Everyday I Have The Blues

Hosszú évek után újra Palermo Boogie Gang koncert

Ezen pamflet írója sokak szerint nem normális. Sőt, vannak olyanok, akik nem átallják teljesen hülyének nevezni.

Valamikor a '90-es évek közepén történt az első ilyen kirívó eset. Ültem egy vidéki kisváros középiskolai kollégiumának a folyosóján, mint büszke gimnáziumi tanuló, és a folyosó őre.

Ügyeletes voltam.

Az üres és hallgatag órák rémisztő magányát messzire űzvén egy borító nélküli kazettát hallgattam, rajta egy csomó furcsa zene. Csak annyi szerepelt a szalag tokján, hogy 'Palermo Boogie Gang - Red Hot Blues'. Az egyik nevelőtanárom nyomta a kezembe, hogy másoljam át valamelyik ismerősének.

Nem tudtam, hogy milyen muzsika ez, és kik zenélnek a felvételen. Nem tudtam, hogy "fekete zene", és azt sem tudtam, miért tetszik ez nekem. Csak annyit éreztem, hogy átáramlik rajtam a muzsika, és olyan érzéseket, gondolatokat sugárzik felém, amelyek mindennél többet érnek, és soha ne érzett örömöt okoznak.

A kazetta a Palermo Boogie Gang első stúdióalbuma volt, hülyének pedig a szünetben a folyosóra szabaduló szakmunkás hallgatók (műbőr, szegecsekkel kivert dzsekiben, babos kendőben, a magyar honvédségtől leselejtezett bakancsban, Auróra pólóban) "kiosztottak", hogy "mi ez a sz..r, bazzeg, Pokolgépet hallgassál, te p..cs.".

Igaz, hogy már akkoriban is sejtettem, hogy a minőségi blues élvezetéhez az átlagnál magasabb fokú szocializáltság kell, de ez az affér mindenesetre kiborított.

Az évek, mint a fáradt sóhaj a szoba magányában, elszálltak, és a harmadik évezred kezdetén a Palermo Boogie Gang (és a menedzsment) meglepte a vájtfülű blues rajongókat.

Június 8-9-én este a New Orleans Music Club-ban (a zene új belvárosa Budapesten) lépett föl a kvartett a régi és új darabokkal.

Palermo a New Orleans színpadán
A 21.00 órára meghirdetett buli - a nálunk megszokott mentalitással élve - fél tízkor kezdődött el.

A volt menedzser, Podlovics Péter rövid bemutatása után az öt zenész sorban lépett a fényszórók kereszttüzébe: Mezőfi István a dobokhoz ült le, Kepes András a basszusgitárt akasztotta a nyakába, Bacsa Gyula a zongora mögött foglalt helyet, Fekete Jenő piros Stratocaster-ével a nyakában az énekmikrofon mögé állt, legvégül pedig Szabó Tamás lépett a színpadra szájharmonikáival a kezében.

Everyday I Have The Blues.

Elkezdődött. Talán kissé erőtlen. Talán kissé szokatlan. Megfáradt és enervált. Jenő gitárjátéka és éneke olyan, mint amikor a melós az egész napi munka után jutalomként megkapja az egy láda Kőbányait, és három üveg után egyik pillanatról a másikra rábólint az asztalra, és nincs tovább. Legalább az első blokk közepéig tartott ez a feltűnő, megkopott hangulat a színpadon.

Aztán jöttek sorban a Red Hot Blues, a Bottle Up And Go, az Anniversary lemezekről kiragadott darabok, lassú bluesok, boogie-woogie-k, egy kis zydeco, mindez modernebb felfogásban, mint eddig bármikor.

Meglepően ötletes variációt játszottak a Mojo Boogie című témára, amelyhez hasonlót legutoljára Sonny Landreth-nél hallottam. Ez az ötletesség egyébként minden régi Palermo-darab interpretációjára igaz, amely szerepelt a repertoáron, látszik (hallatszik), hogy a gyakorlás alatt volt még egy-két jó ötlet is.

Egyik lábamról a másikra álltam a New Orleans színpadával szemben, hallgattam a zenét, régmúlt idők igéző emlékeit sirattam csöndben, és szépen lassan a feje tetejére állt a világ bennem.

Jenő a piros Fender-rel
Ami leginkább megfogott, az egy csodaszép, akusztikus jellegű feldolgozás, a Special Rider volt.

Ennek a darabnak egy - elektromos gitáron játszott szólóval készült - változata szerepel a Red Hot Blues albumon is. Fekete Jenő slide-gitárja egyébként is úgy szól, hogy arra nem lehet nem figyelni, de ebben számban csak álltam lehunyt szemmel, és átlebegtem a tomboló tömeg fölött (amelynek összetétele érdekesen alakult: bizarr arcok váltakoztak régi, kitaposott cipős, bársonynadrágos Palermo-rajongókkal), és nem gondoltam arra, hogy a magyar zenei ízlés lassan nem lesz több, mint a fogyasztói társadalom torkán lenyomott kommersz és igénytelen produkciók tömkelege.

Aki nem volt ott jún. 8-9-én, pénteken-szombaton este, az valami olyasmit hagyott ki, amilyen könnyen lehet, soha nem lesz több. A Palermo Boogie Gang a fáradtságtól, a szokatlan helyzettől függetlenül fantasztikus koncertet adott, és a közönség megkapta azt, amiért 2000 forintot fizetett: minőségi zene, nagyszerű hangulat, és blues, blues, blues.

Balogh Tibor

2001. június 28.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster