MP3 - a zene forradalma

Az MP3 megváltoztatja a zeneipart. Ez a hír a fogyasztóknak és a művészeknek egyaránt jó. Azoknak, akik nem hullatnak könnyeket a dühös lemezkiadókért. Ebben az írásban olyan előadók ingyenes és könnyen megszerezhető felvételeit mutatjuk be, akik az ismeretlenből egészen a csúcsig törtek.

Ellentmondások

Az MP3 legnagyobb iróniája, hogy vadiúj, divatos, és a zeneipar mégis kétségbeesetten menekül előle. Normális esetben azt várhatnánk, hogy a középkorú, lófarkas úriemberek már rég megszimatolták a pénz szagát. A kalózkodástól, és az iparág eddigi keretein való kivülállástól való félelem miatt azonban - egyelőre - sokan gyanakvással tekintenek az MP3-ra.

Ezért alakult ki ez az ellentmondásos és feszült helyzet, ami manapság oda vezetett, hogy leszámítva azt a kevés, bátor embert, akik fel merték karolni az új médiumot a piaci haszon érdekében, a többiek egyelőre óvatos várakozással figyelik a fejleményeket. Pedig az új médium igéretes: néhány percbe kerül csupán feltenni egy dalt a weboldalra, és az együttest bárhol a világon meghallgathatják, vagy letölthetik számaikat, és rögvest /f/elismerhetik az érdemeit.

Olyan nagyszerű előadók, mint például David Bowie, a Pulp, Alanis Morissette, a Public Enemy, az Everything But The Girl és a Bush már mind megtették az első lépéseket az MP3 ellentmondásos világa felé.

Természetesen nem adnak ingyen semmit, és ebben az MP3 sem lesz kivétel. De megadja az ingyenes kezdet lehetőségét.

Az MP3-ban rendszerint olyan ingyenesen letölthető dalok vagy koncertfelvételek szerepelnek, amelyek már szerepelnek más albumokon, vagy pedig olyan dalok, amelyeket máshol nem jelentetnek meg. Előfordul, hogy így tesztelik az új felvételeket is, hogy vajon felférnek-e az új albumra?

Azonban léteznek olyan együttesek is, akik a legfrissebb munkájukat teszik fel a lemeztársaság engedélyével (vagy anélkül) azzal a szándékkal, hogy a zenéjüket közvetlenül eljuttassák a közönséghez.

Változások

Senki sem tett annyit az MP3 hírnevének öregbítéséért, mint David Bowie. Akármilyen szívélyesen fogadták is a beavatkozását, mégis rövid életű volt. Azzal, hogy elérhetővé és letölthetővé tett egy dalt a Heroes című legújabb albumáról, mielőtt az később befutott volna, a legendás Sovány Fehér Herceg (Thin White Duke, ahogy az USA-ban nevezik) volt az első híres művész, aki a neten adta ki dalait. A netezők már jól ismerhetik őt, hiszen állandóan olyan élő összeköttetést teremt rajongóival, ahol közvetlenül tehetnek fel neki kérdéseket.

És mi a helyzet Alanis Morissette-tel? Mindenki azt remélte (vagy esetleg félt is tőle), hogy a kanadai énekesnő majd feltölti az MP3.com-ot jobbnál jobb dalaival, elcseszett románcokról vagy a katolicizmusról, de a világnak megint csalódnia kellett. Annak ellenére, hogy a tavalyi -Tori Amos-szal közös - turnéját az MP3.com szponzorálta, ő pedig kedvezően nyilatkozott az új technológiáról, csupán három, a turné során élőben felvett dal látott napvilágot MP3 formátumban. Egy Alanistól, kettő pedig Toritól. Később ezek közül egyiket sem adták ki kereskedelmi forgalomban.

A világ két leghíresebb női rock előadójának szponzorálása mégis igen pozitív lépés volt az MP3.com részéről. Alanis így összegezte "házasságát" az MP3-mal: " Minél többet értek meg belőle, annál kevésbé kell tőle tartanom. " Bárcsak ugyanezt mondhatnánk mi is a hölgyről! De ő tudja, miről beszél.

A technológia mindig új lehetőségeket kínál, egyuttal pedig komolyan fenyegeti a fennálló "rendet". Ami az MP3-mat illeti, ha ésszerűen használják, mind a lemeztársaságok, mind pedig az internethasználók csak nyerhetnek rajta.

Az MP3.com és Alanis illetve Tori közötti szerződést két szempontból vehetjük górcső alá.. Egyrészről a kapcsolat eredményeként olyan élő felvételek születtek, amelyek egyébként sosem kerültek volna napvilágra, eltűntek volna a süllyesztőben. Másrészről, ki gondolta volna egy évvel ezelőtt, hogy két ilyen művészt az MP3 weboldal fog szponzorálni, sőt, a szerződés értelmében az emberek világszerte belehallgathatnak a turnéprogramjukba? Tori Amos ezek után engedélyezte egyik dalának letöltését weboldaláról, a www.toriamos.com-ról.

A kezdők lehetőségei

De nemcsak ez a két világsztár ismerte fel az MP3 fontosságát! Ha megnézünk egy populáris MP3 weboldalt, és a "nagy" neveket összehasonlítjuk az egy évvel ezelőttiekkel, nyilvánvaló haladást vehetünk észre.

Hasonlóképpen a két világsztárhoz, egy kezdő együttes számára is az a legkönnyebb módja az új médiummal való kapcsolatfelvételnek - kikerülve a lemeztársaságokat -, ha koncertfelvételeket jelentet meg a neten. Ez arra ösztökéli az embereket, hogy kicsit másmilyen formában hallgassák meg csapatukat, és valószínűleg jegyeket is fognak vásárolni a következő turnéra. De ami még ennél is sokkal fontosabb, hogy valószínüleg meg fogják venni az együttes következő albumát! S ha nincs betervezve egy koncertalbum, akkor a lemezkiadó nem emelhet kifogást ez ellen.

Ennek a megközelítésnek gyakorlott bajnokai közé számít a Beastie Boys. A hiperszuper www.beastieboys.com oldalról a látogatók rengeteg koncertfelvételt tölthetnek le, többek között az együttes legutóbbi világsikerét, az Intergalactic-át is.

A Beastie Boys-zal kapcsolatban az a hír járja, hogy az együttes több Mp3- anyagot is szeretett volna felrakni a weboldalukra, de a lemeztársaság ennek nem örült. Így a koncertfelvételek jelentették a tökéletes kompromisszumot.

Koncert felvételek, remixek

Beck, aki a férfi szerző-előadók között számít szupersztárnak, ugyanezt tette azzal, hogy engedélyezte Debra című dalának letöltését a www.mjuice.com-ról. A népszerű Stereophonics oldal látogatói Beck másik nagy sikerének, a Bartender And The Thief -nek a koncert-változatát is ingyenesen letölthetik, sőt, még az albumról kiadott dalok videoklipjeit is megtekinthetik.

Az internethasználók így megkapják az ingyenes zeneszámokat, míg azokat az anyagokat, amelyek valószínűleg eltűntek volna a süllyesztőben, az előadók kereskedelmi célokra használják fel.

Természetesen nemcsak koncertfelvételek tölthetők le a weboldalakról, különösen akkor, ha a banda szeretne túlnőni az eddig megszokott piacán.

A Bush, amely közismerten eredeti srácok csapata, azon fáradozik, hogy Európában is olyan népszerű legyen, mint hazájukban, az USA-ban. A zenekar ezért csatlakozott a sztárok egyre növekvő névsorához, azokhoz ,akik a zenéjüket elérhetővé tették MP3-ban. Az eredményért érdemes benézni az emusic.com-ra!

Ugyanez a helyzet a Goo Goo Dolls-szal. Az együttes, hogy lépést tudjon tartani a tavalyi sikereivel, két albumot is felrakott az emusic.com-ra (Hold Me Up, Jed).

De remixei népszerűsítéséért is számos nagynevű művész dolgozik az MP3-mal. Dupla bevételre tehetnek szert azzal, hogy olyan számok feldolgozásait rakják fel a netre, amelyek egyszer már taroltak a slágerlistákon, és ezeket bárki letöltheti a világ minden táján.

A legszembetűnőbb példa erre két óriási angliai siker, a Groove Armada-tól és a Sugar Ray-től.

A Groove Armada slágerét, az I See You Baby -t nem más remixelte, mint az a Fatboy Slim, aki soha nem ad ki rosszat a kezéből. Egy helyi telefonhívás áráért bármelyik nethasználó letölthet egy számot a www.groove-armada.com-ról.

Hasonlóan Sugar Ray is nagy lehetőséget látott abban, hogy megörvendeztetheti rajongóit "unplugged" felvételekkel. Az Every Morning akusztikus verziója ingyenesen letölthető világszerte.

Az Everything But The Girl sem késlekedik kihasználni ezt a lehetőséget. Legutóbbi ingyenesen letölthető daluk (a www.mjuice.com-ról) a Blame című track átirata.

A Foo Fighters is elhelyezett egy akusztikus verziót a neten, méghozzá a Leam To Fly című dalukét, amelyhez még egy 30 másodperces klipet is nézegethetünk honlapjukon (www.foofighters.com).

További célok

Ha az MP3 a zene terjesztésének jövője, akkor azt már tagadhatatlanul élvezi a Public Enemy és a They Might Be Giants is . Mindkét banda feltette a netre legújabb, a kereskedelemben is forgalmazott albumát, így a rajongók vagy sorban állnak a Virgin Megastore-ban, vagy online szerzik meg azokat. Mindkét album kb. 8 USD-ért letölthető, de egyes, különálló számok 1 USD-ért is megvásárolhatók.

A Public Enemy frontembere, Chuck D. 1998 végén központi szerepet vállalt a lemezkiadó cégek és művészek közötti érdekegyeztetésben. Akkor audio klipeket rakott fel a netre az együttes akkori aktuális albumáról, a Bring The Noise 2000-ről, ami azt eredményezte, hogy a Def Jam kiadó végre meglátta az ebben rejlő üzletet.

Tavaly tavasszal az album a banda site-ján (www.publicenemy.com) éppúgy megjelent, mint a www.atomicpop.com-on (az utóbbin egyébként rengeteg ritkaságra lelhetünk, például a Pulp egyik slágerére, a Little Girl With Blue Eyes-ra). S az együttes nemrégiben megduplázta online albumainak számát a There's A Poison Going On című lemezével. (Hát nem vicces! Az album címét olvasva elgondolkodhatunk, vajon a fiúk mire gondolhattak?) Az egész album 8 USD-ba, míg a dalok külön-külön 1 USD-ba kerülnek.

Chuck D. azt nyilatkozta, hogy az MP3 technológia forradalmasítani fogja a zene terjesztését azzal, hogy a kiadók és terjesztők helyett a jövőben közvetlenül a művész és a fogyasztó számára biztosítja a pénz és áruviszonyok kialakítását..

"Úgy gondolom, a rajongó a legfontosabb, és a rajongókat a lemezkiadók technológiái eddig semmibe vették" - mondta. - "A továbbiakban is szükség lesz a lemezcégekre, de nem 80-20 vagy 90-10%-os arányban. A jövőben minden lemezszerződés kialakítását közös vállalkozásként kell intézni."

A They Might Be Giants esetében a banda korán felismerte, hogy a net miként változtatja meg a zene terjesztését, és ezért úgy döntöttek, hogy a zenéjüket online is elérhetővé teszik. Ők nemcsak koncertfelvételeket és remixeket raktak fel, hanem kereskedelmi forgalomban lévő dalokat is hozzáférhetővé tettek a fizetős letöltési rendszerben.

Korai jelenlétük azonosította őket az MP3-mal, és 1999-ben az emusic.com legtöbbször letöltött bandája címmel büszkélkedhettek.. A The Goo Goo Dolls és a Bush is jól szerepelt, ők a harmadik illetve a hatodik helyen végeztek.

Az MP3 további nagy előnye, hogy segít orvosolni a rocksztárok legnagyobb félelmét - az öregedést. Ettől ma már nem kell tartaniuk. Ahogy a Bosman-ügy megnyitotta a lehetőségek kapuját a futballisták előtt, úgy az öreg, mellőzött rocksztárok is élvezhetik az MP3 nyújtotta szabadságot. E mozgalom vezetője az egyik Rolling Stone és tinibálvány (hiszen szinte maga is tini) Bill Wyman, aki weboldalát - a www.mp3.ltd.uk -t - telipakolta a legutóbbi felvételeivel, sőt Justin Haywardtól és Procol Harumtól is rakott fel dalokat.

Wymant annyira izgatja az MP3, hogy lejátszókat importál Japánból és a weboldalán árusítja is őket. Az 50 fontot érő masina cirka akkora, mint egy doboz gyufa; s egy Rhythm Kings-albummal illetve egy multimédia kártyával (MMC) szállítják házhoz. A The Rhythm Kings egy "szupercsapat", olyan nevekkel mint Chris Rea, Eric Clapton, Georgie Fame és Peter Frampton.

A Who gitárosa, Pete Townshend olyannyira osztja Wyman elképzeléseit az MP3-ról, hogy tavaly szeptemberben ingyenesen letölthetővé tette legújabb albumát, a Pete Townshend Live -ot a www.musicmaker.com-on.

Peter Gabriel is ugyanilyen lelkesnek tűnik. A Get Up, Stand Up című dalának koncertfelvétele is letölthető az Amnesty International weblapjáról (www.amnestyusa.org) arra bátorítva az embereket, hogy meglátogassák a jótékonysági intézmény oldalát, miközben letöltenek egy ingyenes számot az igaz rocksztárok egyikétől.

De nemcsak a rocksztárok használják ki az Mp3 adta lehetőségeket. A blues rajongók elámulnának annak a rengeteg John Lee Hooker anyagnak a láttán, amelyet elérhetnek az emusic.com-on. Van két élő album, egy stúdióalbum és egy Best Of ... - valamennyi méltányos áron letölthető.

Ugyanezt az oldalt telepakolták még Willie Nelson letölthetőségekkel is, ami a country muzsika kedvelőinek fogja elnyerni tetszését.

Az emusic.com-on egyébként megtalálhatók még a 70-es és 80-as évek zenéinek válogatásalbumai is, egyenként 5 USD-ért.

Mit várhatunk tehát az Mp3-ért rajongó zenészektől a jövőben? A számtalan új Mp3 weboldal napi felbukkanásából ítélve megnyugodhatunk, az internet muzsika velünk marad. Sőt, az Mp3 lesz a soron következő forradalom - így a lemezkiadóknak ideje kihúzniuk fejüket a homokból.

2000. szeptember 30.



Click to Visit



FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster