Fleck Béla - Beethoven bendzsóra

Hallották már klasszikus zeneszerzők átiratait mondjuk bendzsón? Nem? Akkor javaslom, vásároljanak, vagy kérjenek kölcsön Fleck Béla számtalan lemeze közül egy-kettőt, és egy pohár testesebb vörösbor mellett (vagy vérmesebb lelkületűek egy joint mellett) adják át magukat a zenének.

A cseh származású bendzsós az egyik legkeresettebb az Egyesült Államokban. Béla és zenekara, a Flecktones az elmúlt tíz év egyik érdekes színfoltja az Államok zenei vénájának: pop, funky, jazz, rock, folk, klaszzikus átiratok, és bluegrass...

Béla 1976-ban szerzett diplomát a New York-i Zenei és Művészeti főiskolán, majd rövidesen zenésztoborzásra indul, és hamarosan próbál első zenekara, a New Grass Revival. Hamarosan a country-bluegrass világ egyik ünnepelt sztárja lesz, első albumát a Rounder Records-nál készíti.

Néhány év múlva, pontosan 1989 egy jeles napján megalakul a Flecktones, Béla és az Egyesült Államok legérdekesebb fusion-music kvartettje. Saját bevallása szerint a „blue-bop”-ot játszó banda a jazz és a bluegrass szerves és ütőképes elegyét képezi, a hétköznapi (mindennapi, alap), szórakoztató country zene egyfajta kommercializált, némiképp nehezebben befogadható változatát valósította meg. Ennek bizonyítékaként 1994-ben, több hónapos turné után a piacra dobtak egy koncertlemezt, amely a Tales From The Acoustic Planet - The Bluegrass Session címet kapta, és az Államok legnépszerűbb és legkeresettebb bendzsósává tette Bélát.

A kilencvenes évek közepén átigazol zenekarával együtt a Sony Music-hoz, és sorra készíti a jobbnál jobb lemezeket. Ilyen az 1996-os Tabula Rasa, vagy az 1998-ban megjelent Left Of Cool. Ez utóbbi 15 dalt tartalmaz, mindegyik külön tanulmány. A már megszokott, szinte kaotikus sodrású és lélegzetelállítóan instrumentális anyag szinte minden fülnek kedves lehet...

A felvételek nyolc nap alatt készültek el, 21 darab felvételére került sor. Alig került a boltok polcaira az album, a kritikusok máris a legjobb jazz bandáról írtak, és Fleck Bélát őrületes sebességgel emelte magasba a világhír.

1997-ben jazz kategóriában Grammy-díjas a „The Sinister Minister” című anyaggal, amely élőben került rögzítésre. A fellépés(ek)en idéznek - zeneileg - Sting-től, a Dave Matthews Band-től, valamint Beethoven, Chopin, Dvorák és más klasszikus szerzők műveiből.

Balogh Tibor
bluesman@fbi.hu

2001. január 30.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster