Tom Jones Budapesten

Ki volt Delilah?

Október 22-én a budapesti Kisstadionban lép fel napjaink egyik legnépszerűbb szórakoztató (entertainer) sztárja, Tom Jones, aki a hatvanas években a Delilah című dallal tört be az akkori popvilág élvonalába.

Később Elvis Presley konkurenseként énekelt a Lasa vegas-I kaszinókban. Napjainkban másodvirágzását , s legutóbbi albumain a kilencvenes évek popsztárjaival énekelt duetteket. Az alábbi írás a legendás háttértörténetét meséli el.

Tom Jones-nak természetesen a Delilah mellett is voltak hatalmas slágerei, hiszen ott van például az It’s Not Unusual is, de a Delilah című dal egyértelműen a csúcsot jelentette, és általában is elismerést.

A Delilah témája a végzet asszonya és a féltékenység. Azt azonban, hogy az ötlet honnan eredt, a szövegíró Barry Mason eddig szigorú titokként kezelte. Nemrégiben kocsmázgatás közben azonban véletlenül kibuggyant száján a titok. A hölgy, akiről szó van természetesen étezett. Méghozzá Barry Mason első szerelme volt 15 éves korában, akivel egy vakáción akadt össze. Ahogyan a mára már legendássá lett szövegíró elmesélte, egy ideig csodálatosan érezték magukat együtt, majd amikor a kis Barry elkérte a lány címét, ő közölte, hogy otthon várja a barátja.

Ez pedig elég volt ahhoz, hogy – évekkel később - a popzene történelmének egyik legsikeresebb dala megszülethessen. A lányt neve egyébként Delia volt, de a szöveghez jobban passzolt a Delilah név, amely, Mason szerint amúgy is jól kifejezi a „femme fatale” alakját.

Most, hogy végül kiderült, mi inspirálta Tom Jones egyik legnagyobb sikerét, megpróbálják megtalálni Delilah-Delia eredetijét. Ami – hacsak a hölgy nem jelentkezik magától – nem lesz egyszerű, Mason ugyanis egyáltalán nem emlékszik Delia vezetéknevére.

2001. szeptember 21.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster