Ez is a miénk

Bohém Ragtime Jazzband Best Of 1. – 2.

A jazz (itt gyűjtő, ill. szintetizáló jelleggel értendő) egy olyan zenei forma, amelyre azt szokták mondani, hogy csak egy bizonyos kor fölött lehet megérteni és befogadni. Ebben egyébként van valami, mert annak a varrónő képzésben résztvevő 15 éves lánynak, aki él-hal Krisz Rudiért, és Balázs Pali összenyálazott fotója van a párnája alatt, hiába magyaráznám, hogy ki az a Joe Murányi, vagy George Kelly, és hogy ez a muzsika időtlen, kortalan és túllép a kicsinyes, szirupos, a XXI. század elején szinte meghatározóvá váló zenei kultúrmocsok szintjén.

Az 1985-ben alakult Bohém Ragtime Jazzband tagjai fiatal, nagyrészt profi klasszikus zenészek. Kezdetben fő profiljuk a ragtime volt, de ma már a New Orleans jazztől a spirituálén és a dixielanden át a swingig minden tradicionális stílusban otthon vannak.

Ez abszolút érződik azon a tulajdonképpeni duplalemezen, amely nem igazi kettős gyűjtemény, mert az egyes számmal jelölt fog át hat évet, ahol olyan nevek (vagy inkább barátok) szerepelnek, mint Joe Murányi, vagy George Kelly, ezzel szemben a második lemezen nincsenek illusztris sztárok, az egyszerűen a tizenötödik évébe lépett zenekar „from ragtime to ragtime” gyűjteménye.

Az első album, mindazonáltal, hogy sztároktól hangos, bemutatja a Bohém Ragtime Jazzband különleges képességeit. Úgy szólal meg a ragtime, a tradiconális (Duke Ellington és a korai Charlie Parker által „megalkotott”) jazz, hogy egyszerűen nincs benne hiba. Egymás után váltakoznak a Louis Armstrong, Benny Goodman, Duke Ellington és más szerzők darabjai, ami azért okoz nagy-nagy nehézséget, mert ezen muzsikusok mindegyike egy külön világ. A Bohém Ragtime Jazzband nem ún. utánjátszó zenekar, igen sajátos szájízzel adoptálják, gyúrják át a néhol rémisztően nyersnek ható darabokat, és kellemesen elömlő, roppant szórakoztató szvinggé, ragtime-á változtaják őket.

Kiemelendő Ittzés Tamás szerepe az együttesben, hiszen azon kívül, hogy ő tartja a kezében az egészet (és mellesleg a Kecskeméti Bohém Ragtime & Jazzfesztivál egyik kulcsembere) rézfúvós hangszereken (pl. pozanon) szerepel világszínvonalon. Ehhez mondjuk oda lehet tenni, hogy késő tavasszal, az Egyesült Államokbeli Scott Joplin Alapítvány által kiírt ragtime-zeneszerzői díjat ő nyerte meg, ami azért nem ugyanaz, mint amikor Krisz Rudit az év legjobb énekesévé választják… (a klasszikus zenében, a ragtimeban és a jazzben egyaránt otthonosan mozgó kitűnő muzsikus már régóta rendszeresen koncertezik az USA-ban).

Ebben a műfajban azon előadók, de még inkább együttesek száma, akiket a szélesebb (a jazztörténetet, vagy átfogóbban a műfaji jellegzetességeket nem ismerő) közönség is örömmel hallgat, igen alacsony, talán egy kézen meg lehetne számolni, hogy hányat ismerhetünk Magyarországon.

Ezek közül a Bohém Ragtime Jazzband a magas szakmai színvonal mellett talán a legszórakoztatóbb, és a nem “vájtfülű” hallgatók számára is élvezetes, táncolható programot nyújt. Érdemes keresni a fellépéseiket, és megvásárolni a felvételeiket – már csak azért is, mert a magyar zene (műfaji irányultságtól függetlenül) közös ügyünk. Nem szabad sem száműznünk, sem kiszorítanunk, ez ugyanúgy a miénk, mint a magyar ugar, vagy a Nemzeti Múzeum, vagy Orbán Viktor. Csak persze nem ugyanaz….


Bohém Ragtime Jazzband

Best Of vol. 1 (with American acces) 1992 - 1998

When It’s Sleepy Time Down South

Wont You Come Home Bill Bailey

Someday Sweetheart

Some Of These Days

Memories Of You

Mary Lou

I’m Confessin’

Stompin’ At The Savoy

Gee Baby, Ain’t I Good To You

That’s A Plenty

Jazz Me Blues

Honey Suckle Rose

Cornet Chop Suey

Don’t Get Around Much Anymore


Best Of vol. 2

1992 – 1997

The Cascades

Tosca Rag

Knock-Out Drops

Ragtime Violin!

Grotesk Rag

Skeeper Rag

My Gal Is A High-Born Lady

Der Synkopegeiger

Ragtime Medley

Gyere Josephin!

Florida Rag

Bent a szívem mélyén

That Mysterious Rag

Pitter-Patter Rag

Rhapsody Rag

Meine Molly

Nervous Rag

The Ragtime Dance

I’m Always Chasing Rainbows

Log Cabin Blues


A lemezek kaphatóak Magyarországon.

Elérhetőség: bohem@mail.datanet.hu

Balogh Tibor


Fülelő:

Mary Lou  
Jazz Me Blues  
The Cascades  
Gyere Josephin!  
Log Cabin Blues  

2001. szeptember 10.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster