A megújult Hobo Blues Band

Három évnyi szünet után új stúdióalbummal jelentkezett a HBB, amely az 1998-as húsz éves születésnapja után gyökeresen átalakult. Bár Hobo sosem gondolta, hogy ugyanazokkal a zenészekkel fogja végigvinni pályáját, ekkora változás azonban egyszer sem volt a banda történetében.

A HBB első évtizedében mindent el tudott játszani, amit Hobo kitalált. Saját bluesokat, rock and rollt, verseket, kuplékat, lefordított és átdolgozott rock és blues klasszikusokat Muddy Waterstől Bob Dylanig. Ezek a dolgok 1989 után folyamatosan kiszorultak a repertoárból és Hobo szóló munkái közé kerültek. Egyben - és sajnos - a zenekar az FMH-ban és a Lágymányosi Közösségi házban megszerzett törzsközönségének fokozatos elvesztéséhez vezettek.

1996-97-ben odáig jutott a dolog, hogy Hobo külön dolgai, például a József Attila, a Viszockij, a Jim Morrison estek és lemezek sikeresebbek és látogatottabbak voltak a HBB-inél....Ráadásul ezek a munkák még egy-egy dal erejéig sem kerültek be a HBB koncertjeire. Sőt, a korábbi saját dalok közül is csak a "slágerek" maradtak, ha egyáltalán beszélhetünk a HBB kapcsán ilsesmiről. Az elbeszélő jelleg és a szöveg improvizációk, a közönség bevonásával létrejött spontán helyzetgyakorlatok eltűntek az előadásokból.

Mai felállásában /Hárs Viktor basszusgitár, Gyenge Lajos dob, Varga János és Pribil György gitárok/ a zenekar szeretne visszatérni korábbi és bevált gyakorlatához, vagyis igyekszik megvalósítani Hobo minden mániáját.

Ennek első jele Hobo tavalyi "Csavargók tízparancsolata" című szólólemeze volt,amelyen a tagok szerzőként is bemutatkoztak.

Ez a tapasztalat és a kedvező fogasdtatás inspirálta a "gyöngy a sárban" című Hobo Blues Band lemez anyagát, amely a 18. a sorban. Sok év után ismét hallhatók dögös bluesok és vad rock and rollok, József Attila sorai HBB-lemezen. 4-5 dalt még a stúdiómunkák előtt, közönség előtt is kipróbáltak és négy elkészült felvétel kimaradt az anyagból.

A zenekar tagjai ismert muzsikusok. Hárs Viktor az egyik legnevesebb jazzmuzsikus és szerző. Babos Gyulától Vukáén Györgyi sok mindenkivel játszott és játszik. Gyenge Lajost az ESP-ben és a Takáts Tamás Dirty Blues Bandben, Pribil Györgyöt a Kimnowakban és az Equusban, Varga Jánost a Cikkcakkban láthatják és hallhatják. Ma mindenki tudja, hogy élőzenéből mennyire lehet megélni:

Mielőtt félreértenék / és mennyien fogják!/, a "gyöngy a sárban" kifejezés nem a zenekar munkásságának önértékelése és összehasonlítáűsa a mai könnyüzenével. A szlogen kiragadása helyett vegyék a fáradtságot a dal meghallgatására.

A "koncepcióról" nincs mit mondani. Az egyetlen szempont az volt, hogy olyan zenék készüljenek, amelyek mai hangzásdukkal is beilleszthetők a HBB-t lehjobban jellemző korai albumok közé. Azt csupán remélik, hogy ennél több is kiderül majd...

2000. október 18.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster