Faktor Blues Band

A zenekar vezetője, Egér (Béni István) ugyanolyan megszállott bluesban, mint én... Igaz, hogy jómagam az akusztikus oldal iránt vagyok elkötelezett, míg Egér éppen az ellenkező szekció rabja...

Megismerkedésünk (és kapcsolatom kezdete a zenekarral) szintén a rám jellemző furcsa, vagy néhol nevetséges módon zajlott.

Vagy négy évvel ezelőtt egy barátommal megittunk vagy negyven fröccsöt, és elhatároztuk, hogy elmegyünk Szeged egyik impozáns (hehe) szórakozóhelyére lányokra kaffantani. Eme ominózus műintézmény a Reghős Bendegúz Szabadidőközpont volt, a fellépő zenekar pedig a Faktor Blues Band.

Kellemesen vissza voltam vonulva magamba (köszönhetően a rengeteg savanyú fröccsnek), amikor a barátom bemutatott a zenekarnak, akiket valami homályos sztori révén ismert /nyilván némi felesek és sörök által gyorsan elért tudattágulásos buliról lehetett szó/. Arra emlékszem, hogy rajtunk kívül (ez a hely sajátossága) senki nem volt, és hogy egyszer csak ott ugrálok a zenekar előtt, üvöltve a Tobacco Road-ot...

De félre a múltat ! Egér barátunk bandája 1990-ben tűnt fel, mint magyar nyelvű, szövegcentrikus, rock-bluesos zenét játszó zenekar.

Ez egyébként tényleg így van! A kezdetektől csak magyar nyelvű anyagot hallhatunk tőlük,és a számok szövegeit zömében Horváth Attila basszusgitáros jegyzi.

Rendszeres vendégei voltak a Paksi Blues-jazz-Rock és Gasztronómiai Fesztiválnak, EFOTT-oknak, a Sziget-nek, és más budapesti fesztiváloknak.

A zenéjükről indenképpen elmondható, hogy blues, méghozzá ízig-vérig szittya magyar blues, Földes Hobo apánk után szabadon.

Zenei képzettségük igen magas, élvezhető, ha úgy tetszik, táncolható muzsikájuk mély érzelmeket és tradicionális blues-érzéseket takarnak.

1998-ban jelent meg - magánkiadásban - az "Öregedő blues"című CD-jük, amely 11 igen kellemes zenét tartalmaz, segédzenészek közreműködésével. Kár, hogy kereskedelmi forgalomban nem kapható.

Az utóbbi másfél évben egyáltalán nem hallottam a Faktor Blues Band-ról, fellépéseikről sincs hír. Nagy kár, mert a magyar blues egyik színfoltja vész el a Faktor eltűnésével.

És végül néhány sor Egér egyik szövegéből, amelyik megtetszett nekem: Faktor Blues
Nem hazudok, elmúltam húsz.
Nekem már nem új a blues.
Elmondott már mindent talán mit el lehet.
Ez a város röhög rajtam.
Azt várja, hogy abba hagyjam.
Hisz hazájában próféta senki sem lehet.
Nem hiszem, hogy csak az a cél,
hogy mindig olvadjon az acél,
de addig kell a vasat ütni amíg csak lehet.
Csavargó gondolat,
eszét vesztett szép szavak.
Az értelem lassan elveszíti a rangját.
Refr.: Mégis, mégis, mégis
nyomom tovább.
A férfinak az a fő,
hogy forrón ölelje a nő,
hogy pénze mire kell, az senkit sem érdekel.
Nem tudom, hogy bírom-e még.
Nekem is menni kéne rég.
De visszatart a végy és messze űz az ész.
Refr.: Mégis..."

Balogh Tibor
bluesman@fbi.hu

2000. szeptember 16.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster