The Holmes Brothers

"AMERIKA LEGEREDETIBB SOUL BLUES CSAPATA" Speaking In Tongues Tour '01

a New Orleans Music Club színpadán 2001. november 13-án (VI. ker. Lovag u. 5.)

A legutóbbi magyarországi látogatásuk óta eltelt négy év a csapat karrierjének legintenzívebb, legsikeresebb időszakaként értékelhető. Díjak (Az év blues együttese, az év soul/blues albuma), maratoni turnék négy kontinensen keresztül, komoly media jelenlét a legfontosabb magazinokban (pl. People, Rolling Stone, Downbeat etc.), közös koncertek a legnagyobb világszárokkal (Bob Dylan, Joan Osborne – sőt egy fellépés Bill Clinton számára a Fehér Házban is belefért ebbe az időszakba), szereplések a legnézettebb TV showkban (pl. David Letterman)

Az idei év szenzációja az az új korong, amit már most sokan az eddigi legjobbjukként tartanak számon. A Speaking In Tongues producere a többszörös platinalemezes Joan Osborne, aki egyébként nem kis részben a Holmes Brothersnek köszönhette karrierje elindulását, a hölgy egyébként vokálozik is a lemezen. A hangmérnök szintén hasonló kaliberű, Trina Schoemaker legutóbb Sheryl Crow, Globe Sessions c. munkájáért vehette át a Grammy szobrocskát.

A Holmes Brothers élő blueslegenda. 1989-es bemutatkozó "In The Spirit" albumuk akkorát durrant mint egy atombomba. Több országban is az év blueslemezévé választották. A lokális ismertségből egy csapásra Amerika egyik legkeresettebb soul blues csapatává váltak. Karrierjük azóta is üstökösként ível felfelé. A siker nem a véletlen műve. Azok a szerencsések, akik láthatták valamelyik budapesti fellépésüket, azóta is az eddigi egyik legjobb magyarországi blueseseményként emlékeznek vissza a koncertre.

Sherman és Wendell Holmes Virginia államban, Christchurch városban látták meg a napvilágot. A B.B. King és Jimmy Reed féle blues valamint a Pilgrim Travellers féle gospel, együttes hatása alatt nőttek fel. Az ötvenes évek végén New Yorkba költöztek és a környék bluesklubjaiban szereztek nevet maguknak. 1980-ban csatlakozott a testvérpárhoz Popsy Dixon dobos, aki egyben a soultörténet legfantasztikusabb falzett hangjának is a birtokosa. A zenekar sikereinek egyik kulcsa a soul, blues és a gospel elemeinek, csak rájuk jellemző egyedi keveréke. A háromszólamú ének, a dögös, kőkemény blues alap, az intenzív előadásmód a csapat védjegye. Úgy szólalnak meg mint egy déli gospel kórus és egy chicagoi bluesbanda egyszerre.

1991-ben elkészítették Peter Gabriel Real Word kiadója számára minden idők egyik legnagyszerűbb gospel albumát, a Jubilation-t. A W.O.M.A.D. fesztiválok fő attrakciójaként turnéztak Európaszerte. Felléptek Ausztráliában, Új Zélandon, Japánban; az Arts America program keretében ők reprezentálták az amerikai fekete kultúrát Nyugat Afrikában.

1994-ben közös felvételeket készítettek Van Morrisonnal. '96-ban a Holmes Brothers a filmek világában is letette a névjegyét. John Rubino Lotto Land című filmjében Wendell Holmes játszotta az egyik fő szerepet, valamint ők készítették a film zenéjét is. (Filmen először egyébként Gothár Péter, Tiszta Amerika c. alkotásában találkozhattunk a trióval)

Wendell Holmes - ének, gitár, zongora

Sherman Holmes - ének, basszusgitár

Popsy Dixon - ének, dobok

2001. november 7.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster