A Blues Bolondjai

The Blues Clan
A zenekart 1995-ben alapította Békéscsabán Pribojszky Mátyás. A fiatal muzsikus a magyarországi blues élet közismert és kedvelt zenésze, az ország egyik legismertebb szájharmonikása. Zenekara alapításánál korábbi zenekarokból ismert zenész barátját és blues-mentorát, Horváth "Jack" Lászlót kérte fel a Blues Fools gitárosának.

A Köles Márk (dob) és Gyebrovszky András nevével fémjelzett ritmusszekcióval kiegészülve 1996 óta működik megszakítás nélkül a jelenlegi formáció.

A zenekar ismertségét nagyban segítette, hogy a frontember, Mátyás szakmai karrierje gyorsan fejlődött:

  • 1997-ben (23 évesen) Trossingen (Németország), a World Harmonica Festival-on a neves előadókból álló zsűri (Keith Dunn, Steve Baker) "excellent" minősítéssel díjazta a produkcióját
  • jelenleg is tagja számos szájharmonika szövetségnek (SPAH, NHL, IHO).

Ennek fényében nem meglepő, hogy az 1998-ban a boltokba került "Fools in the blues" című nagylemezen a szájharmonika domináns szerepet kapott.

Az album kategóriája leginkább a West-Coast Jump blues irányába apellál, bár jól hallhatóan a '90-es évek modernebb felfogású Chicago blues vonalát követi, sok boogie-woogie és funky elemmel ötvözve.

A lemez fogadtatása nem csak itthon, hanem nemzetközi platformokon is fölülmúlta a várakozásokat, és olyan neves szaklapok, mint a Blues Acces (USA), Blues News (Németország) vagy a Harmonica World (Egyesült Királyság) jelentettek meg szakmailag igen komoly véleményeket, recenziókat. A megjelent cikkek és publikációk amellett, hogy elismerően szóltak a muzsikáról, hitetelenül konstatálták, hogy a Blues Fools magyar zenekar.

Blues Fools
Érdemes figyelni arra a nem elhanyagolható tényre, hogy a zenekar tagjai nyitottak más zenei műfajok felé (jazz, funky, vagy akár pop), nem feltétlenül csak bluest játszanak.

Ennek bizonyítékaként Mátyás barátjával, a most frissen megjelent lemezen is közreműködő Gulyás Leventével 1999 karácsonyára elkészítette első szájharmonikás szólólemezét. A túlnyomórészt kromatikus szájharmonikán előadott karácsonyi dalokkal Mátyás ennek a gyönyörű hangszernek a zenei sokszínűségét kívánta bemutatni.

Márk Budapest egyik kedvelt szalonzenekara, a The Moonshiners dobosaként 2000-ben készített nagylemezén a '20-as, '30-as évek jazz fénykorának zenei világához nyúl vissza.

A turnék, jam-session-ök és az egyéb zenei formációkban való zenélés során formálódott ki az a zenei anyag, amely az új nagylemez, az "On the Move" felvételéig vezetett. Ezen az anyagon visszatükröződik a zenekar tagjainak sokszínű zenei képzettsége, nyitottsága más műfajok iránt. Ezért döntött a zenekar úgy, hogy vendégként meghívja billentyűs, ütős és fúvós barátait is.

Az On the Move izgalmas, lüktetően fiatalos, mindazonáltal tradícióiban híven követi a blues keserédes melankóliáit.

Balogh Tibor

2001. május 31.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster