Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers

Get On Your Knees and Pray Fonó, febr. 21.

A Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers tagjai különböző bluest játszó bandákból keveredtek ki és több országból jöttek össze (USA, Németország és Magyarország).

A zenei gyökerek a blues, a gospel, a country termékeny talajából táplálkoznak, és a mesés ’20- as évek adják hozzá a témát és a feelinget.

A zenén érezhető az előadók karakteres játéka és fontos, hogy együtt tudják tovább álmodni a szerzeményeket, amitől egyre gazdagabb lesz ez a jellegzetes muzsika. A letisztult zenén kívül a legendás Big Daddy Wilson fekete előadónak /ének, ritums/ és Orosz Andreának /ének/ köszönhetően a színpadról egyszerűen leköszön a lélek.

A vendégzenészek kimagasló játéka és feljátszások alkalmával az improvizálás hatására született témák emelik a lemez értékét.

Big Daddy Wilson /ének, ritmus/

Orosz Andrea /ének/

Oláh Andor /szájharmonika/

Bényei Tamás –Trombita / Hot Jazz Band /

Ferenczi György – hegedű, harmonika / Herfli Davidson /

Barcza Horváth József – nagybőgő / OffCourse /

Fritz József – kalrinét / Fritz Swingers /

Kerényi Róbert – tilinkó / Tatros /

Szekeres Attila –kanna, szájbőgő, difónikus ének / Szilvási Gypsy Band /

Együttműködésükből létrejött egy lemez, melynek címe: Get On Your Knees and Pray.

Oláh Andor, a Dr. Valter & the Lawbreakers formáció szájharmonikása, a Blues Patika Közhasznú Alapítvány életrekeltője az Észak-karolinai születésű Big Daddy Wilsonnal, a német Wolfgang Feld gitárossal és nem utolsósorban Orosz Andreával 2003. őszén hozta létre ezt a formációt. Nem alkalmi projektről, egyszeri stúdiózenekarról van szó, hanem a jelek szerint hosszú távú együttműködésre készülnek. Nem mindennapos a magyar gyakorlatban, hogy több nemzet gyermeke a bluesban találjon közösséget. Ami a formáció különlegességét adja, hogy a blues hagyományos kereteit szétfeszítették. Belevitték a magyar és cigány népzene elemeit és hangszereit, továbbá remixeket készítettek jeles DJ-kel. A lemez többszöri elmélyült hallgatása minden bizonnyal meggyőzi még az ortodox blues rajongók ellenállását is az új iránt. Hazánkban először jelenik meg két közismert dj - Jutasi Tamás és VonoBox - közreműködésével blues remix, fölhasználva a zenében megjelenő világzenei elemeket is.

Big Daddy Wilson

A blues énekes és dalszövegíró egyenesen a Dél szívéből érkezett. Az USA béli Észak-Karolina egyik dél-keleti parti városában született. Egy Edenton nevű kisvárosban nőtt fel, ahol a helyi rádiók szinte csak gospel és country zenét sugároztak.

A vallásos háttér és a gospel éneklés természetes dolog volt a számukra.

“De a blues, valami más volt, hisz egyáltalán nem hallgattunk bluest.”

Tinédzserként nagy hatással volt rá a hetvenesévek funk és a soul zenéje.

Bár rendkívül félénk típus volt, mégis a zene vált Wilson számára önmaga kifejező eszközévé. 16 évesen otthagyta az iskolát, eljött otthonról és később csatlakozott a hadsereghez. Nem sokkal ezután a hadsereg Európába küldte, ahol átélte első blues koncertjét.

A koncert után azt mondta: „Végre megtaláltam, amit kerestem! Ez a nekem való zene, ez az én zeném.“

Egy héttel később megalakította saját blues csapatát “Carolina Blues Connection” néven.

“A funk, a soul, a gospel és a country még mindig közel áll hozzám, de semmi nincs, ami a bluest felülmúlhatná.”

Orosz Andrea

1992-ben lépett először színpadra képzetlen énekesként egy amatőr zenekarral, mely aztán hosszú évekre hazánk meghatározó „chicago-blues” bandája volt Mama Killed A Chicken néven. Akkoriban ismerkedett meg az igazi blues muzsikával, abban az évben alakult a Dr Valter & the Lawbreakers zenekar egyedülálló folk-blues műsorával, melyhez 1999- ben csatlakozott.

2004. február 20.



Click to Visit




FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster