Zenélj egérrel - egy egész éjjelen át

Felejtsd el Grandmaster Flasht - Jimmy Saville a modern Dj-k keresztapja. "Hát-hát" -gondolta a szőke hajú Dj egy munkásembereknek kialakított klubban Yorkshire-ben 1946-ban - " ha összekötök két lemezjátszót, sokkal gyorsabban rakhatom fel az egyik számot a másik után". És így született meg a Dj fogalma.

Manapság a top Dj-k magas felléptidíjat követelnek, turnéznak világszerte és olyan fényűző világban élnek, mint hajdan a rocksztárok. Ez talán meg is magyarázza, hogy a tavalyi évben miért adtak el több Technics lemezjátszót, mint elektromos gitárt az Egyesült Királyságban.

Mi történik azonban akkor, ha színre lép az MP3, és hirtelen felnő azoknak a kölyköknek a generációja, akiknek a CD - nem is szólva a bakelitről - egyfajta anakronizmust jelent? Rengeteg új technológiai szubkultúra támaszkodik a jó öreg bakelit Dj-kre - erre épít az MP3 és más nem hagyományos formátum is.

Már olvashattatok Richard Edenről, aki azzal szerezte hírnevét, hogy ő az első MP3 Dj az Egyesült Királyságban, aki el is jutott valahová (a Wolverhampton-i Mezzanine klubban rezidens). De hogyan fogj hozzá, ha Richard Eden nyomdokaiba akarsz lépni?

Tulajdonképpen nagyon egyszerű elkezdeni az MP3 Dj-skedést - kevés pénzből is. De vésd az eszedbe, azt kapod meg, amiért fizettél. Ha komolyan bele akarsz vágni, akkor viszont szükséged lesz némi pénzmagra.

Vágjunk bele

Még ne rohanj azonnal a bankba pénzért, mert léteznek olyan ingyenes szoftver csomagok, amelyek segítségével könnyedén összemixelhetsz MP3 dalokat. Ezek igen egyszerűek, és ha még sosem kevertél CD-t vagy bakelitet, itt az ideje, hogy a programon keresztül megismerkedj az alapokkal. Ha már van némi mixelési ismereted, akkor is megfelelnek arra a célra, hogy kiderítsd, vajon neked való-e a dolog.

Az egyik legismertebb ilyen csomag a PCDJ-Phat a Floridai helyszínű Visiosonic nevű cégtől. Alapvetően ez az ingyenes szoftver két MP3 lejátszóból és egy virtuális mixerből áll. Indítsd el az egyik számot az egyik lejátszón, aztán a másik számot a második számú lejátszón. Állítsd be a második dal sebességét úgy, hogy a tempója egyezzen az elsőjével, és keverd össze őket a crossfader segítségével. Egész egyszerű.

Csak hát a gyakorlatban nem kapsz meggyőző eredményeket a PCDJ-Phat-tel. Nincsen ellenőrzési lehetőség, nem hallgathatsz bele a második "lemezjátszón" pörgő számba, és nincs meg a lehetőséged, hogy így keverd össze a két számot -- pedig ez az alapja a mixelésnek. Ehelyett csak annyit tehetsz, hogy áthúzod a crossfadert és reménykedsz a legjobbakban megpróbálva beállítani a megfelelő sebességet. Az eredmény általában olyan, mintha valaki beengedett volna egy csapat lovat a szobába - trappol és galoppozik a két számban felhangzó dob.

Ez egy ingyenes csomag, tehát ne várj tőle túl sokat (bár a bpm mutató megmutatja, mennyi ütés hangzik el percenként). Mégis, ha ezelőtt még nem használtál keverőt, ez megmutatja, hogyan is működik egy ilyen - még élvezni is fogod.

Próbáld meg, hogy mindkét deckre ugyanazt a számot töltöd fel, csak a másodikat néhány ütemmel később indítod el. Egy kis gyakorlással megalkothatod saját remixedet, hozzáadsz némi intrót, vokált, visszhangoztatod, stb. (mi egy WMA file-t használtunk, a House Crew We Are Hardcore című számát, amit elérhetsz a Ministryofsound.com-on). Vagy keress akapella MP3-makat és ezeket tedd rá az instrumentális zenékre. Itt az időzítés nem annyira fontos, mert így nem fog hallatszani semmiféle trappolás.

Található ebben a programban még egy Auto funkció is, ami magától összemixeli az MP3-mokat; de csak annyit tesz, hogy amikor vége az egyik számnak, akkor átfade-eli a másikat. Jobb, ha ezt messzire elkerülöd.

Virtuális lemezjátszók

Egy másik alacsony költségvetésű megoldás a Carrot Innovation Virtual Turntables csomagja. A próbaverziót ingyenesen letöltheted, de ezt csak egyszerre 10 percig használhatod maximum 21 napig. Ezután ha regisztrálod magad, 42 USD-ért megveheted.

A Virtual Turntables már jobb megoldás, mint a PCDJ-Phat. Először is nem korlátozzák a lejátszók számát -- akármennyi lejátszód lehet nyitva, három foroghat egyszerre, plusz még kapsz hozzá egy használható crossfadert is. Nem valószínű, hogy kezdő stádiumban sikeresen össze tudsz keverni három számot, de arra megfelel, hogy előkészíts a következő számokat indításra várva. Fontos, hogy sokkal jobban kontrollálhatod a lejátszókat. Először is mindegyik lejátszónak van egy hangerő szabályozója a keverőn. Aztán a lejátszókon találhatóak olyan gombok, amelyekkel a számokat egy kicsit előrébb vagy hátrább állíthatod (bakeliten olyan, mintha gyengéden meglöknéd a lemezt), beállíthatod külön-külön a sebességet. Így is trükkös előcsalni, hogy a két szám egyszerre szóljon, de közelebb kerülsz a bakelit által nyújtott kontrollálási lehetőséghez, mint a PCDJ-Phattel.

Beleépítettek egy bpm számlálót is, de a tény, hogy magadnak kell beállítanod a bpm számot (nyomkodva egy gombot az ütemnek megfelelően), eltántorít valamelyest hasznosságától. De ha egyszer sikerül beállítanod mindkét szám bpm-ét, már egyszerűen egymásba keverheted őket. Ebben is, mint a PCDJ-Phat-ben található egy Auto DJ funkció, ami a két számot átfade-eli egymásba, de ebbe akár te is beleszólhatsz korlátozott számú effektekkel.

20 Dolcsiért megkaparinthatod az Audio Doohickey-t is. Ezt bedughatod a PC hátuljába és erre csatlakoztathatsz fejhallgatót is.

Evezzünk komolyabb vizekre

Még a Virtual Turntables sem olyan hatásos, mint a Visiosonic által kiadott Digital 1200 SL csomag. Ezt már a profiknak tervezték, ahogy a 499 dolláros árcímke is mutatja. De nagyon menő!

A képernyőn megjelenik egy virtuális keverőpult, de ha van egy Creative Live! hangkártyád, akkor használhatod a saját keverődet is. Ebben a szoftverben minden megtalálható, mi szem szájnak ingere. Azon kívül, hogy századmásodperc pontossággal beállíthatod a zenéidet, még looping és samplerezési lehetőséget is kínál. Ezzel sokkal kreatívabbá teheted a mixedet. Rendelkezik egy beépített MP3 kódolóval is, és akár a bakelitről is képes kódolni.

Még izgalmasabb azoknak a hardvereknek a sorozata, ami vele jár. A Visiosonic árusít laptopot is a felinstallált szoftverrel, lapos monitorral, hogy lásd, mit is csinálsz, plusz még vagy egy egyszerű billentyűzetet, vagy a komolyabb Korg Kaoss Pad FX-et is kérheted hozzá. Egyetlen hátulütője az ára: a Space Opera System például 4075 angol fontba kerül. De létezik egy olcsóbb megoldás is: 3500 angol fontért kapsz egy laptop PC-t Digital 1200 SL-lel felinstallálva és egy érintésre reagáló monitort. Vagy, csak korlátozott ideig 129 fontért megkaphatod a Digital 1200 SL szoftvert.

De ha még csak most barátkozol az MP3 Dj-skedés ötletével, akkor ez még azért messzebb van. Kezdetnek töltsd le a PCDJ-Phat-et vagy a Virtual Turntables-t és próbálkozz velük. Ki tudja, talán te leszel a következő Pete Tong. Vagy akár a következő Jimmy Saville.

2000. október 17.



Click to Visit



FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster