John Mayall - Along For The Ride

John Mayall

A hatvanas évek elején számottevő változást regisztrálhattak a könnyedebb zenei formák ismerői a brit szigeten. Köszönhetően Elmore James-nek (aki elektromosította Robert Johnson dalait), és Big Bill Broonzy-nak, aki az első, tradicionális és folk bluest játszó előadóművész volt a kontinensen.

Ebben a zeneileg roppant új, de izgató környezetben kezdett el a zenével foglalkozni - komolyan - John Mayall.

A mára már legendás zenész pályafutása 1963-ban indult, rögtön egy világhírűvé váló zenekarral, amely a John Mayall's Bluesbreakers volt. Azon kívül, hogy a fehér blues megalapítói, többek között olyan muzsikusokat nevelt világhírű zenésszé és előadóvá, mint Eric Clapton, Peter Green, Coco Montoya, vagy Walter Trout.

De most nem arról van szó, hogy a rengeteg életrajzi ihletésű írások számát gyarapítsam, hanem más apropója van a dolognak.

John Mayall
Az 1999-ben kiadott Mayallapolis Blues után nagyon sokan vártuk, hogy mivel fog előrukkolni az "Öreg", a szájharmonika, a zongora, a gitár virtuóza, a blues főpapja, a fehér és a brit blues atyja.

Várakozásaink fölött teljesített, ugyanis nem hétköznapi meglepetéssel készült Mr. Mayall a bluesisták számára.

Az Eagle Records/BMG kiadásában, hivatalosan május 8-án (amely nap teljesen véletlenül Robert Johnson születésnapja) jelent meg az új stúdióalbum, mely az Along For The Ride címet kapta. A zenekar és/vagy előadó helyett pedig - és ez nagyon fontos - John Mayall & Friends felirat szerepel a borítón.

Ez pedig olyan apropó, amivel méltán meg fog lepni mindenkit John Mayall. Impozáns névsor mutatja be a közreműködő barátokat, muzsikusokat, és úgy hiszem, attől a névsortól a kevésbé vérmes rajongók hátán is feláll szőr.

A két régebbi Mayall-interpretációt is tartalmazó (So Many Roads és California) lemez közreműködői :

Gary Moore, Peter Green (egykori Bluesbreakers-gitáros), Mick Fleetwood, Mick Taylor (ex-Rolling Stone), Billy Gibbons (a méteres szakállú ZZ Top gitárnyűvő), Johnny Lang (a legfiatalabb amerikai bluesgitáros, B.B. King és Bill Clinton kedvence), Otish Rush, Steve Cropper (The Colonel - a Blues Brothers Band gitárosa), Chris Rea, Steve Miller, Andy Fairweather Low (Eric Clapton kísérőgitárosa már hosszú ideje), Dick Heckstall-Smith, Buddy Whittington (jelenlegi Bluesbreakers gitáros), Shannon Curfman, Red Holloway, Billy Preston (zseniális billentyűs, sokáig a Rolling Stones-t erősítette többek között), Tom Canning, Jeff Healey (a legendás vak gitáros, aki az ölébe fektetett Fender Stratocaster-en játszik), John McVie és Joe Yuele.

John Mayall
Úgy gondolom, hogy lehengerlően lenyűgöző névsor.

John Mayall Budapesten június 26-án lép föl a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán. A prominens zenész névsorból nyilván nagyon sokan nem lesznek itt, hiszen ennyi embert lehetetlen a világon körbeutaztatni, valamint számtalan más zenekarral történő elfoglaltságuk ezernyi helyre szólítja őket..

Ettől függetlenül azon az estén ne csináljanak más programot ! Legyenek ott a PECSA udvarán, és hallgassák azt az embert, aki meghatározta a világ blues életének jelentős szegmensét, a fehér bluest.

Mr. Mayall, keep bluesin' alive!

Balogh Tibor

2001. május 22.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster