Pure Blues - Chump Change

Budle up and go (remember of John Lee Hooker)

Szűcs Gábor és zenekara John Lee Hooker emlékének ajánlja ezt a lemezt. Ennek több érdekessége is van, rögtön a legelső az, hogy ez egy maxi. Nos, mint ilyen első ebben a kategóriában hazánkban, és már rögtön kiemelt szerepbe helyezi.

Gábor a borítón
A Pure Blues már jó néhány éve létező zenekar, tagjai a magyar blues "elitjének" tagjai, mindegyikük neves és keresett zenész. Összeállításában első ránézésre egy klasszikus blues-kvintettet lát az ember, de a látszat, mint sok más helyen, itt is csal kissé (addig, amíg a zene meg nem szólal). Gábor ugyanis John Lee Hooker hangmintáját kölcsönvéve olyan finoman árnyalt melódiákat és harmonikus összhangzatokat csal elő Epiphone gitárjából, hogy annak igen sok más, "nagy" gitáros csodájára járhatna, míg a hátteret finoman lebegve betöltik a további gitárok, Hammond-effektek, vagy éppen groove-os, lüktető szintetizátor dallamok.

A Pure Blues különlegessége (és ennek a maxinak a különlegessége) annyiban fontos, hogy abszolút megvalósítja azt, amit a blues „fejlődésének” egyik kiemelkedő pontjának is tarthatunk: a tradiconális alapokhoz olyan kíséret, olyan zenei kontextus társul, ami modern, időközönként teljesen különálló, de az egészhez szervesen illeszkedő elegyet alkot. Szűcs Gábor zenekarában ezt Kiss Zoltán (gitár) és Nagy Szabolcs (billentyűs hangszerek) valósítja meg elsősorban, de erről meséljen inkább a lemez...

Mindenképpen kiemelendő Voga Viktória teljesítménye, aki két darabban vokálozik a lemezen. Nagyon tehetséges fiatal hölgyről van szó, aki Szűcs Gábor mellett hangjából egyedi varázslattal csodát készít, és ezt „hangcsokor” formájában a hallgatónak nyújtja... Későbbi tervek között szerepel egy duett is Vikivel, ami teljesen helyénvaló, és érthető is.

A Bolyki Brothers Studio-ban készült felvételek közül öt darab került rá a maxira, ami a nagylemez egyik igen erős, mondhatni húzós részét alkotja. A Luther Allison által írott Put Your Money Where Your Mouth Is a slágerlistákra kívánkozó, funky-s alapokkal megerősített darab, minden bizonnyal a koncertek egyik kedvelt pillanata lesz.

Gábor az Old Man's-ban
A Hooked On You (Albert Collins) szintén olyan megszólalással „apellál”, amire minden „elvetelmült blúzista” felkapja a fejét: az eredetileg nyugodt, visszafogott bluesból kissé lebegő, táncra buzdító, effektezett gitárokkal kísért, a szólisztikus elemeket sem nélkülöző „opus”-t gyúrt össze a Pure Blues. Egyszerűen odaragad az ember füléhez a zene, és nem hagy nyugodni, nem hagy elgondolkodni. Ez egy jó lemez.

Az archaikus blues-feeling és ennek igazi ellentételezése, a már szinte popos alapok igazán a Bundle Up And Go-ban jelennek meg.

John Lee Hooker gitártémái alatt igazi szintipop kíséret adja meg a stiláris ellenpontozást, és ebben a legalább hat percben ott van a gyapotmezők végtelen monotonitása a blues gyökerek kitágításával egyetemben: a tradícióban nyugvó egyenletesség átmosva a XX. század végének talán könnyebben befogadható modern zenéjével...

A zenekar:

Szűcs Gábor – ének, gitár

Kiss Zoltán – gitár

Nagy Szabolcs – billentyűs hangszerek (Roland VK-7)

Varga Laca – basszusgitár

Mezőfi „Fifi” István - dobok

Balogh Tibor

2001. július 25.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster