COLOURTIDE - Hírnév és siker MP3-mal

Az MP3 és az Internet feltartóztathatatlanul tör előre és válik korunk egyik meghatározó eszközévé. Amellett, hogy az újságok tele vannak a Napsterről szóló bírósági eljárás részleteivel, itt van ez a csodálatos módszer, mellyel kezdő - ám annál tehetségesebb - művészek bemutathatják műveiket, eljuttathatják dalaikat a viág szinte minden pontjára, minimális anyagi ráfordítással.

Cikkünkkel a magyar csapatokat is szeretnénk meggyőzni, van értelme megpróbálni, ha már a kiadók szívéhez vezető út rögös is, a közönség mindig vevő lesz a jó, igényes zenére.

Álljon itt most a COLOURTIDE példája.

Az ír csapat Cork City-ből származik, tíz éve zenélnek együtt. A kilencvenes évek elején hat taggal arra törekedtek, annyit játszanak élőben, amennyit csak lehet, körbejárták egész Írországot. Azok közé tartoznak, akik már az mp3-ak hajnalán is nyitottak voltak az új lehetőségekre, One Day című daluk szerepelt az MP3 Magazine legelső bónusz CD-jén, melyet már akkor is több mint 45 ezer példányban adtak el Európában, és amely CD-ről hozzánk is eljutottak, egyenesen az mp3-as lista 7. helyére.
A csapat kemény magját John Brennan (ének) és Aidan O Driscoll (gitár) alkotja, őket Ray Murphy (basszusgitár) és Alison O Sullivan (vokál) segíti ki a koncerteken. Zenéjükre olyan előadók vannak hatással, mint a Blue Nile, Peter Gabriel, Brian Eno, a Tangerine Dream, a Rush, a Yello, Jeff Beck, Marcus Miller, a Simply Red, a Radiohead, de még Vivaldi és Mahler is.

A dalok elektronikus alapokon nyugszanak, samplereket, szekvenszereket használnak, melyre "élő" hangszerekkel, gitárral, basszusgitárral építkeznek, John erős, magabiztos hangja pedig megadja a karakterét muzsikájuknak.
Házistúdiójuk kialakítása óta sokkal több lehetőségük van kísérletezgetésre, ennek eredménye az Underwater című, saját kiadásban megjelent első lemezük, melynek máris készül folytatása.

Az album dalai közül néhány megtalálható a zene.net mp3 kollekciójában, valamint az mp3.com és a vitaminic.co.uk siteokon is, a teljes album pedig a csapat hivatalos oldalán, a www.colourtide.com -on rendelhető meg. (Blue Nile rajongóknak különösen ajánlott, a rajta található Saturday night és a Let's go out tonight című feldolgozások miatt…)

A Colourtide-nak jelenleg nincsen szerződése egyetlen multinacionális kiadóval sem, lemezeikből igyekszenek promóciós példányokat eljuttatni rádiókhoz is, hazájukban szép sikereket érnek el, anélkül, hogy komolyabb anyagi befektetésre kényszerültek volna.

Weboldaluk és ingyenesen letölthető mp3-aik segítségével az egész világon vannak kedvelőik, a nap 24 órájában képesek tartani a kapcsolatot az érdeklődőkkel, a megrendelt lemezeket egy-két napon belül postázni tudják.

Tapasztalatuk szerint annak ellenére, hogy dalaikhoz ingyen lehet hozzáférni mp3 formátumban, folyamatosan növekszik azoknak a száma, akik az albumot is megvásárolják.
Hogy mit tanácsolnak a magyar zenekaroknak? Igyekezzenek felvenni néhány dalt, küldjék el olyan oldalaknak, mint a zene.net, a vitaminic.co.uk vagy az mp3.com, ha sikerül egy egész albumnyi anyagot összehozni, a legjobb, ha a cdstreet.com site-on próbálkoznak a terjesztéssel, mely a független kiadványok egyik legnagyobb és legjobban szervezett piaca.

Reméljük, sikerült kedvet csinálni ahhoz, hogy ti is megkeressetek bennünket felvételeitekkel, kérdéseitekre az info@zene.net vagy a pop@zene.net címeken kaphattok választ.

A Colourtide szívesen fogadja az érdeklődők leveleit az alábbi címeken, dalaikat pedig megtalálhatjátok a zene.net mp3-as oldalán.

Aidan O Driscoll - colourtide@eircom.net
John Brennan - ctmusic@eircom.net

COLOURTIDE, 58 Lower Clevedon, Carrigaline, Co. Cork, IRELAN

2001. február 20.



Click to Visit



FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster