Harponic Movements

Hungarian Harmonia Players Of The Anthology

Ez az antológia egy apró, de nagyszerű hangszer hazai művészeinek egy-egy alkotását tartalmazza. Az ötlet a Blues Patika Közhasznú Alapítvány és a Crossroads Records közös „terméke”, és ugyanúgy, mint az album; kiemelkedően különleges ötlet volt.

Talán kevés ember van tudatában annak, hogy a számtalan más hangszer mellett a szájharmonikának is van jó néhány, tudását illetőleg világszínvonalú teljesítményt nyújtó művésze Magyarországon.

Harmonika rogyásig

Az album 1999-ben látta meg a napvilágot, és a szerkezetét történeti (vagy talán korrektebb megfogalmazással élve történelmi) szempontból két fontosabb részre oszthatjuk.

A retrospektív lista elején Pősz József 1941-es (!) Szláv Rapszódia című remekműve áll, talán az egyik legérdekesebb felvétele a lemeznek. A kromatikus szájharmonikán előadott darab (azon kívül, hogy igazi, szenzációszámba menő kuriózum) technikailag modern lüktetésű, a szláv motívumok variálására épülő lendületes muzsika.

Az ABC-Trió, akik az 1971-es HOHNER szájharmonika-világbajnokságon második helyezést értek el (Farkas Sándor, Martinek Árpád, Reinhard István) egy otthoni felvétele, a Monti Csárdás a következő remek darab, szokatlan, de teljesen helyénvaló feldolgozás.

A Szoboszlay Harmonica Five és a Barabás Trió (ők voltak az első profi harmonikás-zenekar, a ’40-es évektől cirkuszi műsorokban és esztrádműsorokban léptek föl) muzsikái szintén elismerésre méltóak, önmagában a szándék is nagyszerű, hogy ilyen elfeledett, de tehetséges zenészeket is megismerhesse a nagyközönség.

A nyolcvanas évek közepén kibontakozó magyarországi „bluesmozgalom” (blues kocsmák, klubok, koncertek) a műfaj propagálása mellett a hangszeres megfelelésnek is jót tett, és a szájharmonika is végre megfelelő teret kapott.

Bacsek István után, aki a legendás John Mayall-feldolgozással, a Room To Move-val szerepel a lemezen, két olyan név, két olyan ember lett ismert és népszerű Magyarországon, akik nyomdokain aztán egy egész nemzedék indult el a blues nagy országútján, és közülük számtalan népszerű és nagyon tehetséges muzsikus került ki.

A két név Szabó Tamás és Ferenczy Gyuri, akik több, mint tíz éve a magyar blues meghatározó alakjai. Tamás a Palermo Boogie Gang tagja volt, mely zenekar az egyik legfontosabb pont volt a honi blues életben, igen sok zenekar az ők példájuk után kezdett el ilyen muzsikát játszani.

Ferenczy Gyuri hihetetlenül energikus orgánumával, ironikus és eredeti szövegvilágával, hihetetlenül technikás játékával roppant népszerűségnek örvend mind a fiatalabb, mind az öregebb „klublátogatók” körében.

Mindkettőjük a mostani zenekarának egy felvételével szerepel, a számok magukért beszélnek, bár az biztos, hogy aki egyszer meghallgatja Tamás és a Spo-Dee-O-Dee felvételét (Breakfast Coffee), az nem felejti el többet. Igazi finom blues, hangulati és szenvedélyektől sem mentes váltásokkal.

A Dr. Valter & The Lawbreakers felvétele szintén világszínvonalú (Trap), bár ezt tőlük már megszokhattuk. A gitár-harmonika-tuba közös megszólalása mindig elvarázsol, és roppant szórakoztató dolog, ahogyan a régi, század eleji bluesok ilyen köntösbe bújtatva szólalnak meg.

A Blues Fools és a Deep Fried a legújabb generációs bluesband-ok közé tartozik, a nagyvárosi (Chicago) blues és a boogie-woogie nagyszerű magyar adoptációját valósítják meg igazán minőségi darabokat prezentálván.

A békéscsabai Blues Fools a tőlük megszokott energiával és „döggel” muzsikál, Horváth „Jack” László gitárja (pedig elsősorban nem róla szól a zene) szinte harap, Takáts Tamás és az ő „Szutykos Blúzbend”-je egy Robert Johnson-klasszikussal, a Dust My Broom-al képviselteti magát, amelyben Engler Ferenc fúj egy nagyszerű szólót.

Ez a lemez több év komoly tervezgetése után született meg, és dicséretes kezdeményezést valósít meg. Eltekintve egy-két bosszantóan szembetűnő hibától (angol nyelvű borító, de magyar szórenddel szerepeltetett nevek, követhetetlen szerkesztési koncepció) maga a zene hibátlan, korhű és nagyon jó. Kissé vájtfülű muzsikabolondok nem hagyhatják ki, ennek ott kell lennie a polcon B. B. King, Chris Rea, Sugar Blue CD-k és a Robert Johnson gyűjtemény mellett.

Harponic Movements

Hungarian Harmonica Players Of The Anthology

Kiadja a Crossroads Records.

A lemezen szereplő számok és előadóik:

Deep Fried: Harp Boogie-Woogie

Dr. Valter & The Lawbreakers: Trap

Blues Fools: Study Of The Blues

Ferenczy György és a Herfli Davidson: Doom-Doom golyó

Roots: Trouble In Mind

Spo-Dee-O-Dee: Breakfast Coffee

Wee Dot: Off Spring

Pawn Shop: Full Lovin’ Man

Bacsek István: Room To Move

Blues Bell: Ha én lennék a nap

Takáts Tamás Dirty Blues Band: Dust My Broom

Rádióinterjú: Antal Imre beszélget Bajor Nagy Ernővel, Sárközi Róberttel és Szilágyi Dezsővel

Barabás Trió: The Three Baraba’s

The Szoboszlay Harmonica Five: The Happy Harmonetta Player

ABC Trió: Monti Csárdás

Pősz József: Szláv Rapszódia

Balogh Tibor

2001. augusztus 15.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster