A Szörp és a Lányok

Váczi Eszter
Ismerik Önök a Szörpöt? Persze nem a magas cukortartalmú, néha ragadós, ezerféle ízű, hígítandó koncetrátumról van szó, hanem Magyarország legjobb acid jazz csapatáról.

A valóban színvonalas, nagyzenekari acid jazz-t bemutató együttes egy nem hétköznapi produkcióval lepte meg a vacsorázgató, beszélgető közönséget.

A húzós, néhol egészen eksztatikus magasságokba emelkedő muzsika sokakat annyira sem érintett meg, hogy tapsoljanak.

A New Orleans durván félgőzzel működött ezen az estén, bár a második blokk elejére már kezdtek kissé tömörülni, de akkor is meglepő volt, hogy a tíztagú zenekar, és a "három grácia" (mert rántsuk le a fátylat a titokról, a Szörp az Ez+Az női trióval lépett föl: Váczi Eszter, Behumi Dorka, Kozma Orsi) nem vonz több száz embert.

A jazz, a soul, a funky, és még ki tudja hány másik stílust ( = acid jazz) zseniálisan összemosó zenekar kitalálta, hogy az orgánumukhoz leginkább illő két hölggyel (mert Váczi Eszter egyébként is náluk énekel már egy ideje) kibővítik a már így is népes Szörpöt, és így került velük egy színpadra Behumi Dorka és Kozma Orsi (ex-Jazz+Az).

A saját ihletésű nyitódarab után, amely a funky és a lüktetően latinos húzóerőről mesélt, a világot jelentő deszkákra lépett a három lány, és útjára indult a zenei gyönyör.

Folyamatosan jöttek a Jamirouquai (amelyekben Dorka remekelt) és a Brand New Heavies (ezekben pedig Orsi nyújtott felejthetetlen produkciót) remekművek, egyedi, de könnyen befogadható feldolgozásokban meglátva a napvilágot.

Váczi Eszter
Az erős fúvós betétek, és szólók mellett nem elhanyagolható a gitár szerepe sem. Igaz, az "acid jazz" elnevezés magában foglalja azt, hogy nem csupán billentyűs-fúvós-ritmusszekció fellálás szólal meg, de a Szörpnél ennél érdekesebb a dolog. A gitár folyamatosan kísér, effektezett szólamai hol ellenpontozzák a billentyűs alapot, hol pedig a tisztán kibontott, néhol megpörgetett szólók úgy tördelik szét a funky-t (vagy a tiszta jazz-t), hogy attól valóban "acid" lesz. Egyszerre maróan, élesen szétszakít, miközben átmászik az agyán a hallgatónak, és csak rázza, rázza a fejét és a lábát.

Az együttes saját darabjainak zenéjét egyébként Gátos Iván billentyűs írta, a szövegeket pedig Reich Péter és Váczi Eszter bátyja, Váczi Péter szerezte.

A saját darabokban ott lüktet a kedvencek által behatárolt zenei világ, de ennek ellenére ezek a darabok nem "lenyúlások", hanem egyszerűen egy sokszög sokadik oldala. Még a legunalmasabb darab is több, mint kellemes háttérzene.

Majdnem elfelejtettem. Az ütőshangszereken (kongán) közreműködő Weiss Nándor teljesítménye egyszerűen fenomenális. Ilyen vehemenciával és lelkesedéssel nem láttam még "perkást pörögni", simán a székhez szögezett a produkciója.

A Szörp együttes:

Gátos Iván: billentyűs hangszerek, ének
Fehér Géza: gitár
Fehérvári Attila: basszusgitár
Weiss Tamás: trombita
Weiss Gábor: tenor szaxofon
Barbinek Gábor: harsona
Weiss Nándor: ütősök
Mike Zsolt: dob

Az Ez+Az trió:

Váczi Eszter
Behumi Dóra
Kozma Orsi

Szörp és Ez+Az koncert a New Orleans Music Club-ban

2001. június 14.

Balogh Tibor

2001. június 22.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster