ESP Group - Harmadik lemez

Az ESP Group harmadik albumának élő lemezbemutató koncertje 2001. május
4-én és május 5-én, 20.00 órakor lesz a Thália Színházban.

Az ESP Group:
Gőz László - harsona
Erdélyi Péter - billentyűs hangszerek, zeneszerző
Studniczky "Zsatyi" László - basszusgitár
Gyenge Lajos - dob

Helyszín: Thália Színház - Budapest, VI., Nagymező u. 22-24. Tel.: 331-0500

ESP GROUP: A zenekar 1994-ben alakult Erdélyi Péter - zeneszerző, billentyus hangszerek - és Gőz László - harsona - vezetésével. Második lemezüket Colours címmel 1999 nyarán készítették el, quartett formációban. A harmadik album, pedig 2001. májusában jelenik meg.

" A legnagyobb kihívást az jelentette számunkra, hogy napjaink jazz-zenéje
és a közönség által várt modern jazz hangzás nem kedvez a harsona
adottságainak. Próbáltunk olyan utat találni, amelyben a harsona
szólószerephez jut, de ezt nem technikai bravúrokkal, hanem hangszínének
változatosságával - meleg és rideg tónusaival - éri el. Az "eszköz" adott
de a zene ezen felül kell emelkedjen." (Gőz László)

Az új lemezről és lemezbemutató koncertről kérdeztem Studniczky Lászlót, "Zsatyit".

- Hol készítettétek a lemezt és mennyi idő alatt sikerült rögzíteni?

Budaörsön, a Roxound hangstúdióban rögzítettük a lemezt, Lázár Péter segítségével. Nagyjából egyszerre játszottunk fel mindent. Érdekesség, hogy a harsona öt sávon szólal meg, különböző effektek segítségével modernebbé varázsoltuk a hangzást. Annyiban tér el ez a lemez az előzőtől ( Colours ), hogy nem használtunk semmilyen sampler-t, sequencer-t. Mielőtt bevonultunk a stúdióba, négy napon át folyamatosan próbáltunk, írtuk, szépítgettük a dalokat. Sokat dolgoztunk. Nem konkrétan a stúdióra gondolok - hiszen itt csak két hetet töltöttünk -, hanem arra, hogy sokat foglalkoztunk a számokkal.

- Kinél és mikor jelenik meg a lemez?

A BMC adja ki a lemezt. Várhatóan május elején, a lemezbemutató koncert után már meg lehet vásárolni a nagyobb hanglemez boltokban.

- Változott a zene az eddig megjelent kiadványaitokhoz képest?

Az alapvető változás, hogy nincsenek gépek. Nem használtunk az effekteken kívül semmilyen elektronikus "kütyüt" ( sequencer, stb . ). Az előző album sokkal kötöttebb volt - éppen a sequencernek köszönhetően. Ez a lemez kötetlenebb. Érdekes színfoltja a lemezanyagnak, hogy a harmoniser-nek köszönhetően öt sávon szól a harsona, valamint a basszusgitár is erősítő nélkül, a természetes hangján szólal meg. Ami új, hogy nem csak fretless hangszeren játszom, hanem elővettem a hathúros basszusgitáromat is. Véleményünk szerint ez lett az eddigi legjobb lemezünk.

- Miért a Thália Színházban mutatjátok be a lemezeteket?

Szerintünk egy színházban megfelelő körülményeket lehet biztosítani ilyen és ehhez hasonló lemezek bemutatására. Nekünk sem mindegy milyenek a fények, a hangostás és - véleményünk szerint - a közönségünk sem szeretne egy füstös kocsmában, italozás mellet háttérzeneként hallgatni minket !!! Akit a rendezvény érdekel, az nem azért jön, hogy jól leigya magát, a héttérben meg szóljon valami. Ők a muzsika miatt jönnek el. Különben ezeket a feltételeket támogatónk nélkül ( ALCATEL ) nem tudtuk volna biztosítani.

- Klubokban is játszotok a megjelenés után?

Természetesen, de ezek a klubozások sem sörözőkben fognak zajlani. Szerintem havonta két-három alkalommal hallhat minket a közönség. Turnét nem szerveztünk. Szeretnénk eljutni mindenkihez, így a vidéki nagyvárosokban is szervezünk koncerteket. Koncertdátumokról a netezők a BMC honlapján olvashatnak.


Kapcsolódó linkek:

http://www.bmcrecords.hu

2001. május 10.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster