A fehér Anastacia fekete hangja

Tizenhárom éves korában diagnosztizálták nála az úgynevezett Crohn-kórt, azóta többször is megműtötték vele, a behatolás diszkrét nyomait a hasán ma is viseli. Azon kevesek egyike, akit nem sújtanak e betegségből eredő problémák: nem puffadt fel az arca, nem ritkult ki a haja, nem hízott meg. Egyedül arra kell figyelnie, hogy mit eszik. Például a nemrég megjelent új lemezének (Freak of Nature) sajtófogadásán.

Ez már a második korong a sorban, és Anastacia igazán nem panaszkodhat, kellő a felhajtás körülötte. Az egy évvel ezelőtt piacra dobott debütáló korongjából (Not That Kind) több mint ötmillió példány fogyott világszerte, egy tucat országban lett arany-, platina- vagy multiplatina-lemez, köztük a legfontosabb popszíntereken, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban. Ráadásul nemrég bejelentették: Boom című dala lesz a jövő évi focivébé hivatalos slágere.

Az 1973-ban New Yorkban született és Chicagóban nevelkedett Anastacia Newkirk a popszakmai átlaghoz képest kicsit későn érkezett be. Volt ő már show-táncos, dekorációként szerepelt számos videoklipben, majd egy Los Angeles-i fodrászszalonban dolgozott recepciósként. A szerencse csak akkor mosolygott rá, amikor feltűnt a MTV-ben, és elénekelt egy dalt. Ettől kezdve viszont égtek a telefonok. Hívták a barátok, hívták a lemezcégek, és felhívta őt Michael Jackson is. Az énekesnő bevallása szerint ez a félórás beszélgetés adott neki kellő lelkierőt a továbbiakhoz. Majd jött Elton John, akivel előadta a Saturday Night’s Alright című duettet, és ettől kezdve nem volt megállás. Az idén tavasszal – a Mahasz-gála vendégeként – még Magyarországra is elvetődött, megvillantva hangját és bájait.

A fehér Anastacia titka kétségkívül fekete hangja: erőteljes, karakteres, sokszor övön alul találja el az embert. Maguk a dalok kevésbé karakteresek, tipikus dance-es, r&b-s pophanghatások, de kétségkívül jól megformáltak, ízlésesen meghangszereltek. Zömükben könnyen emészthető, rádióbarát hárompercesek, kellően ismerősnek tűnők és megjegyezhetetlenek. De amikor megszólal, akkor arra azért odafigyelünk.

J. B. SZ.

2001. december 18.



Click to Visit

FÓRUMOK

The White Stripes
Superbutt
Linkin Park
Heaven Street Seven
Placebo
Limp Bizkit
Darren Hayes
Blue
P!nk
A legjobb klubok
Eminem
50 Cent
Snoop Dogg
Sub Bass Monster