Ronnie klubja Londonban

40 év dzsessz világsztárok közelségében

Ronnie Scott angol szaxofonos 1959. október 30-án nyitotta meg dzsesszklubját, amely az elmúlt négy évtizedben világhírűvé vált. A dzsesszvilág sztárjai szinte egymásnak adják a kilincset. A Ronnie Scott"s-ban fellépni rangot és elismerést jelent. A Universal Music a 40. évfordulóra időzítve jelentette meg azt a két cédéből álló válogatást /ismertetése az Ujdonságok között/, amelyen azok a muzsikusok hallhatók, akik már játszottak a klub színpadán. Al Jarreau vagy George Benson karrierje egyenesen innen indult. A klubot az a Pete King vezeti, aki már 1959-ben is ott volt az alapító Ronnie Scott mellett. Együtt lobbiztak azért, hogy a londoni Zenész Egyesület enyhítsen a szigorú korlátozásain. Az egyesület ugyanis, érdekvédelmi szerveztként bojkottálta az amerikai muzsikusok angliai vendégszereplését. Pete Kinggel, Pordány Nóra készített exkluzív interjút.

- Ha már a múltról kérdez, be kell vallanom, izzasztó tárgyalásaink voltak - mondja Pete king. - Mind a két féllel - a brit Zenész Egyesülettel és a Zenészek Amerikai Szövetségével - én beszéltem. Az volt a szerencsém, hogy abban az időben a Beatles nagyon népszerű volt, az amerikaiak majd megőrültek értük, és persze szerették volna őket odaát is szerepeltetni. Mivel a Beatles tagja volt a brit Zenészegyesületnek, a mi malmunkra hajtotta a vizet: Lennonék kijuthattak Amerikába, de csak azzal a kiköütéssel , hogy hozzánk is érkezhessenek amerikai muzsikusok. Büszke vagyok rá: a Ronnie Scott's Club volt az első, amely amerikai muzsikusokat léptetett fel.

- Mi volt a helyzet a Beatles-szel? Ők is felléptek a Ronnie Scott's-ban, vagy ott csakis dzsessz muzsikusok szerepelhettek?

- Szó nem volt "kirekesztésről", nálunk a legfontosabb szempont az volt, hogy akik fellépnek, jól is játszanak, a közönség szeresse őket.Paul McCartney még manapság is lejár hozzánk, legutóbb két hete volt itt. De ezt mi nem verjük nagydobra, ez az egész, egyszerúen természetes a számunkra.

- A királyi család tagjai is "lerjárnak" a klubba?

- Persze. Legutóbb Anna hercegnő volt nálunk, de korábban tiszteletét tette itt Margaret hercegnő is, amíg egészséges volt. de higgye el, nincs ebben semmi különös: leülnek a nézők közé, élvezik a koncertet, majd hazamennek a kastélyaikba....

- A klub 40. születésnapján megjelent egy válogatás, a cédén azok a muzsikusok szerepelnek,. akik valaha felléptek itt. Önnek volt beleszólása abba, hogy kik kerüljenek az albumra?

-- Igen, de csakolyan szinten állapodtunk meg, hogy az egykori fellépől közül választják ki őket. Azért van néhány ember, akit hiányolok az albumról. Például Ronnie-t Ő nincs rajta, pedig jó zenész volt.

- Megfeledkeztek róla?

- Nem tudom, mi történt. Mindenesetre mélységesen sajnálom, mert egyébként ez nagyon jól sikerült válogatás, s nekem nagyon tetszik.

- Ronnie Scott-hoz szoros barátság fűzte. Kérem, meséljen róla!

- Igen, Ronnie volt a legjobb, legkedevesebb barátom, és az elvesztése még mindig nagyon fáj. Néhány évvel ezelőtt halt meg. Nagyszerűen szaxofonozott, ragyogó humora volt, egyszóval csodálatos ember volt.

- A klubban fellépő zenészek közül kivel került közelebbi viszonyba?

- Sok kedvencünk volt Ronnieval, de legjobban Sonny Rollinst kedveltük.Imádtuk, ahogy játszott.

- Kedves Pete! Szeretném egy rövid játékra invitálni, említenék néhány nevet az albumról, és szeretném, hogyha elmondaná, mi jut az eszébe előszőr! Az első név:Bill Evans.

- Az egyik legjobb zongorista volt. Ha jól emlékszem, épp ő volt az első, aki a zenekarával nálunk lépett fel.

- Stan Getz.

- Őt az öt legjobb és legnépszerűbb muzsikus közé sorolnám, akik valaha a klubban felléptek. Pár évvel ezelőtt halt meg, hihetetlen nagy űrt hagyva maga után,. Getz pótolhatatlan.

- Ben Webster.

- Fantasztikusan játszott. Én úgy emlékszem rá, mint egy idős úriemberre, aki tenorszaxofonozott. Az ő története egyébként is különös: Ronnieval meghívtuk játsdzani, aztán úgy alakultak a dolgok, hogy nem volt kedve visszatérni az USA-ba. Míg itt élt Londonban, sokszor eljött hozzánk, szerette ezt a klubot.

- Wes Montgomery.

- Egyetlen egyszer lépett csak fel, nem tudtuk rábeszélni arra, hogy jöjjön. Rettegett a repüléstől, ha tehette inkább vonattal, hajóval, autóval utazott, de repülőgépre nem ült.

- Sarah Vaughan.

- Közeli jó barátunk volt. Mindig kitüntetés volt, ha ellátogatott hozzánk, és énekelt.

- Blossom Dearie / ő ezen a kettős albumon nem hallható,viszont az Universal Musicnál kaphatóak a szólólemezei, legutóbb éppen az a legendás felvétele jelent meg, amely a Ronnie Scott's-beli fellépésén készült/

- Gyönyörű hangja van. A műsorait nagyon változatosan állítja össze, ezért ő a Ronnie Scott's egyik kedvence.

- Diana Krall.

- Ő az új generáció képviselője. Előadása rendkívül érzéki. Az elmúlt években többször nagy sikerrel lépett fel, remélem hamarosan ismét viszontláthatjuk.

- Mr King! Van-e Budapesten olyan dzsessz klub, ahová szívesen ellátogatna?

- Budapestről azt mondják, gyönyörű hely, sajnos, én még nem jártam Önöknél. Lehet, hogy a válaszomat hallva csalódni fog: Magyarországon nem a dzsessz klubokat járnám, hanem a Forma-1-et nézném meg. A dzsessz mellett az a másik nagy szenvedélyem.

2000. szeptember 26.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster