Hans Theessink - Lifeline

Hans Theessink - Lifeline

1998-ban (vájtfülűeknek az év albumaként) jelent meg, tizenötödikként ez az összeszedett concept-album Európa legtehetségesebb slide-gitárosától és zenekarától. Jellemző Mr. Theessink-re, hogy meglepetésszerűen meghívást kap néhány neves zenész vagy zenekar a lemezfelvételekre.

A több mint egyórányi tiszta blues tizennény darabban jelenik meg, a tradicionális bluestól egészen a groove-os, vagy a dallamos slide-darabig bezárólag.

A lemez első felén (az első tiztenöt percben) 'beindulhat' a hallgató az olyan daraboktól, mint a 'Soul Of Fire' (Insingizi Emnyama és Ali Thelfa-vokál), vagy a Blind Willie Johnson által celebrált 'Soul Of A Man' című dühödt blues, ahol a két Holmes testvér (Sherman és Wendell) vokálozik.

Hans Theessink
Hogy a slow blues rajongói se maradjanak csemege nélkül, szerepel egy Hans barátunk által szerzett, ebbe a kategóriába tartozó remekmű is: 'Missing You', amelyben egy csodálatos vokálegyüttes nyújt a rezonátoros National gitár mögé hangfüggönyt: Linda Tillery & The Cultural Heritage Choir - még nincs szerencsém ismerni a hölgyet és barátnőit, de ezután minnél hamarabb bevásárolnék a lemezeikből.

Ha már szó volt a Holmes testvérekről, két számban hangszeres kcvalitásukról is tanúbizonyságot tesznek, ezek pedig a 'Lifeline' és az 'Automobile', mindkettő könyedebb R & B, nagyon technikás szólójátékkal prezentálva.

Szintén Hans Theessink által írott a 'Love Sweet Love' című darab, melyet - nem kis meglepetésemre - Charles Brown énekelt fel, reá jellemző könnyed tökéllyel.

Mr. Theessink zenekarából (The Blue Groove) ezen az albumon csak John Sass tubás képviseltette magát, aki a hangszerén a világ egyik legjobbja - és ha már a hangszereknél tartunk, a teljesség igénye nélkül következik egy felsorolás, hogy a lemezen mely hangszereket szólaltat meg Hans barátunk: gitár, fémtestű National gitár, bendzsó, fémtestű National mandolin, 12 húros akusztikus gitár, lábdobogás (!), valamint mando-gitár, amely egyfajta elektromos mandolin.

Hans Theessink& The Blue Groove: Lifeline, 1998

A lemez kapható Magyarországon.

Balogh Tibor
bluesman@fbi.hu

2000. november 14.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster