David Yengibarjan with Frank London: Pandoukht

2004. január 3. szombat, 19.30 Zeneakadémia, Újévi Jazz Gála

Az Újévi Jazz Gála keretében az indiai zene ihlette Samsara Quartet (Lantos Zoltán, Juhász Gábor, Szalay Péter, Nyusztai Iván) lép fel Horváth Kornél vendégművésszel, míg az est második részében a Jerevánból Budapestre költözött harmonikás, David Yengibarjan és Frank London (USA) trombitás, a kiváló magyar zenészek társaságában: Dés András, Gadó Gábor, Barcza Horváth József. A két koncert tulajdonképen két lemezbemutató is; a Samsara Quartett: Bindu és David Yengibarjan & Frank London: Pandoukht című kiváló albumok kerülnek bemutatásra.

David Yengibarjan with Frank London: Pandoukht

David Yengibarjan

A Jerevánban született zenész csak 1995 óta él Magyarországon, mégis az egyik legismertebb és legkeresettebb harmonikás. Számos színházi és filmes produkció (például Bertold Brecht: A városok sűrűjében, Lukáts Andor: Portugál, Joye Sergent Bűn és bűnhődés) zenéjének előadója, illetve szerzője (Molnár Ferenc Liliom, Szőke András: Három, Farkas György: Vérvonal, Fésős András: Street Heart Beat, Egressy Zoltán: Kék, kék, kék, Sas Tamás: Szerelemtől sújtva, Rófusz Kinga: Harlequin, Szilágyi Andor: El nem küldött levelek). Külföldi felkéréseket és meghívásokat is gyakran kap: fellép Párizsban, Londonban, Amszterdamban, Bécsben, Edinburgh-ben. Saját zenekarát, a Yengibarjan Triót 1999-ben alakította meg – miután Snétberger Ferenccel és Barcza Horváth Józseffel a tangó-témájú Holstein Lovers filmzenéjét játszotta -, arra törekedve, hogy ötvözze az argentin tangó és különböző népzenék világát. 2001-ben megjelent Tango Passion című albumán Barcza Horváth József (bőgő) és Juhász Gábor (gitár) játszott vele, a legújabb felállás szerint pedig Egri János (bőgő) és Botos József kíséri. (Új lemezének címe – Pandoukht – örményül azt jelenti, hogy „hazájától elszakadt” – és arra utal, hogy Yengibarjan már nyolc éve távol van szülőhelyétől.)

Frank London

A Klezmatics frontembere világszerte ismert trombitás, zenekarával a klezmerzenészek egyik leghíresebbike. Többszáz lemezfelvételen működött közre, mindenféle műfajban, LL Cool J-től Boban Markovic-on keresztül Lester Bowie-ig sok-sok elismert zenésszel működött együtt. Tucatnyi színházi és filmes munkában is részt vett.

Samsara

Lantos Zoltán – hegedű, Juhász Gábor – gitár, oud, Szalai Péter– tabla, Nyusztai Iván - ghatam, kanjira

A Samsara együttest 2001-ben négy zenész hívta létre egy közös célból: hogy különböző zenei irányultságaikat ötvözzék az indiai zene és más keleti kultúrák területén szerzett tudásukkal és tapasztalataikkal. A kvartett zenéje a Nyugat azon művészeinek ambícióját tükrözi, akik saját zenei világukat oly módon próbálják kialakítani, hogy abban a nyugati improvizációs technikák mellett jelentős szerepet kapjon az indiai zene iránti elkötelezettségük is.

Akár a jazzben, a legtöbb kompozíció egy meghatározott témát bont ki, de az improvizációkat és az egész zenei szövetet át meg átszövik az indiai rágák és az arab makámok szerkezeti elemei. A hangképet két melodikus illetve két ütőhangszer együttjátéka adja. Bár a hangsúlyok és a harmóniák szintén a jazz-re emlékeztetnek, gyakran jelennek meg a kortárs zene, sőt a repetitív zene árnyalatai is.

2003. december 30.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster