Eddy Grant

A világ egyik legegyénibb reggae előadójának a napokban jelent meg Greatest Hits válogatása.

Eddy Grant, akinek neve a ’60-as évek végén, az Equals révén vált híressé, a nemzetközi zenei színtér egyik leginnovatívabb és legelismertebb személyei közé tartozik.

A The Equals akkori sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Nagy-Britanniában 4 év alatt nyolc kislemezük került fel a Top 20-as single listára (köztük a Baby Come Back), valamint, az a tény, hogy világszerte több mint 13 millió lemezt adtak el.

Még az Equals-szel aratott sikereit megelőzően Eddy Grant nevéhez kapcsolódik az első brit ska felvételek egyike: a Train Tour to Rainbow City című nótát 1966-ban rögzítették, a The Pyramids előadásában.

Még ugyanebből az évből egy másik felvétele, a Rough Rider, a jamaikai sztár, Prince Buster előadásában, a reggae egyik igen népszerű klasszikusává vált.

1972-ben Eddy Grant és a The Equals útjai szétváltak: Eddy kivált az együttesből, hogy pályáját a továbbiakban producerként folytassa.

Létrehozta a Coach House Studios nevű céget, amely Európa első olyan professzionális stúdiója lett, amelynek tulajdonosa színesbőrű volt.

Itt végre lehetősége nyílt, hogy – a rock ’n’ roll, a soul, a karibi calypso, a ska, a reggae és a gyermekkori afrikai ritmusok elegyítésével – kialakítsa jellegzetes, összetéveszthetetlen stílusát.

1974-ben megalapította Ice Records nevű saját labeljét, amely lehetővé tette számára, hogy – a kelet-karibi ritmusok keverékét alkotó – egyén hangjával a kreativitás teljes szabadságát élvezve kísérletezhessen.

Az elkövetkező években az Atlanti óceán mindkét partján elsöprő sikereket ért el, olyan slágerek sorozatával, mint a Walking on Sunshine, a Living On The Frontline, az Electric Avenue és az I Don’t Want To Dance.

Eddy Grant életműve nagyon gazdag: a War Party vagy a Gimme Hope Jo’anna című átütő sikert arató slágereivel továbbra is megmaradt aktív humanitáriusnak és éleseszű politikai gondolkodónak.

Számos üzleti vállalkozása révén hozzájárult és aktívan közreműködött a színesbőrűek jogainak érvényesítésében.

2001 június közepén The Greatest Hits címmel megjelent albuma a világ egyik legegyénibb reggae zenészének mintegy 30 éves karrierjét öleli fel, és a művész 16 legkedvesebb felvételét tartalmazza, köztük a mára már klasszikussá vált Electric Avenue remix változatát.

Az album az angol eladási listákon negyedik helyen debütált.

/C/

2001. július 26.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster