FOODBALL - Poetry and All That Jazz Party Peter Finch walesi költővel

2002. november 23. 21.00

Merlin Színház étterme

V. Gerlóczy u. 4.

közreműködik:

Tóth Viktor szaxofon

a lemezjátszók mögött:

Badihali&Sanyi

látvány:

Kiégő Izzók ReC

Transrepro Co

Peter Finch walesi költő második magyarországi látogatása alkalmával főként legfrissebb, Food című kötetét mutatja be november 23-án a Merlin Színház éttermében – zenei aláfestéssel. A Magyarországon kuriózum számba menő előadóművész a 60-as évek vége óta publikál, a 80-as évek óta aktív, keresett performer. Verseit gyakran kellékekkel adja elő, Kerouac módján szócsővel, szokatlan hangkeltő eszközökkel. Az esten a költő dj-k és szaxofonos kísérettel lép fel, és az előadást dia és videó vetítés.

És miután elég szellemi táplálékhoz jutottunk, a hajnalig tartó bulin fekete lemezek szórakoztatják az ejtőzésre és csípőlazításra vágyókat.

Fúdd, ki tudja meddig fúddhatod!

Az estet a British Council, a Foster’s, az Ormós Ügyvédi Iroda és a Súgó támogatja

Peter Finch

Az 1947-es születésű költő és kritikus, a walesi irodalmi élet egyik mozgatórugója, Cardiffban él. A hagyományos és kísérleti formák és témák egyaránt nagymestere és izgalmas előadója. A 60-70-es években újításait a second aeon című költészeti fanzinnel kezdte, mely kezei között saját verseinek másolt kiadványából 250 oldalas, 2500 példányos nemzetközi irodalmi underground szaklappá fejlődött.

A nyolcvanas évektől egyre többször lépett közönség elé, a cardiffi költészeti kommandó aktív résztvevője, szervezője lett. Lenyűgöző performance-ai, élő varázsa ellenére a nyomtatott formát sohasem hanyagolta el, bizonyítja ezt több mint harminc kötete, melyek a mindennapi témák (unalmas tárgyalások, utazás, meghitt étkezés) elgondolkodtató, frappáns megfogalmazásától a képversekig, a legelvadultabb, nyomtatásban megjelent hangkölteményekig sok mindent rejtegetnek.

Peter Finch már egész fiatal korától a walesi irodalmi élet sajátos figurája. 1975-ben felkérték a kétnyelvű Oriel könyvesbolt vezetésére, melyhez galéria is tartozott. Kis előadótermének és Finch-nek köszönhetően számos izgalmas performance , az élő költészet emlékezetes figurája, zenésze jutott el Cardiffba (az ismertebb Eugene Ionesco és Dürenmatt mellett a szűkebb rétegek számára ismerős Benjamin Zephaniah, Simon Armitage és Jackson MacLow is megfordultak nála). Miután a könyvesbolt támogatását visszavonta az Arts Council, Peter Finch újabb megbízást kapott: 1998 óta a walesi Academi Irodalmi Promóciós Ügynökségének a vezetője. Járja a világot, és szervezi a walesi irodalmi élet eseményeit, közben ő is fellép, kis termekben, füstös kávézókban, még a Glastonbury fesztiválon is.

Néhány beszédes című verseskötete: Poems for Ghosts, Antibodies, Make, Useful, és a 2001-es Food. Emellett ír novellákat és költészeti segédkönyveket, hasznos tanácsokkal a kiadásról.

Az írógép korában Typewriter poems címmel jelentetett meg könyvet, manapság komoly archívumot tart fenn az interneten (www.peterfinch.co.uk), mely tele életrajzi adatokkal, írásokkal, versekkel, fotókkal és még WAP site-ja is van (http://www.wapdrive.com/qj96)

Badihali és Sanyi a Tilos Rádió oldalán: www.tilos.hu (DJ-k/badi és sanyi) ahol néhány Peter Finch fordítás is található.

2002. november 22.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster