A blues Szegeden

Hat évvel ezelőtt költöztem Szegedre, a délvidék akkor (és még talán most is) a legnagyobb iramban fejlődő nagyvárosába. Akkoriban - amennyire én ismertem a dolgot - kis hazánkban a bluest a Hobo Blues Band és a még feltörekvő, de már forró hangulatú bulikat a háta mögött tudó Palermo Boogie Gang képviselte.

Túlságosan nagyot nem tévedtem addig, amíg a szegedi zene vérárama magával nem ragadott egy véletlen folyamán, amely nem tartozik eme oldalak közvetlen tartalmához...

Néhány rövid hónap alatt hatalmas mennyiségű információt szívtam magamba különböző fórumokon, melyek birtokában megkövetvén önmagamat kijelenthetem, bizony a blues sokkal régebben jelen van, mint 1994...

Ebből az "információs bázisból" szeretnék most egy kis csokrot átnyújtani mondazoknak, akik letették voksukat a blueszene mellett.

Keep bluesin' !

Az első ember, akit retrospektíve emlegetni lehet Szegeden a zenét illetőleg, az Rakovics István (vagy ahogyan itthon hívják, Rakovics mester...).1974-ben néhány barátjával először alakított Magyarországon country zenekart, amely az ország egyetemi-főiskolai klubjaiban vitte körbe a country-bluegrass zenét.

Néhány évvel később (ez már talán ismertebb többek számára) Szokolay "Dongó" Balázs szájharmónikással alakított duót, mely kettős sok felejthetetlen hangulatú koncertet adott Szegeden.

A kilencvenes évek elejéig a már szinte szokásos "zenészbetegségben" szenvedve külföldi vendéglátózással töltötte a szabadidejét, majd 1997-től Pocskai István billentyűssel Duo Friend néven játszottak dszessz-blues kocsmákban, bulikban a Beatles-től Robert Johnson-ig szinte mindent.

1990-ben tűnt fel a Béni István (Egér) vezette Faktor Blues Band, amely bár hódmezővásárhelyi zenekar, de koncertjeik zömét Szegeden vagy az ország nagy fesztiváljain tartották, de róluk később még bővebben szó lesz.

Nos, ennyiben el is felejthetnénk a blues múltbeli vonatkozásait (legalábbis zenekari összefüggésben), de azért nézzünk körül, mert talán néhány név és klub is említést érdemel.

A mai napig működik (kisebb-nagyobb kihagyásokkal) a szegedi Mojo Klub, amely a zentai hasonló nevű műintézmény mintájára nyílt meg. A tulajdonosokat tekintve kissé zavaros a klub élete,de a lényeg az, hogy bárki is állt a klub élén, az első és legfontosabb számára a blues propagálása volt(mint például Homesick Mac-Macan, Rawhide és sok szegedi blues formáció rendszeres szerepeltetése).

Sokat köszönhet a város Pleskonics András (Plesi) rádiós showmannek, aki bár elsősorban a dszesszben "utazik", műsoraiban, megnyilatkozásaiban igen sokat tett ezért a zenéért.

Mindenképpen megemlítendő Szerdahelyi Zoltán is, a Szegedi Ifjúsági Ház volt vezetője-programszervezője, aki a város legnagyobb befogadóképességű, könnyűzenei koncertek lebonyolítására alkalmas termének "birtokában"szinte minden zenei stílusirányzat képviselőjét szerepeltette Szegeden.

Évek hosszú során keresztül tudtuk,hogy ha május és Szeged, akkor Májulás Fesztivál... Tulajdonképpen nem tudom, hogy a 2000-ik évben miért nem jöhetett létre ez a multikulturalitás jegyében zajló öt nap, de a korábbi három fesztivál állandó résztvevőjeként (munkatársaként) nem volt nehéz rájönnöm arra, hogy a rendezvény szervezője, a Kékfa Egyesület, és annak vezetője, Róth "Pici"Ilona olyan ember, akinek mindennél fontosabb a minél sokszínűbb program, a színház,a tánc, a zene, a kiállítások tömkelege. S mindez olyan színvonalon és lelkesedéssel, amely bárki elé példaként állítható... Bár a fesztivál nem elsősorban a bluesról szól(t),a stílus mindig szerves részét képezte a programoknak: említhetném akár szegedi zenészekből alakított "Blues Brothers Band"-et, akár az évente megrendezésre kerülő záróprogramot, a Ramling Blues Trió és vendégei "blues happening"-jét a jazz Kocsmában, amely rendszeresen hajnalig tartó frenetikus blues-bulikba torkollott.

Úgy gondolom, dióhéjban talán bemutattam kis városunk "blúzsztoriját", bár úgy hiszem, sok füstös éjszakát végig lehetne erről beszélgetni.

Remélem, a későbbiekben a most kimaradt események-nevek-történetek is előkerülnek majd, és megoszthatom más "bluesman"-ekkel is...

Balogh Tibor

2000. szeptember 22.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster