Fourplay - 4

Ez a lemez az ötödik album a Fourplay életében. Amerikában a zenekar albumai nagyon kelendőek, olyannyira, hogy az előző négy listavezető volt. Koncertjeikre minden jegy elkel, az amerikai rádióállomások pedig éjjel-nappal játszák számaikat. Egyszóval, a Fourplay sikerbanda.

Four Play
Az 1991-ben alakult kvartett 1998-ban módosított felállásán. Lee Ritenour helyét Larry Carlton vette át. A két gitáros zenei világa nagyon közel áll egymáshoz. Mindkettő köthető a jazz és a populáris zene fúzionálásához. Bob James szerteágazó érdeklődésű billentyűs - aki egyébként a zenekar producere - nemcsak a pop és a jazz, hanem a barokk zene is megihlette. Harvey Mason szintén jelen volt a jazzrock stílus születésénél. Nathan East sok világszerte híres formációban megfordult. Többek között Wayne Shorterrel, Phil Collinsszal, Eric Claptonnal munkálkodott. Tehát mind elkötelezettek a jazz, pop-rock műfajok felé. Természetesen nem csak ezek a motívumok kötik össze társulatukat. Ott van még az a bizonyított tény is, hogy vérbeli profik. Ez a CD első hangjától az utolsóig átüt. Hibátlanul, teljes összhangban, már-már egy gép precizitásával játszanak. Ezenkívül tudják mitől döglik az a bizonyos ( amerikai ) légy.

A hangzás tisztasága első hallásra igen megnyerő, a hangszerelés modern. Miután a fülünk megszokta a kellemes dallamokat, várnánk, hogy történjen valami meglepő, de hiába. Az improvizációk érzésem szerint nagyon visszafogottak, rövidek. A csapatmunka fontosabb, mint az egyénieskedés. A legizdalmasabb kompozíció a lemezről talán a Rio Rush. A dalok intenzitása általában - ahogy azt már megszokhattuk - nem változik. Nincs - úgymond - ívük. A végén mindegyik le van keverve. A témák ritmus- és dallamvilága a "soft-jazz" jól bevált, megszokott készletéből válogat. A CD végére érve nehéz visszaemlékezni, hogy melyik volt melyik?

Four Play

Mindenesetre ajánlom azoknak az igényes zenekedvelő olvasóknak, akik egy gyertyafényes vacsora mellett kívánnak kellemes, lágy, letisztult, igényes zenét hallgatni.

Temesi Bertalan

2001. április 9.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster