Anitas Livs - Három rendkívüli hölgy

Ez a három nő Svédországból rendkívüli hatású. A blues náluk az elektronikus és hagyományos elemek keveredéséből tevődik össze, amihez nincs szükségük zongorára vagy gitárra sem. Kizárólag ütőhangszerek, sampling és dobok használatával egyedülálló zenét játszanak.

Az Anitas Livs egyike azoknak a kevés női zenekaroknak Európában, amelyek az ütőhangszeres zenének kötelezték el magukat és mindezt rendkívüli tehetséggel adják elő.
Anita Livstrand vibráló hangja az archaikus megtapasztalásának érzését kelti. Bessie Smith és Ida Cox blues dalainak varázslatos feldolgozásai észrevétlenül váltakoznak az afrikai blues ill. lapp dallamok elemeivel és még sok saját kompozíciójukkal.
1993-ban jelent meg az 'UGH', 1996-ban a 'Wild World Web' album, a Slask Records kiadásában.

"A boszorkányok bájitala tápláló adalékokkal fűszerezve a világ minden tájáról; Távol Keletről, Afrikából, Amerikából és Észak Európából.
Időszakok és földrajzi helyek találkozása Stockholmban ..... létrehozva egy teljesen újszerű hangzást, szokatlan ütőhangszerekkel. "

Anita Livstrands : ének, különböző dobok és ütőhangszerek. 1969 óta zenél, énekel. 1977-ig utcai zenész volt, 1978-ban kiadta saját lemezét 'M5tet' cí mmel.
Különböző felvételeket készített Don Cherry -vel, a 'Bolon Bata', valamint a 'Bitter Funeral Beer Band' zenekarokkal. 1987-ben alakította meg az Anitas Livs együttest.
Koncerteket adtak Svédországban, Norvégiában, Dániában, Németországban, Ausztriában, Olaszországban és Svájcban.

Lise- Lotte Norelius : dobok és Octapa/Mirage. Több svéd együttesben játszott már, mint a 'Bitter Funeral Beer Band', Rattan Fritz, Sten Sandell, Nike, Marie Selander.
Írt zenét színházi előadásokhoz, és ugyanolyan jól improvizál, mint amennyire előadja az előre megirt darabokat. A hetvenes évek végén a hegedűről és dobról áttért az afrikai ütohangszerekre. Folyamatosan új hangzásokat hoz létre a sampler-jén és kiegészíti, tökéletesíti ezeket dobokkal és ütőhangszerekkel. Ő is alapító tagja volt az Anitas Livs együttesnek.

Monica Aslund, dobok, ütőhangszerek, ének. 1980-85 elvégezte a RhythmEducation szakot a stockholmi Zeneakadémián, különböző zenekarokban dobolt. 1987 óta táncos és koreográfusként dolgozik, az Anitas Livs együtteshez 1992 elején csatlakozott.

Új albumuk: Wild World Web

Az Anitas Livs 1995 nyarán készítette el a második albumát Michael Blair rendezésével - aki korábban dobon és ütőhangszeren játszott Tom Waits, Lou Reed , Elvis Costello társaságában.

Az 1993-ban megjelent 'Ugh!' debütáló albumnak nagy sikere volt a svéd és a nemzetközi közönség, valamint a kritikusok körében is. A nemzetközi sajtóban is nagyon jó véleménnyel voltak róla.
Az új album megerősíti és fejleszti az egyedülálló zenei koncepciójukat.
Egy Rolling Stones dal alapjai, vagy egy táncdal a Tibeban-i magaslatokról afrikai, távol-keleti, techno és trip hop elemekkel.

Balogh Tibor

2000. december 12.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster