Sonny Landreth

A slide gitár Lousiana-i mestere abban az évben született, amikor a magyar tankok Csehszlovákia felé tartottak - persze nem vonható a két dolog között párhuzam.

A 44 éves zenész már tizenhét éves korában megismerkedett a gitárral, saját bevallása szerint a tradicionális fekete muzsika, a nagyvárosi blues és a rhythm & blues egyértelmű behatására.

Már kezdetben is koncentrált a gitár egyedi hangzásának kialakítása mellett az énekesi kvalitásának csiszolására és dalok írására is.

Az 1980-as évek elején került reflektorfénybe, azután, hogy mentorának (mesterének), Clifton Chenier-nek a zenekarával lépett fel rendszeresen (Red Hot Lousiana Band). Miután az ismeretlenség homályából a színpadra került, olyan muzsikusok hívták meg koncertjeikre-lemezeikre, mint John Mayall, Junior Wells, Mark Knopfler, vagy Steve Riley.

Már 1973-ban jelentkezett a 'Prodigal Song: The Collection' című lemezzel, amely még kiforratlan, de már az "oroszlánkörmeit mutogató" Landreth-et mutat. Az igazi durranás azonban az 1992-ben megjelentetett 'Outlaw Bound' c. anyag volt, amely mintegy vérfrissítésként hatott az amerikai slide-fingerpinck gitárosok népes táborára. Ezután szinte évente jelentkezik concept albumokkal, amelyek már egy kiforrott, tudatosan kialakított zenei (blues) image-t mutatnak, a cajun-től a zydeco-n keresztül egészen a delta blues-ig.

Végül néhány Sonny Landreth darab, amelyeket egy blues rajongónak feltétlenül ismernie kell: Mojo Boogie, Cajun Waltz, Native Stepson; valamint néhány név, amelyekkel célszerű együtt emlegetni ezt a nevet: Duane Allmann, Ry Cooder, George Harrison.

Balogh Tibor
bluesman@fbi.hu

2000. november 15.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster