The Dave Weckl Band - Rhythm Of The Soul

Dave Weckl

A Dave Weckl Band zenekarvezetője, dalszerzője és egyben hangszerelője - a zenekar nevében jelzett - Dave Weckl (dob), akit Chick Corea elektromos és akusztikus együtteseiben ismerhetett meg a jazzvilág. A fúziós zene vezető ütőhangszeresei között számon tartott dobos egykori St.Louis-i barátjával, Jay Oliver billentyűssel nemcsak a dalokat szerezte, hanem a felvételeket is vezette.

A Rhythm Of The Soul ( A lélek ritmusa ) a rhythm and blues, a funky és a New Orleans-i zenei stílusoknak állít emléket. A lemez egyik legkiemelkedőbb dala, a Designer Stubble a legendás R&B-dobos, Clyde Stubblefield ritmusképlete nyomán készült, a The Zone-ra Ringo Starr lábcintechnikája volt nagy hatással. A Rhythm Dance című szerzemény ihletője Steve Wonder volt, a Song For Claire pedig az 1993-ban elhunyt zongorista-producer Richard Tee-nek állít emléket.

Jellemző az albumra, hogy Weckl nem él vissza az adottságaival és nem a saját képességei mutogatására használja fel az alkalmat - igazi dobszólót nem is hallunk a lemezen -, hanem a zene jellegének meghatározásával juttatják érvényre az elképzeléseiket.

Weckl a zene ritmikai alapjait illetően természetesen meghatározó szerepet tölt be a hanganyagon, de improvizációs szinten nagyobb teret ad a szaxofonosoknak, gitárosoknak.

The Dave Weckl Band - Rhythm Of The Soul
Annak ellenére, hogy a lemezen napjaink vezető jazz- és fúziós muzsikusai játszanak, tisztán jazz-es megoldások alig fordulnak elő. Találkozunk viszont rockritmusokkal, heavy metalos gitárszólókkal, a szaxofonok hangzása pedig R&B, soul, jazz-rock fúzió hangzásvilágát idézi.

Gondosan megírt, a stúdiótechnika lehetőségeit maximálisan kihasználó, precízen kivitelezett, jó muzsikusok által megszólaltatott zenéről van szó, viszont említésre méltó az is, hogy a különböző zenei megoldások nem ismeretlenek a hallgató számára, mondhatni déja vu érzést keltenek.

Összegezve, ne várjon senki modern, új dalokat a lemeztől. Ennek a zenének viszonylag kevés közvetlen kapcsolata van a jazz zenével, inkább azok érdeklődésére tarthat számot, akik a popzenei stílusok hangszeres, improvizatív változataiban lelik öröküket.

10 pont

Temesi Bertalan

2001. május 21.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster