Mits Gergő - aki 23 évesen lett igazgató

Mits Gergő

Lassan egy éve működik Székesfehérváron a Dr. Lauschmann Gyula Jazz Szakközépiskola, melynek alapítója Mits Gergő (basszusgitár). Az iskola nevét egy székesfehérvári polgárról kapta, aki önzetlenül, minden pénzét, az életét a művészeteknek, a zenének szentelte. A három éves, felsőfokú szakképesítést adó iskolában elsősorban jazz és könnyű-zenei oktatás folyik. A tanári kar fiatal, ambíciózus, profi zenészekből áll. Hat tantárgy oktatása indult ősztől, melynek oktatói: Mohai Tamás (gitár), Szendőfi Péter (dob), Pély Barnabás (ének), Mits Gergő (basszusgitár), Hámori János (trombita), Muck Ferenc (szaxofon). Az iskola működéséről, céljairól kérdeztem az igazgatót, Mits Gergőt.

- Az iskola koncepciója hasonlít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Budapesti Tanárképző Intézetének Jazz Tanszékééhez?

Annyiban hasonlít, hogy ugyanúgy két fordulóból áll a felvételi, mint ott. Az egyik az elméleti tudásra épül, a másik a gyakorlatira. Viszont nem annyira komoly és nehéz a felvételi, mint a Tanszéken. Egyszerűbb, mint a budapesti tanszék.

- Miért éppen Székesfehérváron alapítottad az iskolát?

Az én ötletem volt, mivel én Fehérváron élek. Másrészt nagy volt az érdeklődés, sok zenésszel beszélgettem az ügyben, hogy szükség lenne egy olyan iskolára, mely a könnyű zenén belül több műfajjal foglalkozik és különválasztja azokat. Hozzá kell tenni, hogy Fehérváron amúgy is nagy az érdeklődés a zene iránt. Sok zenekar, sok zenész él itt. Nem beszélve a hatvanas-hetvenes évekből származó jazz-fesztiválok hagyományairól (Videoton Jazz Fesztivál), ahol sok világsztár lépett fel. Visszatérve a stílusokra, a tanári kar minden tagja megfordult már sok formációban, szinte minden stíluson belül profik egytől-egyig. Szeretnénk, ha növendékeink minden zenei műfajon belül otthon lennének.

Mits Gergő
- Információim szerint az iskolából lassan főiskola lesz.

Biztos, hogy ebből a suliból nem lesz főiskola. Nem is szeretnénk, hogy az legyen. Fehérváron működik már alapfokú jazz-oktatás, működik a mi iskolánk, és nem elképzelhetetlen, hogy lesz egy főikola is. Kész a tanterve egy olyan iskolának is, ahol középfokú zenei képzés folyna a közismereti tantárgyak mellett. Tehát érettségi bizonyítványt nyújtó zenei képzést is terveztünk már. Ami nekem és sokaknak szívfájdalma, hogy nincsenek kis klubok Fehérváron. A jazzkoncerteket maximum a Művelődési Házban lehet megszervezni.

- Mik a fontosabb események az iskola életében?

Május 24-25-én lesznek a felvételi vizsgák, reggeltől késő délutánig. Ezen kívül június 8-án lesz még nagy esemény, amikor a növendékek - a szülők, tanárok, vendégek jelenlétében - mutatják be különböző formációkban a tudásukat.

- A hírek szerint vannak zenekarok, akik az iskolában alakultak és különböző versenyeken - nagy sikereket aratva - vesznek részt.

Így van. Sőt, különböző klubokban is játszanak. Sok bulit szervezünk nekik, ezért aktív részesei a város és a környék kultúrális életének. Bármilyen rendezvény van, ők ott vannak.Eljutottunk arra a szintre, hogy nem mi keresünk fellépési lehetőségeket, hanem minket keresnek meg a különböző rendezvények szervezői.

- Ezek szerint Te menedzseled ezeket a zenekarokat?

Igen. Még nem alakult ki pontosan az iskola vezetése - anyagi okok miatt - így én vállaltam fel ezt a szerpet.

- Az iskolát ki működteti?

Jelenleg a Művészetért Közalapítvány tartja fennt és én vagyok az igazgatója.

- Pár éve még senki sem gondolta volna, hogy egy vidéki zenész, zenekar érvényesülhet a sok fővárosi sztár mellett. Most pedig egyre többször lehet arról hallani, hogy a vidéki zenekarok, zenészek - anélkül, hogy Budapestre költöznének - sikert-sikerre halmoznak.

Mits Gergő
Budapesten folyik a legszínvonalasabb felsőfokú zenei képzés az országban. Sok vidéki - sőt túlnyomórészt vidéki - növendék jár az intézménybe. Bizonyára sokan vannak úgy, mint Én, hogy azt a tudást, amit Budapesten szereztem hazaviszem és vidéken adom tovább. Bizonyára mások is hasonlóképpen gondolkodnak és ezért is lehetséges, hogy fejlődik az ország zenei ízlése, és természetesen fejlődnek a vidéki zenészek, zenekarok.

- Jelenleg milyen zenekarokban játszol?

Cserháti Zsuzsa zenekarában rendszeresen fellépek. Ezen kívül kísérem Szentpéteri Csilla művésznőt, és a Fekete vonat fellépésein is közreműködök. Egy triót alapítottunk Szendőfi Petivel (Free Mind), és most áll össze egy bombasztikus zenekar, melynek tagjai Borlai Gergő, Nagy János, Lukács Péter.

- Roy és Ádám zenekarában is szerepeltél. Már nem zenélsz velük?

Nem. Kirúgtak. Öszzerúgtuk a port a menedzserrel. Sajnálom, mert nagyon szerettem azt a zenekart. Különben Ádámékkal azóta is tartjuk a kapcsolatot, szóval velük jó a viszony.

- Sok zenekarban játszol, és csinálod az iskolát. Marad időd a magánéletre?

Sajnos, nincs magánéletem.De ezt másképpen nem lehet csinálni. Vagy csinálja az ember, vagy nem. Egyedül a vasárnap az, ami csak az enyémaz életemben. Vasárnap a telefonomat sem kapcsolom be.

2001. május 18.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster