turnét problémamentesen tudja végigcsinálni. MR Lassúkéz különböző gyógyhatású krémekkel keni a kezeit, mielőtt gyakorolni kezd, és ujjgyakorlatokkal melegíti be ízületeit. „Ha sokáig nem játszok, elég nehéz visszaszokniuk az ujjaimnak, és gyakran fájdalmas a procedúra. Beszéltem erről más gitárosokkal is, de náluk nem merült fel ez a probléma.” – panaszkodott. Clapton kezein a sok gyakorlás közben helyenként vízhólyagok alakulnak ki, amelyek egy átlagembernek is gondot okoznak, hátmég egy gitárosnak, aki vékony húrokat penget, illetve fog le.

Reméljük, ezúttal megússza nélkülük.

2004. március 2.

Két új albumot tervez 2004-re Eric Clapton

2004-ben sem fog unatkozni Eric Clapton. Mr Lassúkéz idén ugyanis két albumot is megjelentet. Az első márciusban érkezik, és Robert Johnson dalok feldolgozásait tartalmazza majd. A muzsikus régi rajongója Johnsonnak, és már a Cream kezdeti időszakában is játszottak tőle néhány szerzeményt, így nem csoda, hogy boldogan vett részt a lemez összeállításában. A korongon egyébként a Rolling Stones, a Blues Brothers, a Fleetwood Mac és a Led Zeppelin egy-egy feldolgozása is megtalálható lesz.

Clapton saját nagylemezét az év végére ígéri, tele vadonat új dalokkal.

2004. január 13.

Ray Charles hosszas betegeskedés után visszatér

Csípőprotézis beültetése vált szükségessé Ray Charles számára, és a zenész-legendának nyolc hónapot kellett kihagynia, ám orvosai szerint teljesen felépült, és készen áll a visszatérésre. Március 2-án, a new yorki Lincoln Centerben tartja idei első koncertjét, és 73 éves kora ellenére egyáltalán nem a megfáradt zenész hatását kelti: „Nagyon boldog vagyok, hogy ismét találkozhatok a közönséggel. A zene és a szereplés a véremben van, szükségem van rá, mint az oxigénre.” – nyilatkozta lelkesen.

Charles-t jelenleg fizikoterápiás kezelésnek vetik alá otthonában, szabadidejében pedig egy speciális duett-albumot készít olyan sztárokkal, mint Norah Jones, James Taylor, Bonnie Raitt és Willy Nelson.

2004. január 9.

Ray Charles sikeres csípőműtéten esett át

Otthonában, a Beverly Hills-en lábadozik Ray Charles, miután csípő-protézis műtétet hajtottak végre rajta. Az operáció sikeres volt, szövődménynek, komplikációnak semmi nyoma, és az énekes boldogan tette közhírré egy hivatalos nyilatkozatban, hogy jól érzi magát, és hálát ad az Úrnak, hogy minden a legnagyobb rendben van. „Alig várom, hogy újra útra kelhessek, és koncertezhessek.” – szólt a közlemény.

A 73 éves muzsikus augusztusban kénytelen volt félbeszakítani koncert-sorozatát, mert állandó fájdalmat érzett csípőjének bal oldalán. A tizenháromszoros Grammy díjas sztár orvosai szerint márciusban már újra színpadon állhat.

2003. december 4.

B.B. King és Ligeti György kapja a Polar díjat

Az amerikai bluesman és a magyar kortárs zeneszerző, Ligeti György kapják a 2004-es Polar Music díjat, amelyet 1989-ben az svéd pop-szenzáció, az Abba menedzsere alapított, és amelyet korábban olyan nagyságok vettek át, mint Paul McCartney, Isaac Stern, Bruce Springsteen és Quincy Jones.

B.B. King a blues egyik legnagyobb alakja. Több mint fél évszázados pályafutása során óriási hatással volt a műfaj alakulására. A 80 éves Ligeti már a hatvanas években is úttörő szerepet játszott avant-garde műveivel, darabjaiban a zenei határok eltörlését mesterien űzte.

A két muzsikus a díj mellé egyenként 130 887 dollárt kap munkásságuk elismeréseképpen.

2003. október 16.

John Lee Hooker lánya befejezte apja lemezét

Zakiya Hooker, a legendás blues zenész lánya befejezte édesapja lemezét, amelyen John Lee Hooker halála előtt dolgozott. A 83 éves muzsikus 2001 június 21-én hunyt el, és a már felvett anyag azóta az utolsó simításokra várt. A Face to Face címmel hamarosan megjelenő albumon számos neves vendégművész is szerepet vállalt, többek között Van Morrison, Elvin Bishop, Johnny Winter és George Thorogood is.

Zakiya jelenleg a John Lee Hooker alapítványt vezeti, amely a blues által igyekszik közelebb kerülni a fiatalokhoz, iskolákban oktatja a zene alapjait, és segít a tanulóknak a hangszervásárlásban is.

2003. október 1.

Ray Charles 73 éves

Egy zongora alakú tortával és rajta 73 gyertyával ünnepelte születésnapját Quincy Jones és Willie Nelson társaságában Ray Charles. "Rengeteg dolog van már mögöttem, de nagyon sok tervem van még, legfőképpen régi barátaimmal, Quincyvel és Willie-vel." - nyilatkozta a legendás muzsikus.

Charles többek között hamarosan egy blues-zeneszerző versenyt indít, amelynek zsűrijében ott ül majd Flea a Red Hot Chili Peppersből, Alicia Keys és Roger Waters is. A legtehetségesebb öt pályázót Los Angelesbe reptetik, ahol Ray Charles segítségével vehetik fel díjnyertes nótájukat. A további nyeremények között van egy Britney Spears által dedikált gitár (???), és a szerencsés alkotó akár Flea-tól is vehet basszusgitár órákat.

2003. szeptember 25.

Elhunyt a Buena Vista Social Club egyik zenésze

Elhunyt Compay Segundo, a kubai zene egyik kiemelkedő alakja, és a Buena Vista Social Club tagja.

A 95 éves muzsikus-t Havannában érte a halál, két nappal a fiai által rendezett tribute koncert után, amelyen még ő is résztvett. Segundo hosszú ideje súlyos vesebetegséggel küszködött, és az orvosok már nem tudtak segíteni rajta.

Temetését a Kuba keleti részén fekvő Santiagoban tartják majd, ahol gyermekkorát töltötte.

2003. július 15.

Elhunyt a szaxofonos-legenda

A múlt szombaton 95 éves korában elhunyt a jazz-szaxofonos legenda, Benny Carter. A zenészt halála előtt két héten keresztül kezelték hörghuruttal és egyéb komplikációk is felléptek, amelyek az ő korában már igen súlyos problémát jelentettek. Orvosai mindent megtettek érte, ám életét nem tudták megmenteni.

Carter pályafutása több mint hat évtizeden át tartott, melynek során olyan legendás zenészekkel kötött barátságot, mint Quincy Jones, Duke Ellington, Count Basie, Benny Goodman vagy Glenn Miller. Kompozíciói - mint például az 1936-os When Lights Are Low vagy az 1931-ben megjelent Blues In My Heart jazz és big band sztenderdekké váltak, és világszerte számos szaxofonista és trombitás az ő szólóin nőtt fel.

2003. július 15.

Ismét B.B. King az év muzsikusa

Zsinórban ötödik alkalommal nyerte el B.B. King az év zenészének járó W.C. Handy Blues díjat. Shemekia Copeland - Johnny Copeland lánya - három trófeát vihetett haza, többek között a legjobb blues albumnak járót is, amelyet a nagyszerű Talking to Strangersért ítéltek neki.

Muddy Waters zongoristáját, Pinetop Perkins-t egy különleges kitüntetésben részesítették: a legjobb billentyűsnek járó díj mellett a Blues Hírességek Csarnokában is helyet kap.

A memphisi illetőségű Blues Foundation, amely a díjkiosztót szervezi, körülbelül 100 blues szervezetet tömörít magába. A 25 kategória jelöltjeit szakmai zsűri állítja össze, majd a finisben a rajongók szavazzák meg a legjobbakat.

2003. május 26.

Elhunyt Earl King

Diabétesszel kapcsolatos komplikációk következtében elhunyt az R&B egyik legjelentősebb alakja, Earl King. A dalszerző-gitáros 69 éves volt. Fél évszázados karriere során olyan örökzöldeket írt, mint a Big Chief, a Street Parade, a Come On (Let the good times roll) valamint a Trick bag.

Fénykorában energikus színpadi ember volt, félelmetes szólókat játszott Stratocaster gitárján, dalainak témái igen széles skálán mozogtak.

"'Earl, te játszod az igazi blues-t.' - mondogatják sokan. Szeretnek bekategorizálni, pedig egyszerűen csak olyan dolgokról írok, amelyek igazán foglalkoztatnak engem." - nyilatkozta egy interjú során 1993-ban.

2003. április 23.

Jön a funky szaxofon királya!

A funky szaxofon királya április végén látogat Budapestre. A hatvanas években a Downbeat azt írta "There is only one Maceo". Mára ugyan sokan próbálják utánozni, de nyugodtan állíthatjuk, hogy a fenti állítás az eltelt jó harminc év tükrében sem veszített semmit az értékéből. Egész egyszerűen a mai napig Maceo Parker a No.1.

Van még olyan zene a világon, amelynek hallatán még a legnagyobb ínyencek is befogják a szájukat, s először csak fejükkel kezdenek bólogatni, majd három percen belül egész testükkel rángani, mozogni önfeledt mámorban. Amit a jazzből kiöltek a skandináv sí-tanárok, a rosszul kísérletezők, a vendéglátáshoz alkalmazkodók, az álintellektualizmust kukorékolók és más kórokozók, az mind benne van a mai napig Maceo Parker jazz-funkjában. Névrokonához, Charlie-hoz hasonlóan, s méltó utódjaként bűvöli a szaxofont, sőt, énekel, beszél, rappel mellé, míg a háta mögött sorakozó zenei könnyű- és nehéz-tüzérség szétaprít mindent, amiből még csak élvezetet ki lehet facsarni a legnagyobb fekete zenei hagyományokat éltetve tovább.

Maceo Charlie Parker számokat játszva nevelkedett fel, s lett James Brown legkedvesebb szólistája, de elképzelhetjük őt akár bármely gospel-találkozó fősztárjaként, villogó drum’n’bass klubok trapéz-nadrágos fiataljainak mentoraként vagy a harlemi Apollo Jazz Club levizsgázott sztárjaként. Maceo évi 250 koncertjével tartja lázban mindazokat, akik a pulzáló zene legjobbjában akarnak megfürödni estéről estére.

Budapestre Maceo hatvanadik születésnapjára megjelent vadonatúj Made By Maceo album turnéja kapcsán látogatnak el.

2003. április 23.

Dinnyés József estje a Költészet Napján

Különleges esttel készül a Költészet Napjára Dinnyés József. Április 11-én 18 órától 72 megzenésített versből a koncert első perceiben a közönség választhatja majd ki azt a húszat, amelyet leginkább hallani szeretne, így már valóban teljes egészében a hallgatóságon múlik, hogy milyen hangulatú estének néznek elébe. A dalok sorrendjét sorsolással döntik majd el.

A versek címeit a művész honlapján, a www.dinnyes.com -on lehet előzetesen megtekinteni, a koncertet pedig az Apáczai Kiadó budapesti központjában, a József körút 63-as szám alatt tartják majd.

2003. április 9.


Kapcsolódó linkek:

www.dinnyes.com

Bobby McFerrin nem aggódik

Bobby McFerrint a legtöbben a "Don't worry, be happy" című dala miatt ismerhetjük, ám azt kevesebben tudják, hogy a sztár igen komoly jazz karriert tudhat maga mögött. McFerrin a Dension Egyetemen tartott előadása során elárulta, hogy sokáig lámpalázas volt a fellépések előtt, de mostanra rájött, hogy a koncertek során mindenkit képes valamilyen módon megmozgatni, így nincs oka aggodalomra. Az előadást is azért vállalta el, mert úgy érezte, fontos, hogy olyan szituációkba is belekeveredjen, amelyeknek kimenetelét nem tudhatja előre.

"Az újabb és újabb közönség mindig arra sarkall, hogy különleges és friss dolgokat próbáljak ki. Még a hibáink is segíthetnek abban, hogy szebbé tegyük az életünket."

2003. február 3.

Keith Jarett megkapta a Polar díjat

Az amerikai zongorista-zeneszerző, Keith Jarrett elnyerte Svédország „Polar” zenei kitüntetését, melyet egykor Bob Dylan és Burt Bacharach is megkapott.

A „Polar” díjat '89-ben a népszerű Abba producere, Stig Anderson alapította, aki saját maga is az akadémia tagja volt. Az elismerésben azóta számos különböző zenei műfaj képviselőjét részesítették.

Az idén 57 éves Jarrett-et kitűntették mint a zongoraművészet, a zeneszerzés és az improvizációs muzsika nagymestere. A híres zenész az egymillió koronával járó díjat a svéd királytól, XVI Gustav Carl-tól május 12-én veheti át.

2003. február 3.

W. C. Handy blues díjátadó gála

A blues zene legnagyobb eseménye a W.C.Handy díjak átadása: az évek óta változatlanul huszonöt kategória kitüntetettjeit az elmúlt héten nevezték meg, a díjakat (már huszonnegyedik alkalommal) május 22-én Memphisben adják át. Nem hiányozhat egy ilyen eseményről például a gitárosok és énekesek közül az énekes-gitáros B. B. King, Magic Slim vagy a legjobb fehér szájharmonikás, Charlie Musselwhite. Most már csak az a kérdés, hogy ki hány darab díjat visz majd haza.

2003. január 31.

Santana Shaman-ja már 4 millió példányban kelt el

Alig egy hónapja jelent meg Santana legújabb albuma, a "Shaman", és már ilyen rövid idő alatt több mint 4 millió példány fogyott el belőle, ezzel világszerte a lemezeladási listák elejére katapultálva Santana-t. Munkásságának korábbi éveiben Santana-t csak rajongóinak egy szűk köre ismerte, de egy amerikai lemezkiadó cég meglátta zenéjében a fantáziát, és javaslatukra egy amerikai rock bandával közösen készített felvételt. Ezek után számos hírességtől kapott Santana felkérést, hogy közösen dolgozzanak. Az ekkor elkészült nagylemez, a Supernatural több példányban fogyott el, mint a gitáros egész addigi munkássága. Az új albumon ismét rengeteg vendégművész szerepel: Dido, Placido Domingo, Macy Gray és az Ozomatli. A lemez világszerte a lemezeladási listák elején debütált, és azóta stabilan ott tartózkodik. A gitáros várhatóan tavasszal indul világkörüli turnéra, ennek állomásai azonban egyelőre még nem ismertek.

2002. november 28.

Kenny G új albummal jelentkezik

Kenny G a világ egyik legnépszerűbb zenésze hamarosan új albummal jelentkezik. Az instrumentális zene tehetséges művésze három év kihagyás után elkészítette vadonatúj korongját, amely hangzásvilágát tekintve hasonló élvezetet nyújt majd a közönség számára, mint elődjei. A sztár eddigi pályafutása során összesen 13 albumot jelentetett meg, amelyek világszerte több mint 70 millió példányban keltek el.

2002. november 6.

Leégett Aretha Franklin háza

Néhány nappal ezelőtt a kora reggeli órákban kigyulladt Aretha Franklin Michigan-i háza. A riasztás után néhány perccel a helyszínre érkező tűzoltók megpróbáltak felülkerekedni a lángokon, de sajnos így sem sikerült megmenteniük a körülbelül 800 000 dolláros épületet. A szerencse a szerencsétlenségben az, hogy a villát Aretha közel két éve nem használja, így nagyobb katasztrófa nem történhetett. A tűz okát eddig még nem sikerült megállapítani, de a legtöbben szándékos gyújtogatásra gyanakodnak.

2002. október 30.

Santana új világrendről álmodik

Carlos Santana egyik régi vágya, hogy rendet teremtsen a földön jelenleg uralkodó káoszban. A sztár az erőszak, a brutalitás és a fajgyűlölet eltörlése után azonnal új világrendet hozna létre, amelynek az élén 7 nő és 7 férfi állna. Ezek után politikára sem lenne többet szükség, hiszen a 14 kormányzó mindent tökéletesen átlátna. Az államhatárok természetesen nem léteznének többé és minden ember azon munkálkodna a következő nemzedék már valóban egy harmonikus, boldog világban nőhessen fel. Hát igen, ez valóban egy szép álom!

2002. október 22.

Chris Rea: nagyszabású európai turné

A szeptember végén megjelent vadonatúj Chris Rea lemez alig néhány hét alatt a közönség szívébe férkőzött. A "Stony Road" című korong közel négy év hallgatás után készült el, de mint az már kiderült az anyag minden várakozást megér. A számok ugyanis egytől-egyig a sztártól megszokott magas színvonalt képviselik, hangzásviláguk pedig önfeledt szórakozást nyújt minden korosztály számára. Rea az LP sikerein felbuzdulva még egy kis koncertezésre is rászánta magát. Tervei szerint még az idei évben nagyszabású európai turnéra indul, hogy ezzel is köszönetet mondjon az éveken át hűséges rajongóknak.

2002. október 21.

Mark Knopfler új lemezzel jelentkezik

Mark Knopfler két évvel ezelőtti albuma óriási sikert aratott a közönség körében. A "Sailing to Philadelphia" című korong világszerte három és fél millió példányban kelt el. A mostani nagylemez a zenész reményei szerint hasonló sikereket ér majd el. A "The Ragpicker's Dream" várhatóan november elején jelenik meg, amikor is kiderül, hogy Knopfler képes-e egymás után a csúcsra juttatni két albumot.

2002. október 15.

Bill Evans Budapestre jön

Bill Evans az utóbbi évek egyik legnagyobb szaxofonistája rövidesen Budapestre érkezik. A sztár új albumának megjelenése alkalmából tart lemezbemutató koncertet a New Orleans Music Club-ban. A korong, amelyet október 31-én élőben hallgathat meg a magyar közönség, október 14-én "Big Fun" néven jelent meg világszerte. A sztár a budapesti fellépést követően más európai országokban is műsort ad, de ezek időpontjáról egyelőre még nem érkezett hír.

2002. október 15.

Meghalt Peter Kowald

58 éves korában elhuny Peter Kowald német jazz-zenész. A sztár, aki a 60-as évek óta a zenei élet aktív résztvevője volt, szívelégtelenség következtében távozott el a világról. Kowald a halálát megelőző estén a japán Kazuhiso Uchihashi-val adott káprázatos koncertet, akkor még senki sem gondolta, hogy másnap őt is eléri a vég.

2002. szeptember 22.

Újra összejöttek a Jazz + Az lányok

A Jazz + Az feloszlásakor az együttes három hölgytagja szólókarrierbe kezdett, amely úgy tűnt egyszer s mindenkorra megpecsételi közös jövőjüket. Most viszont egy pécsi zenei fesztivál kedvéért újra összejöttek. Behumi Dóri, Kozma Orsi és Váci Eszter Ex + Az formáció néven elvállaltak egy szeptember 21-i koncertet, ahol kedvenc dalaik mellett jól ismert Jazz + Az slágerek is felcsendültek. A lányokat Eszter kísérőzenekara a Szörp kísérte.

2002. szeptember 20.

Meghalt Lionel Hampton

94 éves korában elhunyt Lionel Hampton a jazz egyik kiemelkedő alakja. A zenészt New York-ban egy klinikán érte a halál. A sokak által egyedülálló tehetségnek tartott Hampton élete során több neves zenei díjat nyert el, a kilencvenes évek közepén pedig munkájáért az amerikai államtól is elismerést kapott. A jazz-virtuóz az utóbbi években sokat betegeskedett, ideje nagy részét kórházakban és kezelésekkel töltötte, így halála senkit sem ért váratlanul.

2002. szeptember 4.

Ray Charles: a filozófia díszdoktora

Az R&B legenda, Ray Charles évek óta támogatja szülővárosának, Albanynak az egyetemét, mi több, az Albany State University-nek folyósított összeg idén elérte az 1 millió dollárt, amiért az intézmény vezetői úgy döntöttek, Ray Charles-nak díszdoktori kitüntetést adnak, valamint neki ítélik az „Egyetem barátja” díjat is.

Charles hat éves szünet utáni első albuma Thanks for Bringing Love Around Again címmel a napokban jelenik meg a Crossover Records gondozásában.

2002. május 6.

Pat Metheny Group: új album a boltokban!

Pat Metheny neve mára fogalommá vált - egy különös és bekategorizálhatatlan zenei világú művészt takar. 1977-ben létrehozott együttese az egyik legmeghatározóbb jazz zenekar a világon, akiket eddig már 7 Grammy-díjjal tüntetett ki a szakma, és persze a közönség is teltházas koncertekkel, fesztiválokkal "jutalmazta meg" a zenekart több, mint 40 országban.

A Pat Metheny Group az egyik legaktívabb zenekar, a február 12-én megjelent új lemezük már a tizenegyedik stúdióalbumuk!

2002. február 25.

Blues történelem: tripla válogatás album

John Lee Hooker, Memphis Slim, a Lightnin' Hopkins és Muddy Waters is azok között a blues legendák között vannak, akiknek dalaiból az EMI decemberben egy három lemezből álló válogatást jelentet meg, "A Century of Blues" címmel.

A Capitoltól átvett szerzemények egészen a korai boogie-woogie korszaktól, a negyvenes-ötvenes évek nagy alakjain és a hatvanas évek brit invázióján keresztül mutatja be a műfaj történetét. A tripla válogatáson olyan világhírű dalok szerepelnek majd, mint a Hoochie Coochie Man, a Smokestack Lightnin', a Baby Please don't go és a Got My Mojo Working.

2001. november 26.

Eric Clapton: az apaság legszebb pillanatai

Eric Clapton idén végre apa lett és az apaság valahogy minden másnál fontosabbá vált számára. A sztár ezúttal egy percre sem szeretné magára hagyni csemetéjét, hiszen egyszer már elvesztette kisfiát. A zenész most érett fejjel úgy érzi, minden pillanatot és alkalmat meg kell ragadnia a boldogságra, hiszen e rövid élet alatt szinte semmire sem jut ideje az embernek. Eric egyébként mostanság párjával együtt figyeli a kisbaba fejlődését és bízik abban, hogy hamarosan utódjának is átadhat valamit zenei tudásából.

2001. október 25.


Kapcsolódó linkek:

Fórum: Best of the blues

Charlie rajongók figyelem!

A 90-es évek legsikeresebb magyar előadója, Charlie, mint azt már tudjátok szeptemberben új stúdió albummal jelentkezett. Az album egy különös kirándulás a 30-as 40-es évek New York-i jazz klubjaiba. A rajongóknak nem kell sokat várni, mert december 28-án az énekes nagyszabású koncertet tart a Budapest Kongresszusi Központban, ahol a dupla album 4 vadonatúj dalát is előadja.

2001. október 24.

100 000 dolláros trombita

100 000 dollárt ért Louis Armstrong első trombitája egy szenvedélyes ereklyegyűjtőnek. A legendás sztár tökéletes szolgálatot tett hangszere nagyon népszerű volt az licitálók körében, úgyhogy a kikiáltási ár viszonylag gyorsan emelkedett. A darabot a zenész egyébként még gyermekként kapta, de persze az óriási sikerek idején is, kabalaként, mindvégig magánál tartotta.

2001. október 23.

Meghalt John Collins

Meghalt minden idők egyik legnagyobb jazz-gitárosa John Collins. A 83 éves zenész életében olyan nagy sztárokat kísért, mint Billie Holliday, vagy Natalie Cole. Collins-ot az egyik Los Angeles-i kórházban érte a halál és, mint kiderült nem természetes módon, hanem rákban hunyt el. A sztár igazából a negyvenes években élte fénykorát, nevét azonban mind a mai napig jól ismerte a világ.

2001. október 18.

Meghalt John Nelson

John Nelson-t a legendás jazz zenész sokan csak Prince édesapjaként ismerték. A 85 éves sztár néhány nappal ezelőtt elhunyt. Nelson, hosszú, évtizedeken át tartó pályafutása során rengeteg elismerést szerzett és felnövő fiát is pártfogásába vette. A pop csillag első lemeze is egyébként apja hatására ihletődött, aki egészen mostanáig büszkén kísérte figyelemmel Prince karrierjét.

2001. szeptember 3.

Pure Blues – most már valóban nagylemezzel

Szűcs Gábornak, hazánk egyik legtehetségesebb blues gitárosának, és Pure Blues nevű zenekarának elkészült az első nagylemeze. A lemez anyagából kiválogatott, öt darabot tartalmazó maxi, amely a Bundle Up And Go (Remember Of John Lee Hooker) címet kapta, már a nyár elején készen volt, csak néhány hangszerelési, és technikai jellegű feladat váratta meg a blues rajongókat. A két lemez szeptember 25-ére tervezett megjelenése minden bizonnyal helytálló dátumként aposztrofált, hiszen a hónapokig tartó várakozás miatt mind a zenekar, mind a közönség igencsak izgatottan várja már. Az lemez(ek) különlegességeként megjegyzendő, hogy a Pure Blues a nagyvárosi, talán kissé archaikus tulajdonságokkal rendelkező blues muzsika különleges megszólalásban tárul a nagyérdemű elé, hiszen Gábor hagyományos gitárjátéka mögött igazi lüktető, a század végének megfelelő modern alapok találhatóak, amelyek szinte “remixelik” a nyers bluest…

2001. augusztus 31.

Charlie Jazz napokon belül

Már csak néhány nap, és a boltok polcaira kerül Horváth Charlie kuriózumnak számító jazzlemeze. A szinte veteránnak számító muzsikus ezen a lemezen semmilyen hangszeren nem játszik (annak ellenére, hogy a borítón trombitával látható), az ország legnevesebb jazz muzsikusai megteszik ezt helyette. A lemezen a négy új stúdiószerzemény mellett (melyek közül kettőt a László Attila-Horváth Attila szerzőpáros, kettőt pedig Halász János szerzett) tizennégy feldolgozást szerepeltetnek többek között Paul Simon-tól, Eric Clapton-tól, a Lennon-McCartney szerzőpárostól, Billie Holliday-tól és Sting-től, és persze még több neves jazzmuzsikustól. Majdnem egyenlő számban szerepelnek a fehér és a fekete előadók dalai, melyek között Charlie nem tesz különbséget, mert mint elmondotta, neki a „letisztult jazz az igazi”.

2001. augusztus 29.

Orszáczky Jackie Budapesten

Eddig is többször adtunk hírt arról, hogy hazánk fővárosának nevesebb klubjai, szórakozóhelyei időközönként meglepik az igényes muzsikát kedvelőket egy-egy neves világsztár meghívásával. Szeptember 15-én így Orszáczky Jackie lép föl zenekarával az Alcatraz Klubban, a koncert mellett egy lemez megjelenése is várható hazánkban. A koncert kuriózum, mert a basszusgitáros Jackie évtizedek óta Ausztráliában él, ahol többek között olyan világhírű csapatoknak is dolgozik, mint a Savage Garden. A Syrius együttes egykori zenésze meghívja a koncertre a barátait, kollégáit is, mint például Tátrai Tibor gitáros.

2001. augusztus 27.

Nyár végi jazz
Charlie újra reflektorfényben

Charlie nyomja
Horváth Charlie új lemeze (melyet már nagy várakozás előz meg), a Charlie Jazz (dupla album) szeptember 3-án kerül a boltok polcaira.

Aki már olyannyira türelmetlen, hogy nem tud várni a jeles napig, az augusztus 18-án este nyolc órától az Agárdi Popstrandon (amelynek ez lesz a záróbulija) láthatja-hallhatja Horváth Charlie-t, aki a régi és az új (a jazzlemez) dalaival lép a nagyérdemű elé.

A következő napon (augusztus 19-én) az Andrássy úton megrendezésre kerülő utcabálon is színpadra lép, ahol ismét különleges élményt nyújt majd a „zenei csemegézők” számára, hiszen itt egy big band kíséri majd.

A nyár utolsó nagyobb fellépése pedig Tatán lesz az Angol Parkban, augusztus 26-án.

Horváth Charlie zenei orgánuma, megjelenése és produkciói kiemelten különleges élményt jelentenek Magyarországon, mert a neves zenész minden fellépése kuriózum; igazi, hamisítatlan hangzó formába öntött Unicum…

2001. augusztus 15.

 
Legújabb cikkek

 Click to Visit
FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster