DJ - jövő

Laptop MP3 file-okkal

Egy évvel ezelőtt Richard Eden elég szokatlan dolgot művelt, ahhoz képest, hogy DJ. Annak ellenére, hogy szépszámú közönségnek játszott a wolverhamptoni Mezzanine Clubban, egyetlenegy lemezt sem vitt magával. Fölöslegessé vált lemeztáska

A Dj-k egyik "legnehezebb" feladata a bulikon a pulthoz való eljutás, és ha ott végeztek, a lemezek visszacipelése a kocsiig. Ezért mindig elég keserű képet vágnak a fellépések előtt és után meglátva lemezestáskájukat, melyet több száz bakelitlemezzel tömködtek tele. De egyiküknek ez már nem jelent többé gondot.

Az elmúlt év egyik estéjén ahelyett, hogy végigböngészte volna hatalmas kollekcióját kiválasztva a közönség számára a megfelelő felvételeket, DJ Richard Eden arra az elhatározásra jutott, hogy csak a laptopját viszi magával, amit viszont megpakolt több tucat MP3 file-lal, mindegyikben pedig ott lapultak a néhány perces audio muzsikák.

Életében előszőr, és valószínűleg Nagy-Britanniában is elsőként, egész szettjét laptopjából szólaltatta meg a zsúfolt tánctér nem kis meglepetésére.

" Sokan furcsán néztek rám azon az estén, sőt, egyesek még ma is csodálkoznak. " - emlékezik Richard. " Amikor megjelensz egy klubban, az emberek elvárják, hogy nagy táskákat cipelj magaddal. De amikor csak a laptopom volt nálam, nem hittek a szemüknek. A személyzet és a többi DJ egyfolytában azt kérdezgette: Te is a DJ-k egyike vagy? Akkor hol vannak a lemezeid? "

" Olyan DJ-vel még nem találkoztak, akinek csak egy laptopra volt szüksége, és hogy őszinte legyek, sokan még a mai napig sem láttak ilyet. Az emberek csodálattal tekintenek rád, amikor csak becsatlakoztatod a laptopodat és nem kell több száz lemezt végignyálaznod, hogy elkezdhess játszani."

" Biztos vagyok benne, hogy sokan azt hiszik, ez csak egy átverés, és én egy előre felvett szettet játszok le ahelyett, hogy ott raknám össze a dalokat. De tulajdonképpen én ugyanazt csinálom, amit egy átlagos DJ azzal a kivétellel, hogy a PC-m szólaltatja meg a zenéket és nem a lemezjátszó."

"MP3 DJ vagyok"

Richard onnan kapta az ötletet, hogy meggyőződésévé vált, a technológia elég érett már ahhoz, hogy ily módon érjen el sikert. Eden - másokkal szemben - annyival volt könnyebb helyzetben, hogy szaktanácsadóként egy internetes cégnél is dolgozott. Kihasználva a T1 csatlakozását a netre, számára egy egy 4 Mb-os dal letöltése pár másodpercbe, és nem percekbe került. Tehát a technikába vetett hittel és a egy szupergyors kapcsolattal úgy érezhette, nem halogatja tovább terjeszkedését az MP3 felé.

"Az MP3 Dj-skedésnek egyetlen hátulütője az, hogy a technológia nem igazán következetes. " - ismeri el Richard. " A legnagyobb gond a letöltött szoftver felhasználói felületével van. Úgy gondolom, lehetne többet dolgozni azon, hogy tényleg felhasználóbarát legyen. Engem nem nagyon zavar, mert a munkám miatt értek valamicskét a számítógépekhez, s így van róla fogalmam, hogy mi zajlik le a PC-mben. A szoftver használatán kívül érdemes érteni a PC-hez is, hiszen így meggyőződhetek róla, hogy a gépem a legjobb állapotban van-e, hogy a memóriája nincs-e telirakva olyan dolgokkal, amiknek ott semmi keresnivalójuk. Így biztosan tudhatom, hogy a laptopom nem fog lefagyni, míg én haknizom. Lehet, hogy néha lelassul, de akkor is tudom kezelni a dolgot."

" Tulajdonképpen ez elég jó dolog, de amint elmondom az embereknek, hogy én egy MP3 DJ vagyok, az első dolog, amit kérdeznek, hogy mi van akkor, ha leáll a PC-m?"

Annak ellenére, hogy Eden megbízik Dell Inspira 3200-as laptopjában - Pentium II 266MHz-es processzor, 64 Mb RAM és 6 Gb winchester -, gondolkozik rendszerének feljavításán, és egy pót laptopon. Olyan szponzorokat is keres, akik be akarnak törni a divatos, fiataloknak tervezett piacra.

Richard munkája közben a Virtual Turntable (Virtuális lemezjátszó) nevű szoftvert használja. A program két lemezjátszó ikonját használja, az egyik az éppen hallható számot, a másik a rákeverendő dalt jelképezi.

" Azt gondolják, hogy sokat kell vele vacakolni, de nem, " - mondja a Richard. "Sőt, MP3 trackekkel könnyebb keverni, mint bakelitekkel vagy CD-kel, mert csak annyit kell csinálnom, hogy megfogom annak a számnak az ikonját, amelyiket le szeretném játszani és már benne is van a mixben."

" Persze, a dolog azért nem ennyire egyszerű. Azt a részt kell elkapnom, amelyikkel kezdeni akarok. De a szoftver egyik igazán nagy előnye, hogy képes meghatározni a zene tempóját és összehasonlítani az éppen aktuálisan futó számmal. Ezután hagyja, hogy beállítsd a tempót, tehát a bpm szám (beats per minute - egy perc alatt elhangzott ütések száma) azonos lesz, és nem fog galoppozni a két szám, ha együtt szól."

Richard még azt is elmondta, hogy szerinte az MP3 sokkal rugalmasabb, mint a bakelit. Mivel annyira könnyű kiválasztania, hogy mi legyen a következő szám, meg is gondolhatja magát, ha azt látja, hogy a közönség is úgy kívánja.

" Minden DJ-nek megvan az elképzelése, hogy egy szett alatt mit játszik - az éjszakától és a helyszíntől függően. Tehát van egy vázlatos listád. De előfordulhat, hogy ki akarsz próbálni valami mást, mert a közönség hirtelen ráérez arra, amit csinálsz, és úgy döntesz, hogy azon a vonalon folytatod. Ilyenkor ahelyett, hogy végignyálaznám a szépszámú bakelitgyűjteményemet, én csak rápillantok az MP3-listámra, és ráklikkelek arra a számra, amelyiket kiválasztottam.Ennyire egyszerű. És én is fogadom a közönség kívánságát ugyanúgy, ahogy más DJ-k is. Az egyetlen gond az, ha nincs meg nekem az a zene. De ugyanez lenne a gond akkor is, ha bakelitről játszanék. Csak azt tudnám lejátszani, amit elvittem magammal."

"A jövőben az MP3 még sokoldalúbb lehet, mert ha valaki olyan zenét kér, ami nekem nincs meg, csak rácsatlakozok a netre, és letöltöm. A gond csak az, hogy a DJ pultokban általában nincs telefonvonal. Tehát ha csak a mobilod van nálad, azzal nagyon lassan lehetne letölteni egy MP3 file-t. Egész éjjel tölthetnék egyetlen számot. Az igazi változás a harmadik generációs mobiltelefonok megjelenésével köszönt be olyan három-négy éven belül, amellyel majd igazán gyorsan szörfölhetünk és tölthetünk is le számokat az internetről. Ez nagyszerű lenne - meghallgatni a kérést, letölteni a webről és rögtön le is játszani."

Gépének feljavítása és szponzorok keresése mellett Richard még szeretne betörni olyan megaklubokba is, mint például a Cream. A managementje dolgozik is ezen és remélik, hogy az emberek hozzászoknak az MP3 DJ-hez. Richardot még úttörőnek is nevezhetnénk, ha eljönne az az idő, amikor a lemezjátszók már feleslegesek lesznek a klubokban.

 

A 10 legjobb felvétel

Itt olvashatjátok DJ Richard Eden Top 10-es MP3 slágerlistáját klubjának legsikeresebb felvételeivel és a saját kedvenceivel.

Ha megtetszene akármelyik track, látogass el a www.peoplesound.com-ra, ahonnan Richard is szerzi az anyagait.

1. Florent-C Kitsh Sound
2. MM Records Eclipse
3. Trversal Elevation
4. !DEL In a trance
5. Paranoia The Summer Club Extended
6. Dark Samba Big Robot
7. Ki-Aura Miles From Above
8. FastNet The Hermitage
9. 750CC Compilation Anjuna
10. Los Vampiros Arx

2000. szeptember 6.



Click to Visit



FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster