Trio Midnight - Friends Meeting

Trio Midnight - Friends Meeting
Három éve egy belga hölgy bement egy CD- üzletbe, hogy vegyen egy magyar jazz-lemezt, mellyel jazz imádó férjét szerette volna meglepni. Kezébe akadt a Trio Midnight egyik lemeze, melyet meg is vásárolt férjének. A lemez meghallgatása után a férfi úgy döntött, hogy felkeresi az akkor még csak Magyarországon ismert jazz triót, azzal az elhatározással, hogy Ő fogja menedzselni külföldön a formációt.

Ennek a "meeting"-nek köszönhetően azóta a Trio Midnight rendszeresen jár Belgiumba különböző fesztivál-meghívásoknak eleget téve. Azóta jó barátság alakult ki a belga menedzserrel. Az új lemez címét (Friends Meeting) ez a barátság ihlette, melyet a már sokszor említett szervező finanszírozott. A lemezen Steve Houben - Belgium legismertebb jazz-zenésze, a tavalyi év legjobb szólistája, a zeneakadémia szaxofon-tanára - is szerepel, mint vendégzenész. Houbenről annyit kell még tudni, hogy közös produkciókban szerepelt Chat Bakerrel, George Colemannal, Mike Sternnel - hogy csak a nagyobbakat említsem.

Januárban jelent meg a korong, melyet két hetes intenzív turné követett Belgiumban. A lemezt Oláh Kálmán hangszerelte. Különlegesnek mondható, speciális előadásmódú , átharmonizált, átritmizált dalokat hallhatunk. Megtalálhatók rajta saját kompozíciók és standard feldolgozások. Olyan kiemelkedő standardok szerepelnek a lemezen, mint Rogers / Hammerstein "My favourite things"- je, vagy az I'm afraid the masqurede is over" Wrubel / Magidson - tól, akár az "I should care" - mely Cahn / Stardal / Weston szerzemény. Amit kiemelnék, az Charlie Parker szerzeményének átirata, az "Another Hairda" és a korong utolsó szerzeménye - melyet Cole Porter írt -, a "You'd be so nice to come home too". Ezek közül az elsőben és az utolsóban Játszik Steve Houben is.

Trio Midnight
Előadnak két mai szerzőtől is egy-egy dalt. Az ötödik nóta - melyet Pat Metheny írt - eredetileg egy ballada, de itt nyolcados felfogásban hallható, kicsit latinos feelinggel. A hatodik dalt Wayne Shorter alkotta. Ehhez a dalhoz nem nyúltak. Szinte ugyanúgy játszák, ahogy azt a szerző megírta. Kiemelném a számban elhangzó szoprán szaxofon szólót. Szerintem az egyik legízesebb szóló a lemezen.

Sajátok közül az "Always" című szerzemény - romantikus, klasszikus zenei világgal - Ablakos Lakatos Dezső halála után készült. Akkor el is hangzott a rádióban, de azóta sem került fel egy hanganyagra sem. Oláh Kálmán úgy gondolta, hogy újra előveszi, áthangszereli. Ha már rákerült a lemezre, máris két verzióban. Az egyiket (2.) csak a trio előadásában hallhatjuk, a másikat kvartet felállásban - szaxofonnal és fuvolával kibővítve.

A negyedik tétel "Dry dreams" Oláh Kálmán egyik legrégebbi szerzeménye. Először a No-Spa Quintettel ('91- ben) rögzítették. Tulajdonképpen egy tízéves dalt hallhatunk, különleges felfogásban. Egy modernebb standard ballada - Shorter világához hasonlít.

Kiemelném még a harmadik "I'm afraid the masquerade is over"-t és a hetedik "I should care"-t. Ezekben érezhető igazán a Trio Midnight erőssége, a "standard-játék". Szabadon játszanak, egy hullámhosszon vanak. Igen improvizatív darabok.

Jó hír azok számára, akik szeretnék a triót - Steve-vel - élőben látni, hogy nem kell Belgiumba utazniuk, hiszen Magyarországon is lesznek koncertek a nyáron - várhatóan júliusban.

9 pont

Temesi Bertalan

2001. március 16.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster