EMI online stratégiája

Mivel az MP3 egyre inkább népszerűbbé válik, felvetődik a kérdés: hogyan harcolnak majd a nagy lemezcégek ezzel az egyre inkább terjedő internet-lázadással? Az alábbi írás az EMI online stratégiáját mutatja be.

Akár tetszik, akár nem, a nagy lemezkiadók óhatatlanul uralni fogják a net audiót. Az összes zene 80%-át a lemezcégek nagy ötösfogata (Sony Music Entertainment, EMI Recorded Music, Universal Music Group, BMG Entertainment és Warner Music Group) adja ki és mindegyik szeretné elnyerni az online zenehallgatók kegyeit.

Kétségtelenül a net audio egyik legaktívabb résztvevője az EMI, amely a Virgin,a Chrysalis és az Epic labelek tulajdonosa, amelyek alighogy bejelentették üzletkötésüket a Liquid Audioval és a Microsofttal, annak érdekében, hogy biztonságos digitális másolatokat készítsenek művészeik felvételeiről, máris társultak a digitális szolgáltató Supertrackkel, hogy online vásárlóiknak digitális letöltéseket biztosítsanak. Ezek ez év második felétől elérhetőek lesznek.

Múlt év szeptemberében David Bowie és az EMI egyik labelje, a Virgin történelmet írtak, amikor lehetővé tették, hogy Bowie legújabb albuma letölthetővé válhasson két héttel a bolti megjelenés előtt.

Fionnula Duggannal, az EMI alelnökével az MP3 magazin munkatársa a cég azon terveiről beszélgetett, melyek keretében az EMI online vásárlóit digitális zenei anyagokkal látná el.

MP3: Az interneten megvásárolható CD-k iránti kereslet egészen elenyésző - kb. az összes kereskedés 1%-a. Úgy gondolja, hogy ez ugrásszerűen növekedni fog az elkövetkező években?

EMI: Igen, az internet-kereskedelem fantasztikusan fog alakulni cégünk számára, mert kínálatunkból számtalan zenei művet választhatnak ki az érdeklődők. Úgy gondolom, nagyon gyors lesz a növekedés, mert rendkívül kényelmes vásárlási forma. Véleményem szerint 2003-ra az online kereskedésünk elérheti a 10-15 %-os arányt is.

MP3: Gondolja, hogy ugyanezt a növekedést tapasztalhatjuk az internetről közvetlenül letölthető zenék piacán is?

EMI: A digitális letöltő piac az évek során egyre csökkeni fog. Nem is értem, miért lenne rá szükség. Persze fantasztikus reklámfogás és aktívan fejlesztjük mi is ezt az ágazatunkat. De nem érzem, hogy nagy vásárlói igény lenne rá manapság.

MP3: Ez azért van így, mert a létező digitális letölthető weboldalak, mint például az MP3.com nem működik együtt az öt nagy lemezcéggel?

EMI: Nem, semmi köze ehhez. A fogyasztóknak, főleg akiknek Európában fizetniük kell az online eltöltött idő után, nem éri meg a digitális letöltés. Nem csak a kiadónak kell fizetni, hanem valami olyasmit töltesz le, amely alsóbbrendű minőségű a CD-nél. Nem üti meg a CD minőség sztenderdjét, még csak a tizedét sem.

MP3: De gondolja, hogy a digitális zene végső soron helyettesíteni fogja a mostani formátumokat?

EMI: Nem hiszem, hogy az egyik formátum teljesen helyettesíteni fogja a másikat, hiszen a fogyasztó választási lehetősége növekedni fog. A háztartások két-harmadában még mindig megtalálhatóak a magnók, és azok a bakelitlemezek, amelyeket halottnak nyilvánították... Formátumok egész sokasága fog létrejönni. Az emberek olyan formátumban fogják majd megvásárolni a zenéket, amit most még el sem tudunk képzelni. Azoknak, akik alacsony minőségű, olcsó zenét szeretnének, meglesz a módja, hogy megszerezzék, míg azoknak is, akik DVD-audiot akarnak hat csatornás surround hangzással. A kombinációk végtelen sora tárul majd elénk. Tekintsünk vissza csak öt évvel ezelőttre: az egyetlen választás az volt, hogy vagy bekapcsoljuk a rádiót, vagy elmegyünk a boltba, és megvesszük a CD-t, a kazettát vagy a bakelitet.

MP3: Nyilvánvalóan a digitális zene letöltésének egyik legnagyobb problémája jelenleg az idő és a pénz, amit online töltünk el. Tervez-e az EMI olyan digitális letölthetőséget, amit meg lehet gyorsítani digitális kábelekkel vagy ADSL-lel (asymmetric digital subscriber line - asszimetrikus digitális előfizetői vonal)?

EMI: Úgy gondolom, hogy fogunk dolgozni ADSL technológiával, bár jelenleg nem ez áll a látószögünk központjában. Az ADSL ügyében jelenleg tárgyalások folynak többek között a Deutsche Telecommal és BT-vel is. Video engedélyezési tárgyalásokat is folytatunk internetoldalakkal, beleértve a video jukebox oldalt, valamint a launch.com-ot is.

MP3: Az EMI nemrég jelentette be szerződéskötését a Supertracks-szel, amely olyan rendszer kiépítésén dolgozik, amellyel lehetőség nyílik a zene digitális úton való terjesztésére. Elmondaná, hogyan fog ez működni?

EMI: A digitális letöltéshez szükségünk van egy olyan valakire, egy közvetítőre - nevezzük digitális szolgáltatónak - , aki technikai szolgáltatással látja el az online fogyasztót. A Supertracks a vásárlók érdekeivel fog foglalkozni például különböző konfigurációk beállításával, és olyan dolgokkal, amelyek fontosak a digitális letöltésnél.

MP3: Miért nem tudják a zenei "kiskereskedők" ellátni ezt a technikai feladatot?

EMI: Az a probléma, hogy léteznek olyan "kiskereskedők", akik nem tudják, mit csinálnak, akik nem értenek az SDMI-hez (secure digital music initiative - biztonságos digitális zenei kezdeményezés). Mi azt mondtuk a kereskedőknek: "Letölthetnek digitálisan addig, amig segítik a vásárlóikat és kifizetik a szerzői jogdíjat." A Supertracks egy olyan cég, amely ezeket mind elvégzi. El fogja látni az online kereskedőket teljes technikai szolgáltatással.

MP3: A hagyományos módon kereskedők bizonyára megijednek majd a Supertracks-szel kötött egyezség miatt.

EMI: Miért tennének így, hiszen ez egyáltalán nem érinti őket. Ezeknek a boltoknak is van online kapcsolata, és a vásárlók természetesen az ő weboldalukra fognak menni, hogy zenét vásároljanak. Mi nem bocsátkozunk versenybe a hagyományos kereskedőkkel. Mi az internetet a bővebb választék terjesztésére használjuk.

MP3: Mikorra várhatják a vásárlók, hogy digitálisan tölthetnek le zenéket?

EMI: Bejelentettük, hogy az év második felétől tesszük lehetővé egyes dalok digitális letöltését, de persze sok múlik a kereskedőkön is. Attól is függ ez, hogy lesznek-e olyan cégek, mint a Supertracks, amelyek segítik majd a kiskereskedők munkáját.

MP3: Bejelentette-e egyetlen kiskereskedő is, hogy támogatja az EMI digitális letöltési kezdeményezését?

EMI: Még nem. Keményen dolgozunk azon, hogy találjunk kereskedőket, nem csak az Egyesült Királyságban, hanem Franciaországban, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és Skandináviában is, ahol is készen állnak a digitalizációra. Ez mutatja a különbséget a felfújt hírek és a valóság között. Azt mondják, öt éven belül a digitális letöltés helyettesíteni fogja a CD-eladást, de ezen a ponton csak kb. három kereskedés létezik Európában, amelyek képesek a digitális letöltésre, támogatják fogyasztóikat és a szerzői jog védelmét.

MP3: Vannak-e olyan terveik, hogy olyan tradícionális kereskedéseket támogassanak boltba beépített pultokkal, ahol a fogyasztók letölthetik a zenéket MP3 formátumba, ahogy ez az USA-ban, a Virgin Megastore-ban már megszokott?

EMI: Igen, már dolgozunk ezen egy Digital on Demand nevű céggel. Hozzáférhetőséget biztosítottunk számukra, hogy a repertoárt digitálisan újraértékesítsék. Sok más olyan kezdeményezésen is dolgozunk, ami segíteni fog a kereskedőknek, hogy visszaszorítsák az internetet.

MP3: Ugyanakkor, amikor a Recording Industry Association of America (RIAA - Amerikai Lemezkiadók Egyesülete) pereli az MP3.com-ot szerzői jog megsértése miatt, a lemezcégek olyan MP3 alapú weboldalakba ruháznak be, mint a Listen.com. Nem gondolja, hogy ez a helyzet kissé álszent?

EMI: A Listen.com-mal a többi nagyobb labellel egyidőben kerültünk kapcsolatba Fontos azonban megjegyeznem, hogy az MP3.com és az MP3 technológia két különböző dolog. Az MP3 ellen semmi kifogásunk nincsen. Ez nem illegális technológia. Ami illegális, az a kalózkodás. Az MP3-mat fel lehet használni kalózkodásra, de bármi mást is felhasználhatsz erre a célra. Néhány kalóz a CD formátumot használja, de ez nem jelenti azt, hogy a CD formátum természeténél fogva rossz. Ha elkészíted a saját felvételedet, tedd fel az internetre egy levédetlen MP3 formátumban, és mondd azt: nem érdekel, ha valaki nem fizet azért, hogy ezt letöltse! Ezt így bárki megteheti. De ha ezt a művészeink nevében tesszük, akkor ez már más történet. Meg vagyunk győződve arról, hogy művészeink szerzői jogát, és a zenei üzletet védenünk kell. Erről szól az SDMI (secure digital music initiative - biztonságos digitális zenei kezdeményezés). Amíg létre nem jött ez a kezdeményezés, a digitális letöltés nem biztosította a szerzők jogdíját.

2000. szeptember 24.



Click to Visit



FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster