Yellowjackets - Club Nocturne

A Yellowjackets a külföldi jazzélet egyik legkiemelkedőbb fúziós együttesének nevezhető. Kiváló, egyenként is elismert, nagy zenei múlttal rendelkező zenészekből áll. Russel Ferrante ( billentyűs hangszerek ), Jimmy Haslip ( basszusgitár ), William Kennedy ( dobok ), Bob Mintzer ( szaxofon ) játszanak a négy évvel ezelőtt megjelent Club Nocturne című lemezen. Azért választottam ezt a lemezt a héten, mert mikor megjelent - a Warner gondozásában - nem illették éppen kellő szavakkal.

Számomra a Yellowjackets a west coast egyik vezető, könnyed, emészthető kategóriájába sorolható, fúziós, crossover bandájaként rögzült. Amellett, hogy mindig érdekelt ez a stílus - mindenféle elfogultság nélkül - figyeltem fel arra, hogy a zenéjükben az alap groove-okkal ellentétben izgalmas bop mainstream-témák fedezhetők fel.

A zenekar történelmét kutatva megtudtam, hogy a jelentős elmozdulás a mainstream felé a személyek cserélődésének, különösen Bob Mintzer csatlakozásának (1990) köszönhető.

Az első szám ( Spirit In The West ) közben arra gondoltam, hogy nem biztos, hogy a zenekar felül tudja múlni ezt a számot a következő kilenc szerzemény valamelyikével. Jellemző a lemezre, hogy Russel Ferrante - ismerős a neve a Rubben Ford formációból is - sok effekttel dolgozott a lemez felvételekor és rengeteg - kísérethez tökéletesen megfelelő - szintetizátor-szőnyeget használt, mi fölött Bob Mintzer szoprán sound-ja és frazírozása csodálatra méltó. Visszatérve Russel-re; az Ő nevét fémjelzi a lemez tíz darabja közül hét szerzemény írása, tehát a zenekarban nem csak hangszeresként működik, hanem mint zeneszerző is.

Közben gondolataim cáfolására - ahogy hallgatom a CD-t - az anyag egyre meggyőzőbb. Bob Mintzer egyre jobban sziporkázik hol tenoron, hol szopránon. Ropogós soundok, elegáns frazír- és motívumözön, kitűnő arányérzékkel megtördelve. Ez jellemzi az egész albumot. William Kennedy tempója, muzikalítása a mai dobjáték csúcsait ostromolja, anélkül, hogy öncélúan virtuózkodna.

Elfogultság nélkül kellene írnom egyik legnagyobb példaképemről, Jimmy Haslip-ről. Mivel róla nem tudnék a túláradó jóságon kívül semmit írni, ezért csak annyit mondok, hogy egyszerűen fantasztikus.

A lemez egyik legkiemelkedőbb dala az Up From New Orleans, melyben az énekes Kurt Elling - aki a legnagyobb férfibop énekes hagyománynak (Jefferson, Hendrics, Mark Murphy, Jerreau) egyéni hangú és karakterű folytatója - adja kiemelkedő, muzikális hangját. A legjobban mégis a The Evening News fogott meg, mely egy nagyon eltalált, finomkodó dob groove-val nyit, és a basszusgitár sem csak kísérő szerepet tölt be a dalban, hanem az improvizációk mellett rengeteg uniszólóban is részt vesz.

10 pont

Temesi Bertalan

2001. június 1.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster